Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėse Valstijose suimtas įtariamas rusų šnipas netikėtai prisipažino

Vienas iš JAV neseniai suimtų įtariamų Rusijos šnipų prisipažino buvęs slaptasis agentas ir pareiškė esantis labiau ištikimas Kremliui negu savo sūnui, ketvirtadienį pranešė JAV prokurorai.
Šnipas
Šnipas / Photos.com

Įtariamasis, kuris veikė prisidengęs suklastota Juano Lazaro tapatybe, taip pat atskleidė, kad jo žmona iš Peru kilusi žurnalistė Vicky Pelaez keliskart vyko į Pietų Ameriką perduoti surinktos informacijos jųdviejų viršininkams iš Rusijos.

Minėti asmenys yra vieni iš 11 įtariamų „giliai užsikonspiravusių“ agentų, kurie kaltinami mėginę infiltruotis į JAV politiką formuojančius sluoksnius ir teikti informaciją Maskvai.

Ši šaltojo karo laikus primenanti šnipinėjimo byla gali pakenkti santykių „perkrovimui“, kurio pastaruoju metu siekė abi didžiosios valstybės.

Prokuroras Preetas Bharara pranešė apie neįprastą J.Lazaro prisipažinimą laiške teisėjui Ronaldui Ellisui, ragindamas jį nepadaryti tos pačios klaidos kaip vienas Kipro teismas, kuris paleido už užstatą vieną iš pagrindinių įtariamų konspiratorių, o šis paspruko.

Nors teisėjas vėliau nesutiko paleisti už užstatą kitos įtariamųjų poros, jis nurodė, kad JAV pilietybę turinčiam J.Pelaezui gali būti skirtas namų areštas, jeigu kas nors sumokės už jį 250 tūkst. dolerių užstatą.

„Vicky atvejis sudėtingesnis. Panašu, kad ji nėra apmokyta agentė. Jos tapatybė tikra ir ji yra JAV pilietė; ji turi paskatų likti šalyje“, – nusprendė R.Ellisas.

„Ilgame po suėmimo padarytame pranešime“, nepasinaudojęs vadinamosiomis Mirandos teisėmis neliudyti prieš save, J.Lazaro pareiškė, kad nėra kilęs iš Urugvajaus ir kad šis vardas nėra tikrasis, nors savo tikrosios tapatybės neatskleidė.

Jis apstulbino tyrėjus pareikšdamas, kad „myli savo sūnų, tačiau nesulaužytų savo ištikimybės tarnybai netgi dėl jo“, sakoma prokuroro laiške.

J.Lazaras turėjo omenyje Rusijos užsienio žvalgybos tarnybą (UŽT), kuri yra Sovietų Sąjungos laikų slaptosios tarnybos KGB įpėdinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius