Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pritarė karinei intervencijai į Centrinę Afrikos Respubliką

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį vieningai pritarė Afrikos ir Prancūzijos karių intervencijai į kruviname chaose paskendusią Centrinę Afrikos Respubliką.
Prancūzijos kariai Centrinėje Afrikos Respublikoje
Prancūzijos kariai Centrinėje Afrikos Respublikoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos paruošta rezoliucija suteikia JT mandatą pasiųsti maždaug 4 800 Afrikos ir Prancūzijos karių į šią nuskurdusią šalį, kurioje nesantaika tarp musulmonų ir krikščionių bendruomenių grėsmingai stiprėja.

Prancūzijos pasiuntinys JT Gerardas Araud po balsavimo sakė, kad Centrinei Afrikos Respublikai gresia „masiniai žiaurumai“ ir 15-os narių Tarybos pareiga yra imtis veiksmų.

Rezoliucija suteikia 12 mėnesių mandatą Afrikos vadovaujamai Tarptautinei paramos misijai Centrinėje Afrikos Respublikoje (MISCA).

Prancūzų pajėgos gali naudotis „visomis būtinomis priemonėmis“ Afrikos kontingentui paremti.

Šiuo metu MISCA kontingentą sudaro maždaug 2 500 karių ir šis skaičius turėtų padidėti iki 3 600. Misijoje tarnauja 600 prancūzų, tačiau Paryžius ketina netrukus padvigubinti misijoje dalyvaujančių savo karių skaičių.

JT lyderis Ban Ki-moonas po trijų mėnesių turės pateikti savo rekomendacijas dėl MISCA pakeitimo JT taikdarių misija.

Šiuo metu MISCA kontingentą sudaro maždaug 2 500 karių ir šis skaičius turėtų padidėti iki 3 600. Misijoje tarnauja 600 prancūzų, tačiau Paryžius ketina netrukus padvigubinti misijoje dalyvaujančių savo karių skaičių.

Rezoliucija reikalauja paskelbti visišką ginklų embargą Centrinei Afrikos Respublikai ir suformuoti JT komisiją, tirsiančią masines žudynes, prievartavimus ir plėšimus, kurie nerimsta nuo kovo mėnesio, kai šalies prezidentas Francoise Bozize buvo priverstas bėgti nuo sukilėlių.

Buvusio sukilėlio vadovaujama pereinamoji vyriausybė prarado šalies kontrolę ir joje vyksta kruvinos krikščionių ir musulmonų grupuočių kovos.

Kol JT Saugumo Taryba ruošėsi balsuoti dėl rezoliucijos, buvo pranešta apie dešimtis žuvusiųjų sostinėje Bangyje, o Prancūzija pasiuntė 250 savo karių į jos gatves.

JT, Prancūzijos ir JAV pareigūnai perspėjo dėl genocido grėsmės Centrinėje Afrikos Respublikoje.

„Šiuos gyventojus terorizuoja sukartinos grupuotės, vykdančios žiauriausius nusikaltimus. Žudynės, prievartavimai ir plėšimas tapo tūkstančių moterų, vaikų ir vyrų kasdienybe“, – kalbėjo G.Araud Taryboje.

Diplomatas užsiminė apie augantį tarpkonfesinį smurtą tarp šalies krikščionių ir musulmonų gyventojų.

„Istorija mus pamokė, kas gali atsitikti. Istorija privalo mus priversti išvengti blogiausio. Istorija įpareigoja Saugumo Tarybą veikti“, – kalbėjo Prancūzijos ambasadorius.

„Yra masinių žiaurumų pavojus“, – pridūrė jis, kritikuodamas pastarųjų metų „abejingumą“ Centrinei Afrikos Respublikai.

Rezoliucijoje minimas „visiškas įstatymų ir tvarkos nebuvimas“ šalyje, kuriai gresia „visos šalies religinis ir etninis susiskaldymas, turintis potencijos sukelti nekontroliuojamą situaciją“.

Pasak žmogaus teises ginančios organizacijos „Human Rights Watch“, ši rezoliucija yra „lemiamas žingsnis“, siekiant sustabdyti kovas.

Tačiau organizacijos JAV ekspertas Philippe'as Bolopionas sako, kad Afrikos pajėgos padėtį „tik laikinai pataisys“.

„Skubiai reikia drąsesnių veiksmų. Kai tik JT bus pasiruošusios tęsti, Saugumo Taryba turėtų pritarti visiškam mėlynųjų šalmų pajėgų dislokavimui, su pakankama įranga, siekiant apsaugoti civilius gyventojus, kuriems gresia didžiausias pavojus. JAV parama šiuo atveju bus labai svarbi“, – pridūrė Ph.Bolopionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius