-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 07 /10:56

Jungtinės Valstijos raketomis smogė į Sirijos karinių oro pajėgų bazę

Viduržemio jūroje esantys Jungtinių Amerikos Valstijų karo laivai raketomis apšaudė vieną Sirijos karinių oro pajėgų bazę. Tai buvo atsakas į šią savaitę Sirijos režimo įvykdytą cheminę ataką prieš civilius gyventojus Chan Šeichūne.
Sparnuotoji raketa „Tomahawk“ kyla iš JAV laivo.
Sparnuotoji raketa „Tomahawk“ kyla iš JAV laivo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša CNN, JAV prezidento Donaldo Trumpo įsakymo sulaukę karo laivai į Sirijos karinių oro pajėgų bazę, iš kurios buvo įvykdyta ataka prieš civilius, paleido apie 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“.

„Šį vakarą įsakiau suduoti karinį smūgį, nukreiptą į Sirijos karinį aerodromą, iš kurio buvo surengta cheminė ataka. Tai yra JAV nacionalinio saugumo klausimas – užkirsti kelią mirtino cheminio ginklo panaudojimui ir platinimui“, – pareiškė D.Trumpas ketvirtadienį žurnalistams.

VIDEO: JAV raketos smogė Sirijos karinių oro pajėgų bazei

CNN cituoja neįvardintą Pentagono atstovą, kad raketų smūgiai buvo nutaikyti į Šairato aerodromo pakilimo taką, lėktuvus ir degalų saugyklas.

Pentagono atstovas taip pat patvirtino, kad bazėje buvo Rusijos atstovų, tačiau nepatikslino, koks jų vaidmuo šioje bazėje. Pareigūno teigimu, rusai buvo įspėti apie rengiamą ataką.

„Ši vieta (Šairato aerodromas – red.) buvo siejama su Sirijos režimo cheminių ginklų programa ir yra tiesiogiai susijusi su siaubinga cheminio ginklo ataka balandžio 4 dieną“, – nurodė Baltųjų rūmų pareigūnas.

„Gana užtikrintai galime teigti, kad šią savaitę įvykdytą cheminio ginklo ataką oro pajėgos pradėjo iš šios vietos Basharo al Assado režimo paliepimu“, – pridūrė jis.

„DigitalGlobe“/„Scanpix“ nuotr./Šairato aerodromas
„DigitalGlobe“/„Scanpix“ nuotr./Šairato aerodromas

„Taip pat su panašiu įsitikinimu galime teigti, kad B.al Assado režimas šiose atakose panaudojo cheminę medžiagą, panašią į zariną“, – teigė pareigūnas.

Įkvėpus zarino dujų, ar joms susilietus su oda, žmogus miršta, nes blokuojamas centrinės nervų sistemos kvėpavimo centras ir paralyžiuojami kvėpavimo raumenys.

Sparnuotosios raketos „Tomahawk“ buvo paleistos iš „Arleigh Burke“ klasės raketinių eskadrinių minininkų „USS Porter“ ir „USS Ross“, kurie priklauso JAV karinio laivyno 6-ajam laivynui ir yra dislokuoti Viduržemio jūros rytuose.

Šie raketų smūgiai yra pirmas tiesioginis JAV karinis veiksmas prieš Sirijos prezidento B.al Assado režimą per šešerius metus trunkantį pilietinį karą.

Sirijos valstybinė žiniasklaida praneša apie aukas

Sirijos valstybinė televizija penktadienį pareiškė, kad JAV raketų smūgis šalies karinių oro pajėgų bazei buvo agresijos aktas.

Televizija, remdamasi neįvardytu kariniu šaltiniu, nurodė, kad ataka pareikalavo žmonių aukų, tačiau jų skaičius kol kas neskelbiamas.

„JAV agresijos aktas prieš karinę bazę Sirijoje, panaudojant kelias raketas“, – pranešė Sirijos televizija netrukus po to, kai JAV paskelbė apie ataką.

„3 val. 42 min. (vietos, 3 val. 42 min. Lietuvos laiku) Jungtinės Valstijos įvykdė įžūlią agresiją, (smogusios) raketomis vienai iš mūsų oro pajėgų bazių šalies vidurio regione. Žuvo šeši žmonės, esama sužeistų, padaryta reikšmingos žalos“, – sakoma per valstybinę televiziją paskelbtame Sirijos kariuomenės atstovo pranešime.

Atstovas nenurodė, ar žuvusieji buvo civiliai, ar kariai.

Vladimiras Putinas griežtai įvertino JAV raketų ataką

Vladimiras Putinas JAV raketų smūgius Sirijoje pavadino agresija prieš suverenią valstybę, kuri įvykdyta išgalvotu pretekstu ir pažeidžiant tarptautinės teisės normas. Apie tai naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pasak V.Putino, toks JAV žingsnis smarkiai pakenks ir taip prastiems JAV bei Rusijos santykiams. „O svarbiausia, kaip mano V.Putinas, šis žingsnis nepriartins mūsų prie galutinio kovos su tarptautiniu terorizmu tikslo, bet priešingai, sukurs rimtą kliūtį buriant tarptautinę koaliciją kovai su juo ir neleis efektyviai pasipriešinti šiam pasauliniam blogiui. Beje, šią kovą prezidentas D.Trumpas nurodė kaip vieną iš svarbiausių užduočių dar savo rinkimų kampanijos metu“, – pabrėžė D.Peskovas.

Sukritikavo ir Iranas

Iranas penktadienį pareiškė „griežtai smerkiantis“ JAV raketų smūgį vienai Sirijos oro pajėgų bazei, siejamai su numanoma chemine ataka prieš vieną sukilėlių kontroliuojamą miestą.

„Smerkiame visus vienašališkus karinius veiksmus ir JAV karo laivų raketų smūgį Šairato oro pajėgų bazei, kurie buvo įvykdyti prisidengiant antradieninės atakos Chan Šeichūne dingstimi“, – naujienų agentūrai „Fars“ sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghassemi.

Iranas ir Rusija yra artimiausi Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkai. Per jau šešerius metus besitęsiantį pilietinį karą Sirijoje Teheranas siuntė Damaskui pinigų, ginklų, karinių patarėjų ir instruktorių, taip pat mobilizavo savanorių kovotojų pajėgas.

Kinija ragina vengti tolesnio padėties pablogėjimo

Kinija penktadienį paragino išsaugoti santūrumą pastangose sureguliuoti Sirijos konfliktą, kai Jungtinės Valstijos smogė vienai šios šalies karinių oro pajėgų bazei sparnuotosiomis raketomis, reaguodama į numanomą cheminę ataką prieš sukilėlių kontroliuojamą miestą.

„Dabar labai svarbu išvengti tolesnio padėties pablogėjimo“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

Tačiau ji pridūrė: „Priešinamės bet kurios šalies, organizacijos arba asmens cheminio ginklo panaudojimui bet kokiomis aplinkybėmis, bet kokiu tikslu.“

Izraelio premjeras sako palaikantis JAV karinio smūgio pasiųstą „griežtą žinią“ Sirijai

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu penktadienį pareiškė, kad palaiko „griežtą ir aiškią žinią“, kurią kaimyninei Sirijai pasiuntė Jungtinės Valstijos, po numanomos cheminės atakos smogusios jai raketomis.

„Žodžiais ir veiksmais prezidentas D.Trumpas šiandien pasiuntė griežtą ir aiškią žinią, kad cheminių ginklų panaudojimas nebus toleruojamas“, – rašoma B.Netanyahu biuro išplatintame pareiškime.

„Izraelis visiškai palaiko prezidento D.Trumpo sprendimą ir viliasi, kad ši ryžtinga žinia po siaubingų B.al Assado režimo veiksmų sulauks atgarsio ne tik Damaske, bet ir Teherane, taip pat kitose pasaulio vietose“, – priduriama pareiškime.

JAV Kongreso lyderiai palaiko D.Trumpo sprendimą smogti Sirijai, bet kai kurie reiškia susirūpinimą

Aukščiausio rango JAV įstatymų leidėjai, Kongrese atstovaujantys abiem pagrindinėms partijoms, ketvirtadienį išreiškė palaikymą D.Trumpo įsakymu surengtam raketų smūgiui, bet kai kurie deputatai perspėjo nesiimti tolesnių veiksmų be Kongreso pritarimo.

„Pasirūpinti, kad B.al Assadas žinotų, jog, nusižengęs žmoniškumui, turės sumokėti, yra teisinga“, – savo pranešime nurodė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras, šiaip negailintis kritikos neseniai dirbančiai D.Trumpo administracijai.

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas pareiškė, kad šis smūgis yra „tinkamas ir teisingas“. Pasak jo, JAV ataka „aiškiai rodo, kad B.al Assado režimas nebegali tikėtis, kad Amerika nieko nedarys, kai jis vykdo žiaurumus prieš Sirijos žmones“.

Saugumo politikos „vanagas“ senatorius Johnas McCainas, jau daug metų pasisakantis už griežtesnius veiksmus prieš Sirijos režimą, gyrė pastarąjį smūgį kaip „įtikinamą pirmąjį žingsnį“.

„Kitaip negu ankstesnė administracija, prezidentas D.Trumpas reagavo į lemtingą momentą Sirijoje ir ėmėsi veiksmų“, – sakė jis.

Vis dėlto keli įstatymų leidėjai, tarp jų P.Ryanas ir Ch.Schumeras, pabrėžė, kad D.Trumpui būtina konsultuotis su Kongresu, formuojant tinkamą JAV karinę strategiją Sirijos atžvilgiu.

Senatorius Benas Cardinas, užimantis aukštas pareigas Užsienio ryšių komitete, sakė, kad pasirinktų taikinių bombardavimas „pasiuntė aiškų signalą“, jog Jungtinės Valstijos nusiteikusios ryžtingai.

„Vis dėlto pabrėžiu, kad dėl bet kokios ilgalaikės arba didesnės karinės operacijos Sirijoje D.Trumpo administracija turės konsultuotis su Kongresu“, – pareiškė jis.

Atstovų Rūmų demokratas Adamas Schiffas yra vienas iš kelių įstatymų leidėjų, jau seniai siekiančių, kad būtų iš naujo ir griežčiau apibrėžtas reikalavimas, numatantis, kad JAV kariniams veiksmams turi būti gautas Kongreso pritarimas. Šis klausimas tapo ypač opus po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų, kai JAV paskelbė vadinamąjį karą su terorizmu.

„Iš naujo pateiksiu reikalavimą gauti leidimą panaudoti karinę jėgą prieš ISIS ir „al Qaeda“, kai Kongresas atnaujins sesiją“ penktadienį, po dviejų savaičių pertraukos, pareiškė A.Schiffas, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) ir tarptautinį teroristų tinklą.

Dar tiesmukiau kalbėjo demokratė Barbara Lee, priklausanti karo priešininkų koalicijai kartu su keliais respublikonais, kurie pasisako už izoliacionizmą ir prieštaravo ankstesniam prezidentui Barackui Obamai, kai šis 2013 metais prašė pritarimo planui surengti intervenciją Sirijoje.

„Tai yra karo aktas, – ji rašė savo „Twitter“ žinutėje. – Kongresas turi grįžti į sesiją ir surengti debatus. Priešingu atveju, tai būtų mūsų nusišalinimas nuo atsakomybės.“

Senato respublikonas Randas Paulas pridūrė, kad „mes visi smerkiame žiaurumus Sirijoje, bet Jungtinės Valstijos nebuvo užpultos“.

D.Trumpui „reikalingas Kongreso leidimas kariniams veiksmams, kaip numato konstitucija“, pridūrė R.Paulas. Pasak jo, intervencija Sirijoje „niekaip nepadarys mūsų saugesnių“.

Atstovų Rūmų demokratas Tedas Lieu pritarė pozicijai, kad D.Trumpas turi gauti leidimą imtis karinių veiksmų.

„Kongresas įgaliojo prezidentą naudoti jėgą prieš teroristus. Mes NIEKADA nedavėme leidimo naudoti jėgą, kad būtų įgyventa cheminių ginklų sutartis“, – parašė jis tviteryje.

VIDEO: Cheminis ginklas Sirijoje: mažiausiai 86 žuvę, 500 sužeistų ir JAV atsakas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius