-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juščenka siūlo grįžti prie pernykštės Rusijos dujų tiekimo tvarkos

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka mano, jog reikėtų grįžti prie tos technologinės Rusijos dujų tiekimo sistemos, kuri buvo iki 2008-ųjų metų gruodžio 31 dienos.
Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka
Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Svarbiausia iš jų (technologinių reikalavimų) – grįžti prie dujų tiekimo pagal faktinę 2008 metų gruodžio 31 dienos padėtį. Labai svarbu, kad būtų atnaujintas dujų tiekimas tomis kryptimis, kuriomis sistema veikė 2008-ųjų gruodį“, – sakė antradienį V.Juščenka per spaudos konferenciją.

Jis pabrėžė, kad Ukrainos dujų transporto sistema šiuo metu dirba savo vidinių atsargų sąskaita.

„Turint omenyje, kad Ukrainos rytų technologinė struktūra yra taip sudaryta, kad būtų orientuota tik į Rusijos tiekimą, ir neturėtų galimybės priimti tiekimą iš kitų Ukrainos regionų, Rusijos dujų tiekimo ir pumpavimo procedūros atnaujinimas turi tenkinti kai kuriuos technologinius reikalavimus“, – aiškino Ukrainos prezidentas.

Pasak jo, grįžus prie pernykštės dujų tiekimo sistemos, atsirastų galimybė taip pertvarkyti Ukrainos dujų transporto sistemos veikimą, kad būtų galima užtikrinti dujų tranzitą.

V.Juščenka neatmeta galimybės, kad dujų karo tikslas buvo įtikinti Rusijos dujų vartotojus Europoje, jog būtina plėtoti šiaurinį dujotiekį į Europą bei išspręsti Ukrainos dujų transporto sistemos nuosavybės problemą.

„Atsitiko taip, kad šitų santykių (Ukrainos ir Rusijos) įkaite tapo Europos bendrija. Neatmetu, kad vienas iš šios kampanijos tikslų buvo suaktyvinti gana neperspektyvų šiaurinio dujotiekio („Nord Stream“) projektą ir parodyti, kad dabartinei sistemai reikia alternatyvos“, – kalbėjo jis.

„Aš neatmetu, tai patvirtina ir kai kurie Rusijos atstovų komentarai, kadsiekta pakeisti dujų transporto sistemos valdymo, eksploatavimo ir nuosavybės ideologiją“, – nurodė V.Juščenka.

Dar kitas tikslas, anot jo, „suerzinti politinę padėtį šalies viduje, politiškai suaktyvinti tuos regionus, kurie jautrūs Ukrainos ir Rusijos santykiams“, bei susilpninti gyventojų pasitikėjimą valdžios gebėjimu spręsti tokias problemas.

Pasak V.Juščenkos, „dujų konflikto su Rusija autorius – ne Ukraina“. „Ukraina, dujų tiekimo bendrovės lygiu, iki paskutinio taško vykdė visas sutartyje nurodytas sąlygas“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius