Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 22 /13:02

Juozas Olekas apie Vokietijos šarvuočius: nieko tokio – rinksimės iš dar devynių pasiūlymų

Net jeigu Vokietijoje pasirodžiusi informacija apie šalies valdžios sprendimą Lietuvai neparduoti šarvuotų pėstininkų kovos mašinų ir pasirodys esanti tikra, dramatizuoti nereikia. Bus renkamasi iš dar devynių turimų pasiūlymų, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vokietijos žiniasklaidai sekmadienį paskelbus, jog Vokietija atsisako parduoti Lietuvai šarvuočius „Boxer“, J.Olekas BNS sakė, kad ministerija kol kas neturi oficialios informacijos apie bendrovės „Krauss-Maffei Wegmann“ atsisakymą parduoti ginkluotę.

Nežinau, ar mes ją rinktumėmės, nes kol kas galutinio sprendimo nesame priėmę, – sakė J.Olekas.

„Kol kas turime kompanijos pateiktą prašymą parduoti tą ginkluotę. Mes svarstymų, ar pirksime būtent tą ginkluotę, kol kas nesame atlikę. Tai jei ji nebus pateikta, bus pateiktos kitos devynios, rinksimės iš devynių. Nežinau, jei ji būtų, ar mes ją rinktumėmės, nes kol kas galutinio sprendimo nesame priėmę“, – BNS sakė J.Olekas.

„Mes tikrai turėsime gerų pasirinkimų, tai tikrai nėra vieninteliai, iš ko mes renkamės“, – pridūrė ministras.

Kaip skelbia vokiečių sekmadieninis leidinys „Welt am Sonntag“, Vokietijos gynybos ministerija pareiškė, jog artimiausiais metais šalis neparduos Lietuvai šarvuočių. Straipsnyje taip pat nurodoma, kad sėkmingų derybų atveju sandėris būtų buvęs vykdomas ne tarp Lietuvos ir šarvuočių gamintojo, tačiau tarp abiejų šalių vyriausybių, siekiant išvengti sudėtingų procedūrų.

J.Olekas BNS tvirtino, kad Lietuva su Vokietijos gynybos ministerija tiesiogiai iki šiol derėjosi tik dėl galimo artilerijos sistemų, t.y. šarvuotų haubicų (PzH) 2000 įsigijimo ir artimiausiu metu laukia oficialaus atsakymo. 

Tačiau J.Olekas BNS tvirtino, kad Lietuva su Vokietijos gynybos ministerija tiesiogiai iki šiol derėjosi tik dėl galimo artilerijos sistemų, t.y. šarvuotų haubicų (PzH) 2000 įsigijimo ir artimiausiu metu laukia oficialaus atsakymo. Tuo metu savo pasiūlymą dėl šarvuočių Lietuvai kartu su dar devyniais gamintojais esą yra pateikusi pati Vokietijos bendrovė tiesiogiai.

„Mes nekalbame apie „Boxer“ pirkimą apskritai, prašymų pirkti „Boxer“ mes niekam nepateikėme – mes ieškome pėstininkų kovos mašinų, ir iš pasiūlymų išsirinksime, ką pirkti. (...) Kol kas mes kalbėjome tik apie kompanijas, esame paprašę gamintojų, kad jie atsiųstų pasiūlymus. Gal galėtų vykti sandoris (ir tarpvyriausybiniu lygmeniu), bet apie tai kol kas nieko nebuvo šnekėta“, – sakė jis.

Ministras sakė, kad galutiniai sprendimai įsigijant šarvuočius bus priimti dar šiemet.

KMW nuotr./„Boxer“
KMW nuotr./„Boxer“

13.02 val. Kariuomenės atstovas: niekas dar nesidera

Pėstininkų kovos mašinų projekto vadovas, pulkininkas Romualdas Petkevičius BNS taip pat patvirtinio, kad Lietuva dėl šarvuočių įsigijimo nesidera nei su Vokietijos vyriausybe, nei su pačia bendrove.

Lietuva dėl šarvuočių įsigijimo nesidera nei su Vokietijos vyriausybe, nei su pačia bendrove.

„Lietuvos Krašto apsaugos ministerija jokių papildomų užklausimų nei Vokietijos vyriausybei, nei pačiai kompanijai dėl pėstininkų kovos mašinų nėra išsiuntusi. Toliau vyksta rinkos analizė tų dokumentų iš visų dešimties potencialių gamintojų, kurie buvo pateikti dar praėjusiais metais“, - sakė jis.

Anot projekto vadovo, šiuo metu vis dar vertinami visų gamintojų pasiūlymai ir iki kovo pabaigos ministerija ketina atrinkti keletą šarvuočių modelių - tuomet gamintojai bus prašomi atsivežti techniką į Lietuvą, kuri čia bus išbandoma.

„Atrinktus gamintojus norėsime pasikviesti į Lietuvą, kad jie atvežtų savo mašinas praktiniams bandymams ir toliau vykdysime analizę žiūrėdami į praktines pasirinktų modelių galimybes ir jų atitikimą Lietuvos kariuomenės operaciniams reikalavimams“, - informavo pulkininkas.

Jis patvirtino, kad Lietuva svarsto įsigyti apie šimtą šarvuočių.

„Mes planuojame mechanizacijos programos rėmuose aprūpinti pėstininkų kovos mašinomis du batalionus. Priklausys nuo batalionų konfigūracijos, bet kalbama kažkur apie šimtą mašinų“, - sakė kariuomenės atstovas.


Lietuva šiemet trečdaliu padidino gynybos biudžetą – be planuojamų pėstininkų kovos mašinų bei artilerijos sistemų įsigijimo, Lietuva jau papildomai įsigijo priešlėktuvinės ir prieštankinės ginkluotės, plečiami poligonai.

Lietuvos kariuomenė gynybinius pajėgumus siekia sparčiau vystyti reaguodama į agresyvius Rusijos veiksmus regione ir karą Rytų Ukrainoje, kur vyriausybės pajėgos kovoja su Kremliaus remiamais separatistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius