Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos ragina Indiją užtikrinti, kad niekas neliktų be pilietybės

Jungtinių Tautų vyriausiasis pareigūnas pabėgėlių klausimams paragino Indiją užtikrinti, kad nė vienas žmogus neliktų be pilietybės po to, kai beveik du milijonai asmenų Asamo valstijoje nebuvo įtraukti į piliečių sąrašą.
Indai ūkininkai Mumbajuje
Indai ūkininkai Mumbajuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indija Pilietybė

JT vyriausiasis pabėgėlių komisaras Filippo Grandi savo susirūpinimą išreiškė pareiškime, kuris sekmadienį buvo paskelbtas Ženevoje. Jis sakė, kad „bet koks procesas, po kurio daug žmonių galėtų likti be pilietybės, būtų didžiulis smūgis pasaulinėms pastangoms išnaikinti bepilietybę“.

Jis paragino Indiją užtikrinti, kad nė vienas žmogus neliktų be pilietybės, „įskaitant priemones užtikrinti tinkamas galimybes gauti informaciją, teisinę pagalbą ir teisinių išteklių, laikantis aukščiausių deramo proceso standartų“.

Remiantis šeštadieniniu Asamo valstijos valdžios pranešimu, maždaug 31,1 mln. žmonių buvo įtraukta į piliečių sąrašą – Nacionalinį piliečių registrą (NPR), tačiau 1,9 mln. žmonių į jį nepateko.

Indijos ministro pirmininko Narendros Modi vadovaujama hinduistų nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP), valdanti Asamo valstiją, reikalavo sudaryti tokį sąrašą, kad būtų nustatyti „infiltravęsi užsieniečiai“.

Tačiau kritikai sako, kad toks procesas yra naudingas hinduistams ir juo siekiama atskirti musulmonus.

Visgi BJP strategija davė ir priešingų rezultatų: partijos vietos lyderiai nurodo, jog į minėtą sąrašą nebuvo įtraukta daug bengališkai kalbančių hinduistų, kurie yra svarbūs partijos rinkėjai.

Į sąrašą nepatekusiems asmenims suteikta galimybė per 120 dienų pateikti apeliaciją specialiam užsieniečių tribunolui.

Pagrindinės opozicinės Kongreso partijos vienas iš lyderių Adhiras Ranjanas Chowdhury sakė, kad jo partija rems tuos, kurie neteisingai nepateko į sąrašą, ir teiks jiems teisinę pagalbą.

Į Asamo valstiją jau daug metų atvyksta žmonių iš užsienio, įskaitant tuos, kurie atvyko britų kolonijinio valdymo metais ir 1971-aisiais Bangladeše kilus karui dėl nepriklausomybės, kai milijonai žmonių pabėgo į Indiją.

Į Nacionalinį piliečių registrą buvo įtraukti tik tie asmenys, kurie galėjo įrodyti, kad jie ar jų protėviai gyveno šalyje ir iki 1971 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius