-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Sobčak iš Rusijos į Lietuvą išvijo labai keista byla, kurios centre – V.Putino patikėtinis

Staigus Rusijos televizijos ir aukštuomenės žvaigždės Ksenijos Sobčak pabėgimas iš Rusijos į Lietuvą ir jos valdomos žiniasklaidos kompanijos komercijos direktoriui iškelta byla dėl turto prievartavimo sukėlė didžiulį ažiotažą ir Rusijoje, ir Lietuvoje. Opozicinis Rusijos portalas agents.media pažvelgė giliau į tai, kas ir kodėl įvyko.

Trečiadienį Rusijoje vienu metu įvyko du dalykai, kurie anksčiau atrodė neįmanomi. Rusijos prezidento Vladimiro Putino politinės karjeros krikštatėvio, pirmojo demokratiškai išrinkto Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčako dukra Ksenija Sobčak tapo įtariamąja baudžiamojoje byloje dėl turto prievartavimo. Nukentėjusysis šioje byloje – ilgametis prezidento draugas Sergejus Čemezovas.

Antroji sensacija yra ta, kad garsenybės nepavyko sulaikyti: jai esą pavyko apgauti specialiąsias tarnybas ir pabėgti iš Rusijos.

Už pinigus ištrynė S.Čemezovą kompromituojančią informaciją?

Antradienio popietę paaiškėjo rezonansinės bylos aplinkybės. Pareigūnai sulaikė Ksenijos Sobčak žiniasklaidos kompanijos komercijos direktorių Kirilą Suchanovą.

„Instagram“ nuotr./Kirilas Suchanovas
„Instagram“ nuotr./Kirilas Suchanovas

Trečiadienį Rusijos valstybinės naujienų agentūros pranešė, kad kartu su juo buvo sulaikytas ir buvęs žurnalo „Tatler“ vyriausiasis redaktorius Arianas Romanovskis. Jie buvo suimti trečiadienio vakarą. Abu už grotų sėdės mažiausiai iki gruodžio 24 d. Teisme buvo pateikta išsami informacija apie bylą.

K.Suchanovas ir A.Romanovskis kaltinami iš valstybinės korporacijos „Rostec“ vadovo Sergejaus Čemezovo reikalavę 11 mln. rublių (apie 178 tūkst. eurų) už tai, kad iš telegram kanalo „Gesinkite šviesą“ (Тушите свет, – rusiškai) pašalintų įrašą apie jį. Įraše buvo teigiama, kad S.Čemezovas pasveikino milijardierių Andrejų Bokarevą su gimtadieniu. Buvo rašoma, kad S.Čemezovas su A.Bokarevu yra seni draugai, kad gimtadienyje dalyvavo ir prieštaringos reputacijos garsus rusų dainininkas Grigorijus Lepsas, daugiau neįvardytų aukšto rango valdininkų. Kuo ši informacija galėjo pakenkti S.Čemezovui, neaišku. Dabar šis įrašas jau pašalintas, bet telegram kanalas „Baza“ skelbia jo kopiją.

Iš bylos medžiagos matyti, kad K.Suchanovas restorane „Regent“ susitiko su neįvardytu vyru, iš kurio gavo 800 tūkst. rublių (beveik 13 tūkst. eurų). Ten jis ir buvo sulaikytas. Teisme K.Suchanovas sakė, kad yra pasirengęs pripažinti savo kaltę ir viešai atsiprašyti nukentėjusiųjų dėl šios sumos gavimo, tačiau pridūrė, kad neturi nieko bendra su kanalu „Gesinkite šviesą“.

Šiuos pinigus jis esą gavo vykdydamas operatyvinį eksperimentą, kuris minimas bylos medžiagoje.

Savo ruožtu A.Romanovskis patvirtino, kad tokia publikacija buvo, bet pareiškė, kad jis nereikalavo pinigų iš S.Čemezovo ir dėl jų nesitarė.

„Su Čemezovo puse nebendravau ir nesitariau dėl pinigų. Prašau apsvarstyti galimybę manęs nesulaikyti. Visą gyvenimą gyvenu Maskvoje ir bendradarbiauju su tyrimu. Esu vienintelis į pensiją išėjusios motinos, kuri yra darbo veteranė, sūnus“, – sakė teisme A.Romanovskis.

K.Sobčak išvyko strimgalviais

Pasak agents.media, K.Sobčak išvykimas iš Rusijos buvo greitas. Pasak šaltinio, artimo K.Sobčako projektams, trečiadienį žurnalistė turėjo įrašinėti studijoje. Tačiau naktį įrašas buvo atšauktas. TASS šaltinis teisėsaugos institucijose jos pabėgimą apibūdino kaip gudrią operaciją. Prieš išvykdama ji esą nusipirko bilietus iš pradžių į Dubajų, paskui į Turkiją, „kad suklaidintų operatyvininkus“, tačiau galiausiai pėsčiomis kirto Lietuvos sieną į Baltarusiją, sakė šaltinis.

Kadras iš vaizdo medžiagos/Ksenija Sobčak
Kadras iš vaizdo medžiagos/Ksenija Sobčak

Tačiau vakare neaiškios reputacijos Baltarusijos telegram kanale pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas sieną kertanti garsenybė, verčia abejoti šia versija. Iš vaizdo įrašo galima spręsti, kad specialiosios tarnybos galėjo žinoti, kur ir kaip žurnalistė kirto sieną. Paskelbtame vaizdo įraše matyti, kada K.Sobčak kirto Baltarusijos sieną su Lietuva – 13:32 val. Jau po pusvalandžio – 14.08 val. valstybinėje agentūroje „RIA Novosti“ pasirodė pirmoji žinutė apie K.Sobčak išvykimą į Lietuvą. Tuo metu tyrėjai jau bus beveik tris valandas kratę laidų vedėjos užmiesčio namą, o teisėsaugos pareigūnai jau turės K.Sobčak arešto orderį.

Lietuvos pareigūnai ketvirtadienį patvirtino, kad K.Sobčak į Lietuvą atvyko turėdama Izraelio pasą. Dar pavasarį Izraelio leidinys „Haaretz“ pranešė, kad žurnalistė gavo Izraelio pilietybę. Lietuvos atstovai neturi žinių, ar K.Sobčak planuoja likti Lietuvoje, ar vykti kitur.

Kadras iš vaizdo medžiagos/Ksenija Sobčak
Kadras iš vaizdo medžiagos/Ksenija Sobčak

S.Čemezovo ir K.Sobčak ryšiai

Iš iki šiol paviešintos medžiagos neaišku, kodėl aukštuomenės kronikos pranešimas apie S.Čemezovą ir A.Bokarevą galėjo būti vertas 11 milijonų rublių. Agents.media žurnalistams, išanalizavusiems K.Sobčak žiniasklaidos projektus, nepavyko rasti jokių kitų publikacijų apie S.Čemezovą ir „Rostec“, kurios būtų sukėlusios didelius skandalus.

Pavyzdžiui, telegram kanale „Kruvinoji ponia“ (Кровавая барыня, – rusiškai) buvo keletas pranešimų apie valstybinės korporacijos vadovo įtaką žiniasklaidai. Vienoje publikacijoje S.Čemezovas buvo įvardytas kaip faktinis RTVI kanalo savininkas, o kitoje buvo teigiama, kad televizijos prodiuserė ir laidų vedėja Tina Kandelaki buvo nušalinta nuo „Match TV“ dėl „baisių biudžetinių rezultatų“, bet netrukus vėl buvo grąžinta į darbą po „Čemezovo skambučio“. Tačiau nė vienas iš šių pranešimų nesulaukė didesnio atgarsio žiniasklaidoje.

Dar daugiau, 2018 m. S.Čemezovas galėjo būti susijęs su K.Sobčak prezidentine kampanija (kuria ji, Rusijos opozicijos įsitikinimu, padarė paslaugą V.Putinui, siekusiam demokratiško perrinkimo regimybės). 2019 m. „Proekt“ tyrimas atskleidė, kad S.Čemezovas galėjo būti susijęs su K.Sobčak kandidatavimu į prezidentus ir jos kampanijos finansavimu.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Čemezovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Čemezovas

K.Sobčak rinkimų kampanijos rėmėjas buvo Sergejus Adonjevas. Buvęs aukšto rango pareigūnas ir S.Adonjevo draugas žurnalistams sakė, kad verslininkas su S.Čemezovu aptaria ir suderina savo dalyvavimą politiniuose projektuose. Į pensiją išėjęs aukšto rango pareigūnas teigė, kad S.Adonjevas K.Sobčak kandidatūrą aptarė su S.Čemezovu, o pastarasis – su V.Putinu.

Signalas elitui

Prokremliškas politikos analitikas Sergejus Markovas savo telegram kanale leido suprasti, kad byla prieš K.Sobčak ir jos bendražygius gali būti ženklas elitui.

„Jei jie pasirengę suimti už smulkmeną, už paprastą turto prievartavimą, už pinigus net prezidento Putino mylimo mokytojo ir globėjo dukterį, kuriai viskas buvo atleidžiama daug metų, – vadinasi, dabar neliečiamųjų nėra?“ – rašė S.Markovas.

„Scanpix“ nuotr./Liudmila Narusova
„Scanpix“ nuotr./Liudmila Narusova

K.Sobčak motina, Rusijos Federacijos tarybos narė Liudmila Narusova yra viena iš nedaugelio senatorių, kurie periodiškai leidžia sau kritikuoti valdžią ar balsuoti kitaip. Pastaraisiais mėnesiais ji pasisakė prieš „karinę cenzūrą“, kalbėjo apie šauktinių žūtį Ukrainoje ir buvo vienintelė senatorė, balsavusi prieš griežtesnę atsakomybę už karinės tarnybos vengimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Anatolijus Sobčakas ir Vladimiras Putinas (1994 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Anatolijus Sobčakas ir Vladimiras Putinas (1994 m.)

Pati K.Sobčak bylą pavadino arba nesusipratimu, arba reidu į „paskutinę laisvą redakciją Rusijoje, kurią reikėjo prispausti“. „Jie bando jį [Suchanovą] apkaltinti turto prievartavimu. Iš ko? Kodėl? Koks dar „Rostec“? Ką tai turi bendro, dėl Dievo, su Čemezovu? Visiškai tuo netikiu ir tikiuosi, kad jie greitai viską išsiaiškins ir įsitikins, kad tai nesąmonė“, – rašė žurnalistė.

Kol kas nei K.Sobčak valdomi kanalai, nei ji pati nieko nepranešė apie pabėgimą ar dabartinę buvimo vietą.

K.Sobčak yra sukūrusi keletą projektų įvairiose platformose, kurių bendra auditorija siekia kelis milijonus žmonių (daugiau nei 3 milijonai prenumeratorių „YouTube“, po 1,5 milijono prenumeratorių telegramų kanaluose „Kruvinoji ponia“ (Кровавая барыня, – rusiškai) ir „Atsargiai, naujienos“ (Осторожно Новости, – rusiškai)).

Rusijos valdžios ruporas apkaltino veidmainyste

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova ketvirtadienį apkaltino K.Sobčak veidmainyste. Savo komentarą ji paskelbė „Telegram“ kanale.

„Tiesą sakant, net negalėjau įsivaizduoti, kad demaskuotoja ir kovotoja su veidmainyste yra toks veidmainiška“, – rašė M.Zacharova. Ji priminė, kad žurnalistė ne kartą neigė ir šaipėsi iš informacijos, kad ji turi užsienio šalies pasą ar leidimą gyventi. „Tačiau Lietuvos valstybės saugumo departamentas, kuris patvirtino informaciją apie žurnalistės Izraelio pilietybę, „atsakė už ją“, – rašė M.Zacharova.

„Galiu įsivaizduoti, kaip dabar prakaituoja visi tie, kurie per jos kanalus rodė užsakytą medžiagą, taip pat ir prieš valstybę, valstybės tarnautojus ir pan.“, – teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius