Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 29 /2013 10 30

Jungtinėse Tautose 188 šalys balsavo prieš JAV embargą Kubai

Kasmet rengiamą Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos balsavimą, smerkiantį jau penkis dešimtmečius JAV vykdomą komunistinės Kubos embargą, antradienį palaikė rekordiškai daug šalių – 188.
Havanos panorama
Havanos panorama / E.Norkevičiūtės nuotr.

Tik pačios Jungtinės Valstijos ir jų ištikimas sąjungininkas Izraelis balsavo prieš tą rezoliuciją, Vašingtonui praradus dvi sąjungininkes, palaikiusias jo poziciją per balsavimą praeitais metais, o šis ženklas rodo didėjantį nepritarimą Kubos blokadai.

Trys Ramiojo vandenyno salų valstybės, palaikančios glaudžius ryšius su JAV – Mikronezija, Maršalo salos ir Palau – per balsavimą susilaikė, kai kritikos prieš embargą banga pasiekė naujas aukštumas 193 nares turinčioje JT Generalinėje Asamblėjoje.

JAV vykdomą politiką Kubos atžvilgiu viešai pasmerkė Kinija, Lotynų Amerikos ir Afrikos valstybės, taip pat Iranas, kuris pastaruoju metu stengėsi ištirpdyti ledus santykiuose su Vašingtono administracija.

„JAV politika prieš Kubą patiria visišką tarptautinę izoliaciją ir diskredituoja (Vašingtoną), taip pat neturi jokio etinio arba teisinio pagrindo“, – pareiškė Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas Parrilla.

Nors Jungtinės Valstijos sušvelnino suvaržymus keliauti Kubos piliečiams, B.P.Parrilla pabrėžė: „Sankcijos išlieka ir jos visokeriopai vykdomos.“

Kuba dėl šio embargo prarado daugiau nei 1,1 trln. JAV dolerių (2,76 trln. litų), sakė ministras, aiškindamas Generalinės Asamblėjos delegatams, kaip ta blokada neleidžia Kubai pirkti vaistų nuo širdies ligų ir AIDS sergantiems vaikams.

Tačiau JAV diplomatas Ronaldas Godardas atsakydamas pareiškė, kad Havana naudoja Jungtines Valstijas kaip „išorinį atpirkimo ožį“, kaltindama Vašingtoną dėl salos patiriamų problemų.

„Mūsų sankcijų politika Kubos atžvilgiu tėra vienas iš įrankių mūsų bendrose pastangose įtikinti gerbti pilietines ir žmogaus teises“, kurias palaiko Jungtinės Tautos, pažymėjo R.Godardas.

Jis sakė, kad 2012 metais Jungtinės Valstijos skyrė Kubai 2 mlrd. dolerių ir kad jo šalis yra didžiausia maisto produktų tiekėja tai salai.

„Tarptautinė bendruomenė, jeigu yra sąžininga, negali ignoruoti, kaip lengvai ir dažnai Kubos režimas nutildo kritikus, išvaiko taikius susirinkimus, varžo nepriklausomą žurnalistiką“, – R.Godardas sakė ragindamas kitas šalis nepritarti tai rezoliucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius