-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos: Sirijos cheminių ginklų inspektoriams gresia precedento neturintis pavojus

Jungtinės Tautos (JT) pirmadienį perspėjo, kad cheminių ginklų inspektorių laukia precedento neturintys pavojai per metų trukmės misiją, kurios metu bus siekiama sunaikinti Sirijos cheminį arsenalą, kai sukilėliai pradėjo didelį puolimą.
JT ekspertai išvyko iš Sirijos.
JT ekspertai Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime JT Saugumo Tarybai, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, šios organizacijos generalinis sekretorius Ban Ki-moonas rašo, kad reikės 100 užsieniečių ekspertų, kad būtų užbaigta „operacija, kuri anksčiau paprasčiausiai nebuvo išbandyta“.

Ban Ki-moonas išdėstė pavojingiausios kada nors surengtos nuginklavimo operacijos planą tuo metu, kai netgi JAV ir Rusija pagyrė Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybės iki šiol atliktus veiksmus.

Tačiau didelis sukilėlių puolimas Sirijos šiaurės vakaruose pabrėžė grėsmes inspektoriams, vykdantiems bendrą JT ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) misiją.

Abi tarptautinės organizacijos turėjo paskubomis surinkti komandą, kai JT Saugumo Taryba rugsėjo 27-ąją patvirtino Rusijos ir JAV parengtą Sirijos nuginklavimo planą.

Rusija ir Jungtinės Valstijos iškėlė ambicingą uždavinį – perimti ir sunaikinti didelį Sirijos cheminį arsenalą, kurį, kaip manoma, sudaro apie 1 000 tonų nuodingų medžiagų, iki ateinančių metų vidurio.

Šis planas buvo pasiūlytas po rugsėjo 21-ąją įvykdytų cheminių atakų netoli Damasko, per kurias žuvo šimtai žmonių. Vašingtonas teigia, kad aukų buvo apie 1 400.

Rusija ir Jungtinės Valstijos iškėlė ambicingą uždavinį – perimti ir sunaikinti didelį Sirijos cheminį arsenalą, kurį, kaip manoma, sudaro apie 1 000 tonų nuodingų medžiagų, iki ateinančių metų vidurio.

Šiuo metu Sirijoj yra 19 OPCW ginklų ekspertų ir 16 JT logistikos bei saugumo darbuotojų, kurie pradėjo naikinti cheminių ginklų gamybos objektus.

Ban Ki-moonas rekomendavo, kad ši komanda būtų padidinta iki 100 mokslininkų, logistikos ir saugumo ekspertų, kurie ten dirbtų iki vienerių metų.

Šios misijos bazės būtų Damaske ir Kipre.

Ban Ki-moonas pabrėžė, kad ekspertams ir Sirijos civiliams kyla grėsmė dėl zarino, garstyčių dujų ir kitų itin pavojingų medžiagų, kurias teks perkėlinėti vykstant „skerdynėms“ per B.al Assado pajėgų kasdienes kautynes su sukilėliais.

Ekspertai turės dirbti „pavojingomis ir permainingomis“ sąlygomis, ypač urbanizuotose teritorijose Damaske, Homse ir Alepe, perspėjo JT vadovas.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas

„Sunkioji artilerija, aviacijos smūgiai, apšaudymai iš minosvaidžių ir beatodairiškas civilių bombardavimas yra įprasti, o mūšių linijos sparčiai mainosi“, – pridūrė jis.

Sirija jau deklaravo savo cheminių ginklų saugyklas ir jų gamybos objektus. Pagal JT rezoliuciją, visos cheminio ginklo įmonės ir komponentų maišymo įrenginiai turi būti sunaikinti iki lapkričio 1-osios.

Šis darbas prasidėjo sekmadienį, kai buvo pradėtos naikinti pirmosios „raketų kovinės galvutės, aviacijos bombos ir maišymo bei pildymo įranga“, nurodė JT.

Saugumo Tarybos rezoliucijoje, paskelbtoje rugsėjo 27 dieną, grasinama imtis priemonių, numatytų JT Chartijos VII skyriuje, jeigu būtų įrodyta, kad Sirija pažeidžia nuginklavimo sutarties sąlygas.

Tarp tų veiksmų numatoma galimybė panaudoti karinę jėgą arba skelbti sankcijas.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pasveikino iki šiol pasiektą pažangą nuginklavimo operacijoje.

„Manau, nepaprastai reikšminga, kad vakar, sekmadienį, praėjus savaitei po rezoliucijos paskelbimo, kai kurie cheminiai ginklai buvo naikinami“, – J.Kerry sakė žurnalistams Indonezijoje po derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Manau, tai Al Assado režimo nuopelnas, atvirai kalbant. Pradžia gera, ir mes sveikiname gerą pradžią“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius