-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkalnijai suteiktas kandidatės tapti Europos Sąjungos nare statusas

Juodkalnijai Europos Sąjungos (ES) vadovų susitikimo sprendimu penktadienį suteiktas kandidatės stoti į ES statusas, Briuselyje pranešė ES prezidentas Hermanas Van Rompuy.
Juodkalnija
Juodkalnija / „Scanpix“ nuotr.

„Tuo pačiu Europos Taryba pademonstravo, kad Balkanų šalių lemtis – Europa“, – sakė H.Van Rompuy.

Šis sprendimas – tai oficiali kandidato rengimosi stoti į ES procedūros pradžia, tačiau tikslaus priėmimo termino tokios rezoliucijos paprastai nenurodo.

Juodkalnijai suteikta reali galimybė tapti 28-ąja ES šalimi.

Briuselyje dvi dienas vykusio ES viršūnių susitikimo pabaigoje penktadienį lyderiai taip pat gyrė 27 šalių bloko pažangą, stiprinant ryčius su tarptautiniais strateginiais partneriais, tokiais kaip JAV, Kinija ir Indija, ir pasaulines pastangas kovoti su klimato šiltėjimu, dėl kurių anksčiau šį mėnesį buvo susitarta Meksikos mieste Kankune vykusioje Jungtinių Tautų konferencijoje.

Ketvirtadienio vakarą lyderiai įsipareigojo padaryti „viską, kas būtina“, siekiant apginti bendrą ES valiutą, kai silpnesnių euro zonos šalių, tokių kaip Portugalija, ekonomikos patiria didesnį spaudimą po Graikijos ir Airijos sprendimo kreiptis į Briuselį ir Tarptautinį valiutos fondą (TVF) finansinės pagalbos paketo.

„Europos Sąjunga yra ne vien ekonomikos ir prekybos blokas, bet ir svarbi geopolitinė partnerė, – sakė H. Van Rompuy. – Mes aiškiai judame teisinga kryptimi.“

„Kai kurias pamokas dar reikia išmokti“, – pabrėžė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso. Jis pridūrė, kad Bendrijos institucijos ir šalys „turi veikti labiau koordinuotai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius