Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 07 21 /2014 07 22

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija dėl numušto lėktuvo: „Mes nesustosime, kol kaltieji nebus nubausti“

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė rezoliucijos dėl Rytų Ukrainoje numušto lėktuvo projektą, skelbia CNN.
Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop
Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šį projektą parengė Australija – numuštu lėktuvu skrido 28 šios šalies piliečiai, ir šios valstybės atstovai Rusijos atžvilgiu pasisakė itin griežtai.

Už šį rezoliucijos projektą balsavo 15 šalių. 

Šioje rezoliucijoje pabrėžiama, kad lėktuvas buvo numuštas ir reikalaujama, kad kaltieji būtų nubausti. Rezoliucijoje reikalaujama nutraukti agresiją prieš civilinę aviaciją, reikalaujama, kad separatistai suteiktų galimybę ekspertams ištirti vietovę, kurioje buvo numuštas lėktuvas, o žuvusiųjų kūnams būtų demonstruojama pagarba.  

Posėdyje Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop teigė, kad Rusija turi panaudoti savo įtaką separatistams, kad regione būtų nutrauktas smurtas. 

Būtina, kad šis barbariškumas būtų išaiškintas, o kaltieji nubausti

„Mums reikia teisingumo. Rezoliucijoje kalbama, kad jau vykdomas tyrimas, tačiau nepriimtina, kad iki šiol neužtikrinamas priėjimas prie įvykio vietos. Būtina, kad šis barbariškumas būtų išaiškintas, o kaltieji nubausti. Mes nesustosime, kol tai nebus padaryta“, – sakė ji.

Rusija neprieštaravo šiai rezoliucijai, tačiau Rusijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Vitalijus Čiurkinas reikalavo, kad tyrimą atliktų Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija. Jis taip pat pažėrė kaltinimų Ukrainai, sakydamas, kad 2001 metais ji numušė lėktuvą, tačiau nepripažino savo kaltės. Rusijos atstovas taip pat ragino visus susilaikyti nuo pirminių išvadų, kol nėra pateikti įrodymai dėl to, kas ten iš tiesų įvyko. 

JAV ambasadorė Samantha Power po šios rezoliucijos priėmimo sveikino šį žingsnį, tačiau pabrėžė, kad jos galėjo ir nereikėti, jeigu Rusija praėjusį ketvirtadienį būtų paraginusi separatistus sudėti ginklus ir leisti atlikti tyrimą. Anot jos, būtent Rusija dabar turėtų daugiausia prisidėti prie to, kad separatistai nutrauktų ugnį ir pradėtų derybas dėl taikos. 

Anksčiau tsn.ua pranešė, kad nors dokumentas buvo parengtas Australijos, į jį buvo įtraukti ir Rusijos dokumento fragmentai. Australijos premjeras buvo perspėjęs, kad jeigu Rusija mėgins vetuoti šios rezoliucijos priėmimą, jos laukia nemalonumai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius