-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozapas Vazas: pirmasis Šri Lankos šventasis

Pirmuoju Šri Lankos šventuoju tapo XVII-ojo amžiaus misionierius, kurio vaidmuo atgaivinant katalikų tikėjimą per olandų kolonistų vykdytą religinį persekiojimą ir dabar aktualus šioje saloje.
Popiežius Pranciškus Šri Lankoje
Popiežius Pranciškus Šri Lankoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Popiežius Pranciškus trečiadienį kanonizavo Juozapą Vazą per mišias po atviru dangumi Kolombo miesto parke vandenyno pakrantėje, kuriose dalyvavo milijonas tikinčiųjų. Nors Šri Lanka vadina jį pirmuoju savo šventuoju, iš tikrųjų J.Vazas gimė Goa regione Indijos vakarinėje pakrantėje, kuris tais laikais buvo portugalų kolonija. 1687 metais jis nuvyko į Šri Lanką rūpintis iškrikusiais tikinčiaisiais, olandų kolonizatoriams, kurie salos pakrančių rajonus atėmė iš portugalų, pradėjus persekioti katalikus – iš baimės, kad jie liks lojalūs savo buvusiems valdytojams.

Juozapas Vaza didele dalimi atkūrė vietos Katalikų Bažnyčią, todėl jo darbai jam pelnė „Šri Lankos apaštalo“ vardą.

„Žmonės, kurie matė jį dirbantį, buvo nustebinti, – sakė Šri Lankos kunigas Anthony Fernandopulle'as. – Tai, ką jis taip drąsiai darė, net rizikuodamas šia liga užsikrėsti pats, jų akyse buvo labdaros stebuklas“.J.Vazas keliavo iš kaimo į kaimą rūpindamasis katalikais ir iš tamilų mažumos, ir iš salos gyventojų daugumą sudarančios sinhalų bendruomenės. Jis turėjo apsimetinėti elgeta, nes olandai uždraudė katalikų kunigams atvykti į salą. Kelerius iš 23 Šri Lankoje praleistų metų jis sėdėjo kalėjime už savo veiklą. Jis mirė 1711-aisiais, didele dalimi atkūręs vietos Katalikų Bažnyčią. Jo darbai jam pelnė „Šri Lankos apaštalo“ vardą. Jam priskiriami nuopelnai ir dėl rūpinimosi raupų aukomis, kurias bijodamos apsikrėsti apleido jų šeimos.

J.Vazą 1995 metais beatifikavo popiežius Jonas Paulius II, per trumpą, vienos dienos vizitą Šri Lankoje. J.Vazui yra priskiriamas vienas stebuklas – kūdikio, kurio motina, išgirdusi, kad jis turi tik 1 proc. tikimybę gyventi, meldė J.Vazos užtarimo, išgyvenimas. Tas kūdikis, Cosme'as J.Costa, vėliau tapo katalikų kunigu ir dirbo kaimyninėje Indijoje.

„Mano gyvybę išgelbėjo didelis mano motinos tikėjimas“, – vienam Indijos laikraščiui sakė C.J.Costa, kai Vatikanas paskelbė pritaręs J.Vazo kanonizavimui. „Neturiu žodžių, kad išreikščiau savo džiaugsmą ir dėkingumą Dievui, išgirdusiam nesuskaičiuojamų Goa, Šri Lankos gyventojų ir tikinčiųjų visame pasaulyje pastarųjų trijų šimtmečių maldas dėl šios didžios dienos“, – sakė jis.

Vatikanui paprastai reikia vieno stebuklo beatifikavimui (paskelbimui palaimintuoju) ir dar vieno stebuklo kanonizavimui (paskelbimui šventuoju), bet popiežius Pranciškus J.Vazo kanonizavimui pritarė be antrojo stebuklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius