Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 10

Ką rašo pasaulis: V.Zelenskis turi planą

Prie dvejų metų riboženklio grėsmingai artėjantis Rusijos agresijos karas Ukrainoje nepalaužė ukrainiečių ryžto pasiekti pergalę. Tačiau vis dažniau prabylama apie aklavietę, kurioje įstrigo proveržis, lauktas Ukrainos gynėjų, visuomenės ir ypač jos sąjungininkų, priimančių sprendimus dėl tolesnio karinės pagalbos tiekimo. Ar tikrai Ukrainos kontrpuolimas pasiekė aklavietę? Ką gali padaryti Ukraina, kad priartėtų prie trokštamos pergalės? O galbūt jau metas ieškoti kelių į derybas ar susitarimą? Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje pateikiame, ką apie tai rašo pasaulio žiniasklaidos leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

Kaip vasaros pradžioje pareiškė tuometinis Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, Ukrainos kontrpuolimas labiausiai nuvils tuos, kurie turės nepamatuotų lūkesčių. Panašu, jog tokių vilčių turėjo tiek karybos analitikai, tiek Kyjivą remiančių šalių vadovai.

Kol dar Ukrainos nesukaustė žiema, kontrpuolimas toliau aktyviai vyksta ne viena kryptimi: ukrainiečių karinė technika užfiksuota laikinai okupuotame kairiajame Dniepro krante, jos kariai atkakliai gina Avdijivką, kurią rusai įsigeidė užgrobti, kad pademonstruotų bent nedidelę pergalę fronte, Ukrainos kariai ir toliau atakuoja teritorijas aplink Bachmutą bei rengia sumanius išpuolius Rusijos užnugaryje. Tačiau to negana.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

Praėjusią savaitę leidinys „The Economist“ publikavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno esė, kurioje generolas pareiškė, kad kontrpuolime greičiausiai nebus jokio gilaus ir gražaus proveržio, nes padėtis fronto linijose „pateko į aklavietę“.

Jis įspėjo, kad šiuo metu vykstančiam Ukrainos puolimui gresia pavojus peraugti į užsitęsusį pozicinį karą, kuris gali tęstis ne vienerius metus.

„Kaip ir Pirmajame pasauliniame kare, pasiekėme tokį technologijų lygį, kuris mus įstumia į aklavietę“, – pridūrė jis.

Tačiau prezidentas Volodymyras Zelenskis paprieštaravo V.Zalužno vertinimui, teigdamas, jog Ukrainos gyvosios jėgos nuostoliai mūšio lauke yra penkiskart mažesni nei Rusijos, o Kyjivas ir toliau stengsis pasiekti sėkmės mūšio lauke dar šiais metais.

„Mums nereikia nustebinti visų pasaulyje, to reikia mums patiems“, – pabrėžė šalies vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius