-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas: smūgiai Sirijai gali padidinti tarpkonfesinį smurtą

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas penktadienį aistringai ragino nesiimti karinių veiksmų Sirijoje ir perspėjo, kad tai gali išprovokuoti didesnį tarpkonfesinį smurtą šalyje, jau ir taip išgyvenančioje beprecedentę per neseną istoriją humanitarinę krizę.
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas per susitikimą humanitariniais klausimais, kurį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo užkulisiuose surengė Didžioji Britanija, Ban Ki-moonas paragino pasaulio galias atidėti savo nesutarimus dėl Sirijos konflikto ir imtis koordinuotų veiksmų, kad gyventojai gautų itin reikalingą pagalbą.

„Privalau perspėti, kad neapgalvoti kariniai veiksmai gali sukelti rimtas ir tragiškas pasekmes, su padidintu tolesnio tarpkonfesinio smurto pavojumi“, – pažymėjo JT vadovas.

Per trečius metus vykstantį sukilimą maždaug trečdalis iš 20,8 mln. Sirijoje prieš konfliktą gyvenusių žmonių pabėgo į užsienį arba buvo priversti palikti savo namus, nors tebėra Sirijoje, rodo JT pabėgėlių agentūros duomenys.

„Tai beprecedenčių proporcijų humanitarinė krizė per neseną istoriją“, – sakė Ban Ki-moonas.

Tačiau „vieniems bėgant iš šalies, kiti įsitvirtina kovoti“, – sakė jis ir pažymėjo, kad dėl to reikia „vengti konflikto tolesnio militarizavimo ir vietoje to atgaivinti politinio sprendimo paieškas“.

Sirijos sukilėliai atsitraukė iš krikščionių miesto

Sirijos sukilėliai, kurie šią savaitę užėmė įvažiavimą į vieną krikščionių miestą į šiaurę nuo Damasko, jau atsitraukė, kad apsaugotų ten esančias religines ir archeologines vietas, sakoma opozicijos pareiškime.

„Laisvos Sirijos armijos (LSA) junginiai trečiadienį po įnirtingų susirėmimų su prezidento Basharo al Assado pajėgomis ir parankiniais sunaikino postus Maaluloje ir Džabadine Damasko-Homso kelyje, kuriuos laikė armija“, – sakoma praėjusią naktį paskelbtame Sirijos nacionalinės koalicijos pareiškime.

„Netoliese kelias valandas buvo dislokuota LSA, bet (ji) neatakavo jokios bažnyčios ar vienuolyno“, – nurodoma jame.

Trečiadienį Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, kuri stebi padėtį Sirijoje, pranešė, kad džihadistų kovotojai iš Nusros fronto po mirtininko išpuolio užėmė karinį postą Maaluloje.

Viena Maalulos – vaizdingo miestelio 55 km į šiaurę nuo Damasko, įsikūrusio po didele uola, gyventoja AFP sakė, kad Nusros fronto puolimas prasidėjo trečiadienį 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku.

Kalbėdama telefonu iš Mar Taklos (Šv. Teklės) graikų ortodoksų vienuolyno, ta moteris, kuri prašė jos vardo neskelbti, sakė, kad sukilėliai panaudojo artileriją ir priešlėktuvinius kulkosvaidžius, ir pridūrė, kad kai kurie sviediniai nukrito miestelio centre.

„Tai primas kartas, kai buvome atakuojami“, – sakė ji.

Maalula yra vienas krikščionių buvimo Sirijoje simbolis, daugelis jos gyventojų kalba aramėjų kalba, kuria kalbėjo ir Jėzus. Dabar šią kalbą vartoja tik mažos, po visą pasaulį išsimėčiusios bendruomenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius