-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtines Valstijas spaudžiant krizei žmonės dirba ir veltui

Jungtinėse Valstijose nedarbas padidėjo labiausiai per pastaruosius 20 metų, o kai kurie žmonės ryžtasi dirbti negaudami atlyginimo, tačiau ekspertai nesutaria, ar tokį žingsnį reikėtų laikyti pasišventimo, ar nevilties ženklu.
Bedarbiai Jungtinėse Valstijose
Bedarbiai Jungtinėse Valstijose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vieni mano, kad darbo ieškantys žmonės tokiu būdu gali padidinti savo patirtį ir įgyti naujų įgūdžių, tačiau kiti perspėja, jog verslininkai gali išnaudoti bedarbius, taip pat pabrėžia, kad algų nemokančios komercinės įmonės nusižengia įstatymams.

22 metų Dana Lin – viena iš 14,7 mln. JAV bedarbių. Balandį ji buvo atleista iš vienos technologijų kompanijos reklamos skyriaus San Fransiske. Nuo to laiko moteris apie penkias valandas per savaitę dirba be atlygio internetinėje darbo paslaugų kompanijoje „Jobnob“.

„Į kiekvieną kompaniją kreipiasi tūkstančiai žmonių, ieškančių bet kokio darbo, tad supratau, jog turiu veikti labiau įtikinamai“, – sakė Kornelio universitetą baigusi D.Lin, kuri nesėkmingai mėgino įsidarbinti apie 50 firmų.

„Kai kuriais atvejais kompanijos gali pasinaudoti (nemokamais darbuotojais), – aiškino ji. –Tačiau malonu kuo nors užsiimti; taip pat malonu kalbantis su galimais darbdaviais pasakyti, jog nesėdėjau rankų sudėjusi, dirbau.“

Dirbti be atlygio ryžtasi ne vien darbo vietas praradę žmones: kai kurie darbdaviai taip pat prašo leisti nemokėti algų savo darbuotojams.

Šis sumanymas ne vien blogas – jis yra neteisėtas, – sakė R.Eisenbrey.Oro bendrovė „British Airways“ praeitą savaitę paprašė savo darbuotojų Didžiojoje Britanijoje savanoriškai atsisakyti atlyginimo už maždaug mėnesį. Kai kurios JAV kompanijos, taip pat valstijų ir miestų Vyriausybės išleido darbuotojus nemokamų atostogų, tačiau dalis žmonių vis tiek dirba, kad neprarastų įgūdžių arba baimindamiesi, jog gali būti atleistI.

Vašingtone įsikūrusio Ekonominės politikos instituto direktoriaus pavaduotojas Rossas Eisenbrey perspėjo, kad žmonės gali savanoriškai dirbti pelno nesiekiančiose organizacijose ir Vyriausybės institucijose, tačiau komercinėms įmonėms draudžiama nemokėti už darbą.

„Šis sumanymas ne vien blogas – jis yra neteisėtas, – aiškino R.Eisenbrey. – Įstatymai nurodo, kad (kompanijos) negali darbuotojų versti arba jiems leisti dirbti už mažesnį nei minimalų atlyginimą.“

„Juo didesnė neviltis apima žmones, juo labiau jie bus linkę į tokius dalykus, kad atrodytų patrauklesni darbdaviui, – pridūrė ekspertas. – Trumpalaikės perspektyvos daugeliui bedarbių yra labai blogos. Jos per daug nepagerės, jeigu bus dirbama be sutarčių arba veltui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius