Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juoda lemtis B.Cantat nepaleidžia

Dar nepraėjo nė trys metai, kai Bertrand'as Cantat išėjo iš kalėjimo, kuriame atsidūrė už mylimosios nužudymą per barnį Vilniaus viešbutyje. Dabar garsus prancūzų rokeris sulaukė naujo likimo smūgio – iš gyvenimo savo noru pasitraukė per visas negandas jį palaikiusi buvusi žmona.
Buvusios žmonos palaikomas B.Cantat 2003 metų liepą atvedamas į teismą Vilniuje.
Buvusios žmonos palaikomas B.Cantat 2003 metų liepą atvedamas į teismą Vilniuje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rokas

Iš gyvenimo pasitraukė buvusi prancūzų dainininko B.Cantat, kuris Vilniuje buvo nuteistas už prancūzų aktorės Marie Trintignant nužudymą, žmona. Pasikorusios 42 metų Kristinos Rady kūną sekmadienio vidurdienį namuose Bordo mieste aptiko dvylikametis sūnus Milo. Šalia rastas ir atsisveikinimo laiškas. Policija mano, jog tai buvo savižudybė

Pranešama, kad tuo metu namuose buvo ir B.Cantat. Visa tai įvyko, kai jis miegojo. Kai jų motina nusižudė, buvusių sutuoktinių vaikų namuose nebuvo, tačiau pareigūnai nurodė, kad vienas jų pamatė šiurpų reginį grįžęs namo sekmadienį apie vidurdienį.

Tą patį vakarą Bordo policija apklausė B.Cantat, tačiau jis nebuvo sulaikytas. 45 metų dainininkas jaučiasi labai prislėgtas. Giminaičių teigimu, grupės „Noir Desir“ lyderis tiesiog priblokštas.

Pirmadienį teismo patologinės anatomijos ekspertai ištyrė K.Rady palaikus ir priėjo išvadą, kad mirtis ją ištiko dėl savižudybės.

Fatališka meilė

Aštria muzika ir niūriomis eilėmis garsėjantis rokeris B.Cantat ir iš Vengrijos kilusi K.Rady turi du vaikus: 12 metų Milo ir septynerių dukrą Alice.

Juodu susipažino per festivalį Budapešte 1993 metais. 1997–aisiais susituokusi pora išsiskyrė tuoj po dukros gimimo – jų santykius nutraukė B.Cantat pažintis su legendinio prancūzų kino aktoriaus Jeano Louis Trintignant'o dukra Marie.

Tačiau ši meilė tragiškai baigėsi 2003 metais Vilniuje. Tuo metu M.Trintignant filmavosi savo motinos Lietuvoje kuriamame televizijos seriale. Kilus vaidui Vilniaus „Domina Plaza“ viešbutyje pavydo apimtas B.Cantat smogė M.Trintignant, ir ši krisdama susitrenkė galvą. Po kelių dienų neatsigavusi iš komos 41 metų aktorė mirė.

Geras ir švelnus

B.Cantat buvo teisiamas Vilniuje. Čia jo palaikyti atvyko ir buvusi žmona K.Rady. Savo vyrą ji apibūdino kaip „padorų žmogų, labai gerą ir švelnų“. Ji teigė niekuomet nepatyrusi iš Bertrand'o smurto. Priešingai, asmeniniuose santykiuose jis „skatinęs diskusiją, supratęs egzistuojančius poros skirtumus“.

Belaukiant teismo Vilniuje K.Rady kalbėjo: „Stengiuosi palaikyti jį gyvą. Sakau jam, kad jis reikalingas savo vaikams, o to, kas įvyko 2003 metų liepos 27 dieną, nebepakeisi. Betrand'as išmokė mane būti stipria.“

Teisme Vilniuje B.Cantat atrodė visiškai sugniuždytas, verkė kalbėdamas apie savo ir Marie meilę. Jis tikino nenorėjęs jos nužudyti, tai buvęs nelaimingas atsitikimas.

Už M.Trintignant nužudymą B.Cantat buvo nuteistas kalėti 8 metus. Paskelbus nuosprendį jis netrukus buvo išsiųstas iš Lietuvos atlikti bausmę Prancūzijoje, o 2007 metais buvo lygtinai paleistas.

Plati kultūrinė veikla

1968 metais Budapešte gimusi K.Cantat–Rady buvo rašytoja ir teatro aktorė, vertė į vengrų kalbą įvairius kūrinius, tarp jų pripažinimą pelniusį režisierės Marjane Satrapi animacinį filmą „Persepolis“. Ji taip pat dirbo redaktore, prodiusere, režisiere, meno festivalių ir renginių vadove. Mėgo literatūrą ir poeziją, į prancūzų kalbą ji išvertė daug vengrų poeto Attilos Jozsefo kūrinių, tarp jų ir „Tyrą širdį“, kurią vėliau pastatė teatre. 2008 metais išleista kompaktinė plokštelė, kurioje poeto eiles skaito aktorius Denis Lavant'as, o gitara akompanuoja grupės „Noir Desir“ gitaristas Serge'as Teyssot–Gay.

Charizmatiškas rokeris

B.Cantat, dažnai vadinamas prancūziškuoju Jimu Morrisonu, savo kelią į muzikos viršūnes pradėjo beveik prieš 30 metų. Jis pasižymėjo ne tik savo muzika, kurią itin paveikė anglų pank roko grupės, bet ir stipria socialine pozicija įvairiais klausimais, tokiais kaip globalizacija ir rasizmas. Tapęs maištininku, kuris mėgsta literatūrą, ir scenos žvaigžde su socialine sąmone, B.Cantat labai išpopuliarėjo tarp antikapitalistiškai nusiteikusių paauglių. Jis gimė Normandijoje 1964 metais, bet persikraustė gyventi į Bordo, kur 1980 metais ir sukūrė savo grupę „Noir Desir“ („Juodas troškimas“), kurią sudarė gitaristas S.Teyssot–Gay, bosistas Fredericas Vidalencas ir būgnininkas Denis Barthe'as. Praėjusį dešimtmetį kvartetas tapo geriausiai parduodama prancūzų roko grupe.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius