-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėse Tautose sutartį dėl ginklų prekybos pasirašė JAV, o Romoje Italija pirmoji Europoje ratifikavo ją

Jungtinės Amerikos Valstijos, didžiausia pasaulyje ginklų eksporto valstybė, trečiadienį pasirašė sutartį, reguliuojančią apie 90 milijardų dolerių per metus vertinamą prekybą įprastiniais ginklais.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią sutartį, suderintą anksčiau šiais metais, JT pagrindinėje būstinėje trečiadienį pasirašė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Stebint JT pareigūnams pasirašydamas šią sutartį J.Kerry pareiškė, kad žengtas „ryškus žingsnis“ taikos pasaulyje pastangose.

Jis nurodė, kad šia sutartimi siekiama, kad „ginklai nepatektų į teroristų ir nesukalbamų veikėjų rankas“.

„Ši sutartis stiprina mūsų saugumą ir kuria pasaulinį saugumą, nekenkdama teisėtai prekybai įprastiniais ginklais“, – pažymėjo jis.

Sutartį turi ratifikuoti Senatas, kuriame kai kurie senatoriai žiūri įtariai ir į prekybos ginklais įstatymus, ir į Jungtines Tautas.

„Ši sutartis nemažina niekieno laisvės, – pabrėžė J,Kerry. – Iš esmės, ši sutartis pripažįsta ir individų ir valstybių laisvę įsigyti, turėti ir naudoti ginklus teisėtu tikslu“.

Jei Senatas atsisakys ratifikuoti ginklų prekybos sutartį, Jungtinės Valstybės gali atsidurti tokioje pačioje padėtyje kaip ir Kioto protokolo dėl klimato pokyčių atveju – JAV dalyvauja derybose bet neįeina į Kioto susitarimą

Maždaug tuo pačiu metu Romoje Italijos parlamentas ratifikavo šią JT sutartį dėl ginklų prekybos.

Jungtinėse Tautose balandį priimta sutartimi reguliuojama prekyba įprastiniais ginklais ir draudžiama tiekti juos valstybėms, kuriose pažeidžiamos žmogaus teisės.

„Didis pasiekimas“, – sakė kairiosios Demokratinės partijos senatorė Silvana Amati, kuri dar pažymėjo, kad Italija gali tapti „varomąja jėga Europos Sąjungoje, kai mažiausiai 50 šalių turi ratifikuoti šią sutartį, kad ji įsigaliotų“.

Lig šiol JT sutartį dėl ginklų prekybos ratifikavo tik keturios JT narės (Antigva ir Barbuda, Gajana, Islandija ir Nigerija), o dabar penktoji Italija – pirmoji Europos Sąjungoje.

Italija pagal prekybą ginklais yra aštuntoji pasaulyje, nurodo Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas.

Pasaulyje itin vertinami italų gamybos pistoletai, didelio tikslumo artilerijos sistemos, atakos sraigtasparniai; anksčiau Italija yra tiekusi ginklus Libijos diktatoriui Muamarui Kadhafi ir Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius