Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: J.Bideno komentarai apie Ukrainą sukėlė sumaištį

Pasauliui toliau nerimaujant dėl potencialaus konflikto Ukrainoje paūmėjimo, svarbiausių žiniasklaidos priemonių dėmesį patraukė reta JAV prezidento Joe Bideno spaudos konferencija. Jis daug kalbėjo apie galimą Rusijos agresiją, bet sukėlė nemenką sumaištį, kai užsiminė, kad NATO gali ginčytis dėl „nedidelio įsiveržimo“ – esą kils diskusijos, ką daryti ir ko nedaryti. 15min tradicinėje penktadieninėje užsienio spaudos apžvalgoje pristato, ką šia tema rašo JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir nepriklausoma Rusijos žiniasklaida.

J.Bidenas per minėtą spaudos konferenciją trečiadienį teigė manantis, kad Rusija veršis į Ukrainą, bet įspėjo, esą Maskva sumokėtų didelę kainą už „visapusišką“ invaziją.

Už visapusišką – taip, o jei karinė eskalacija būtų mažesnio masto? Ilgu liežuviu nuo seno garsėjantis JAV politikos veteranas J.Bidenas iškart sukėlė kontroversiją, kai užsiminė, kad „koks nors reikšmingai už reikšmingą invaziją mažesnis dalykas“ sulauktų mažesnio NATO priešinimosi.

Omenyje jis, žinoma, turėjo tikimybę, kad Aljanso narės beveik neabejotinai nesutartų, kaip reaguotų į, pavyzdžiui, hibridinius Rusijos veiksmus Ukrainoje, kuriuos Maskva dar ir neigtų. Bet žodžius J.Bidenas pasirinko netinkamai.

Tai iškart suprato ir spaudos konferenciją stebėję žurnalistai bei analitikai, ir, beje, patys Baltieji rūmai. Jų spaudos sekretorė Jen Psaki suskubo patikslinti – esą Vašingtonas bet kokį Rusijos pajėgų permetimą per sieną su Ukraina laikys invazija, į kurią atsakys greitai ir ryžtingai.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai per pratybas Rostovo srityje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai per pratybas Rostovo srityje

Pasaulio žiniasklaida skelbia, kad J.Bideno pasirodymas ir svarstymai apie įtampą Rytų Europoje sukėlė nemažai klausimų. Viena vertus, JAV prezidentas mintis dėstė lyg ir tvarkingai, bet kelios išsprūdusios mintys laikomos blogu signalu Vakarams ir geru – Kremliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius