Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Valstijos sąjungininkėms Europoje parduos karinių orlaivių už 4,7 mlrd. dolerių

Jungtinės Valstijos trečiadienį pritarė 4,7 mlrd. dolerių (3,8 mlrd. eurų) vertės sandėriams Amerikos firmoms parduoti naikintuvų Slovakijai, karinių sraigtasparnių Ispanijai ir ginkluotų dronų Didžiajai Britanijai.
Bepilotis lėktuvas „MQ-9 Reaper“
Bepilotis lėktuvas „MQ-9 Reaper“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visos šios trys šalys priklauso NATO. Įsigijusi naikintuvų F-16 Slovakija galės nebenaudoti savo turimų rusų gamybos MiG-29 ir bendradarbiauti su sąjungininkais Vakaruose.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paragino visas NATO nares didinti išlaidas gynybai ir taip geriau paskirstyti Aljanso kolektyvinio saugumo apmokėjimo naštą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vėliava

Bendra Slovakijos paketo – 14 lėktuvų, atsarginių dalių, raketų „oras–oras“, valdomųjų bombų ir slovakų karius apmokysiančių JAV kontraktininkų paslaugų – kaina sieks 2,91 mlrd. dolerių (2,37 mlrd. eurų).

„Dabartiniai Slovakijos naikintuvai negali veikti drauge su JAV pajėgomis ar sąjungininkėmis regione“, – sakoma JAV gynybos departamento saugumo bendradarbiavimo agentūros (DSCA) pareiškime.

„F-16V įsigijimas suteiks Slovakijai ketvirtosios kartos naikintuvų pajėgumus, kuriuos galima derinti su Jungtinių Valstijų ir NATO (pajėgumais)", – priduriama pareiškime.

Didžioji šios sumos dalis atiteks JAV gynybos rangovui „Lockheed Martin“ ir jo tiekėjams bei subrangovams.

Tuo tarpu ilgametė NATO narė Ispanija galės už 1,3 mlrd. dolerių (1 mlrd. eurų) iš JAV milžinės „Boeing“ įsigyti 17 sraigtasparnių „CH-47F Chinook“.

Britanija savo ruožtu planuoja už 500 mln. dolerių (407,3 mln. eurų) iš „General Dynamics“ įsigyti bepiločių lėktuvų „MQ-9 Reaper“, galinčių vykdyti žvalgybą ir smogti raketomis.

Britų pajėgos „Reaper“ renkasi norėdamos drauge su amerikiečiais veikti Afganistane. Kontraktas taip pat apima įrangos atnaujinimą ir techninę priežiūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius