Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jungtinės Tautos smerkia Rusijos raketos smūgį Ukrainos Černihivo centrui – pareiškimas

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinė koordinatorė Ukrainoje pasmerkė Rusijos raketos smūgį Ukrainos Černihivo miesto centre, per kurį šeštadienį žuvo mažiausiai septyni žmonės, o daugiau kaip 100 buvo sužeisti, ir paragino Maskvą nutraukti smūgius „apgyvendintoms teritorijoms“.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Rusijos kariuomenė šeštadienio rytą smogė šiaurinio Černihivo miesto centrinei aikštei, įskaitant teatrą ir universitetą.

„Bjauru smogti pagrindinei didelio miesto aikštei ryte, kai žmonės eina pasivaikščioti, o kai kurie eina į bažnyčią švęsti religinę šventę ... “, – rašoma internete paskelbtame JT humanitarinės koordinatorės Ukrainoje Denise Brown (Denis Braun) pareiškime.

Ji turėjo omenyje ortodoksų Viešpaties Atsimainymo šventę, per kurią kai kurie Černihivo gyventojai ryte dalyvavo bažnytinėse pamaldose. 

„Smerkiu šį pasikartojantį Rusijos smūgių Ukrainos apgyvendintoms teritorijoms modelį, dėl kurio žūsta žmonės, masiškai griaunami pastatai ir sparčiai didėja humanitarinės pagalbos poreikiai.“ 

"Išpuoliai, nukreipti prieš civilius gyventojus ar civilinius objektus, yra griežtai draudžiami pagal tarptautinę humanitarinę teisę“, – pridūrė ji.

Paskutiniais turimais duomenimis, per Rusijos raketos smūgį šiaurės Ukrainos Černihivo centrinėje aikštėje šeštadienį žuvo septyni žmonės, o 110 buvo sužeisti.

„Remiantis 15 val. 25 min. (ir Lietuvos laiku) turėtais duomenimis, per teroristinį išpuolį Černihivo centre buvo sužeista 117 žmonių, septyni iš jų žuvo“, – platformoje „Telegram“ parašė miesto laikinasis meras Oleksandras Lomako.

Černihivo srities karinės administracijos vadovas Vjačeslavas Čausas toje pat platformoje pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra vaikas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Rusijos kariuomenė smogė šiaurinio Černihivo miesto centrinei aikštei, įskaitant teatrą ir universitetą.

„Rusijos raketa pataikė tiesiai į miesto centrą, į mūsų Černihivą, – platformoje „Telegram“ teigė V. Zelenskis. – Aikštė, politechnikos universitetas, teatras. Paprastas šeštadienis, kurį Rusija pavertė skausmo ir netekčių diena.“

Jis paskelbė vaizdo įrašą iš įvykio vietos, kuriame matyti nuolaužos aplink didelį sovietinių laikų pastatą, aplink jį stovintys automobiliai, kurie buvo iš dalies sunaikinti, su išdaužytais pastato stogais ir langais.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė gaisrinės automobilius prie Taraso Ševčenkos dramos teatro ir Muzikos akademijos, kurie šiek tiek nukentėjo.

Kai kurie netoliese esantys pastatai taip pat buvo kažkiek apgadinti.

Černihivas nuo praėjusių metų pirmųjų Maskvos invazijos mėnesių buvo išvengęs didelio masto išpuolių.

Miestas yra maždaug už 150 km į šiaurę nuo Kyjivo, prie sienos su Maskvos sąjungininke Baltarusija.

Kai 2022 metų vasario 24 dieną Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, jos žygiavo per Černihivą iš kelių krypčių, įskaitant Baltarusiją.

Tuomet Ukrainos pajėgos juos nustūmė atgal.

Nuo tada, kai Maskvos pajėgos buvo išstumtos iš šios teritorijos, šiaurės Ukrainą iš esmės aplenkė rytuose ir pietuose vykstantys įnirtingi mūšiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius