-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Valstijos perspėja nepajėgsiančios užkamšyti visų NATO gynybos spragų

JAV kariuomenė, kurios biudžetas smarkiai mažinamas, nepajėgs užpildyti visų NATO gynybos spragų, kai Aljanso sąjungininkai Europoje mažina savo ginkluotųjų pajėgų finansavimą, trečiadienį perspėjo Pentagono vadovas Leonas Panetta.
Trys NATO vadovaujamų pajėgų kariai žuvo per pakelės bombos sprogimą rytiniame Afganistane.
Trys NATO vadovaujamų pajėgų kariai žuvo per pakelės bombos sprogimą rytiniame Afganistane. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Fiskalinis spaudimas jaučiamas abipus Atlanto vandenyno, tad NATO sąjungininkai turi glaudžiai bendradarbiauti, ieškodami lėšų šaltinių, o ne vien kliaudamiesi, jog spragas užpildys Amerika, daug daugiau išleidžianti gynybai, pažymėjo L.Panetta.

„Kalbant apie Jungtines Valstijas, daugelis galbūt mano, kad JAV gynybos biudžetas toks didelis, jog jis gali sugerti sukrėtimus ir padengti Aljanso trūkumus. Tačiau nesuklyskite: mes patiriame dramatiškus karpymus, kurie iš tikrųjų veikia Aljanso pajėgumus“, – JAV gynybos sekretorius sakė NATO būstinėje Briuselyje.

Nors JAV gynybos biudžetas daug didesnis negu NATO priklausančių Europos šalių, L.Panetta pabrėžė, jog Amerikos kariuomenei per ateinančius dešimt metų finansavimas tikriausiai bus sumažintas 450 mlrd. JAV dolerių. Šis karpymas yra „sunkus, tačiau valdomas“, sakoma paskelbtame jo kalbos tekste.

Tačiau jeigu JAV Kongresui šiame nepavyktų sureguliuoti valstybės biudžeto deficito, Pentagonas „gali patirti papildomų karpymų gynybos srityje, kurie būtų niokojantys mūsų nacionaliniam saugumui, taip pat ir jūsiškiam“, L.Panetta sakė Aljanso partneriams.

Šiuos komentarus L.Panetta išsakė prieš derybas su NATO gynybos ministrais Briuselyje, kuriose daugiausiai dėmesio bus skiriama misijoms Libijoje ir Afganistane, taip pat trūkumams, su kuriais Aljansas susiduria savo veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius