Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 17

Ką rašo pasaulis: ar Vašingtonas ir Pekinas įžengs į Šaltojo karo 2.0 zoną?

Pasauliui panirus į nuo Šaltojo karo laikų neregėtą nestabilumo erą, dviejų supervalstybių lyderių Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo santykiai taip pat grėsmingai artėjo prie lūžio taško. Trečiadienį įvykęs jųdviejų susitikimas nekėlė didelių vilčių, tačiau jo metu buvo susitarta dėl kelių svarbių klausimų. Po jo J.Bidenas pažymėjo, kad JAV ir Kinijos santykiai „niekada nebuvo sklandūs“. Jeigu jau taip – ar galima tikėtis bent jau stabilaus bendradarbiavimo? Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje pateikiame, ką apie tai rašo ir kaip susitikimą vertina svarbiausi pasaulio leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

BBC: ar pavyks išlaikyti teigiamą postūmį?

J.Bideno ir Xi Jinpingo susitikimo metu buvo pasiekti keli susitarimai abiems pusėms aktualiais klausimais. Naujienų tarnyba BBC išskyrė pagrindinius dvišalio susitikimo derybų punktus.

Pasiektas bendras sutarimas dėl klimato kaitos

JAV ir Kinija – šalys, kurios išmeta daugiausia anglies dioksido pasaulyje, tad buvo būtina sutarti dėl tolesnių kovos su klimato kaita priemonių. Nors jos neįsipareigojo nutraukti iškastinio kuro naudojimo, tačiau davė pažadą bendradarbiauti siekiant sulėtinti metano – ypač galingų šiltnamio efektą sukeliančių dujų – išmetimą ir remti pasaulines pastangas iki 2030 m. trigubai padidinti atsinaujinančiųjų išteklių energijos pajėgumus.

Vida Press nuotr./Xi Jinpingas ir Joe Bidenas
Vida Press nuotr./Xi Jinpingas ir Joe Bidenas

Ekspertai BBC sakė, kad tai yra verti dėmesio pokyčiai prieš vėliau šį mėnesį Dubajuje vyksiančią svarbią klimato kaitos konferenciją COP28.

„Tai maži, bet svarbūs žingsniai klimato kaitos srityje“, – BBC naujienų tarnybai sakė Bernice Lee, Kinijos ekspertė, Jungtinės Karalystės analitinio centro „Chatham House“ bendradarbė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius