Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 08 12

Ką rašo pasaulis: karo grėsmės fone – išskirtinė Lietuvos pozicija dėl Taivano

Tarptautinės žiniasklaidos dėmesio centre – smarkiai išaugusi įtampa dėl Taivano tarp JAV ir Kinijos po amerikiečių politikės Nancy Pelosi vizito saloje. Analitikai svarsto, ar krizė gali virsti Trečiuoju pasauliniu karu, ir atkreipia dėmesį, kad santūrių Europos politikų fone išsiskyrė Lietuvos užsienio reikalų ministro pozicija. 15min apžvelgia, ką pastarąją savaitę šia tema rašė autoritetinga JAV, Prancūzijos, Britanijos, Belgijos ir Austrijos žiniasklaida.
Užsienio spaudos apžvalga. Taivanas.
Užsienio spaudos apžvalga. Taivanas.

Žinia apie Lietuvos poziciją dėl Taivano ėmė plačiau sklisti tada, kai straipsnius šia tema parengė Briuselio naujienų portalas „EUobserver“ ir viena iš trijų didžiausių tarptautinių naujienų agentūrų „Agence France Presse“ (AFP).

AFP straipsnyje pabrėžiama, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis buvo vienintelis aukšto rango ES šalies pareigūnas, viešai parėmęs N.Pelosi kelionę.

Jis tviteryje parašė, kad N.Pelosi gerokai plačiau atvėrė duris į Taivaną, be to, pridūrė esąs tikras, kad netrukus pro jas įžengs ir kiti laisvės ir demokratijos gynėjai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nancy Pelosi Taivane
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nancy Pelosi Taivane

Nors Vakarų šalys smerkė Kinijos grasinimus Taivanui ir karinės galios demonstravimą, apie N.Pelosi vizitą Europos šalių vyriausybės tylėjo.

AFP pažymėjo, kad Kinijos atstovybė pasmerkė G.Landsbergio pareiškimą ir apkaltino Lietuvą pažeidžiant vienos Kinijos principą, pagal kurį komunistinis Pekinas reiškia pretenzijas į demokratiškai valdomą Taivaną.

„Kinijos ir Lietuvos santykiai yra įtempti nuo praėjusių metų, kai Vilnius leido Taivanui de facto atidaryti ambasadą salos vardu, nukrypdamas nuo įprastos diplomatinės praktikos naudoti sostinės Taipėjaus pavadinimą“, – rašoma AFP publikacijoje.

„The New York Times“: kodėl Lietuva Europoje vieniša

Po N.Pelosi vizito Kinija surengė precedento neturinčio masto karines pratybas prie Taivano salos, o patys taivaniečiai perspėjo, kad Pekinas ruošiasi invazijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Kinija surengė karines pratybas vandenyse aplink Taivaną
„Scanpix“/AP nuotr./Kinija surengė karines pratybas vandenyse aplink Taivaną

Belgijos verslo laikraštis „L'Echo“ rašo, kad Taivano klausimu „diplomatinėje plotmėje Europos Sąjungą skaldo atskiros jos narių pozicijos: nuo Vengrijos, kuri atvirai pataikauja Pekinui, iki Lietuvos, kuri gina Taivaną, suteikdama jam de facto ambasadą“.

Pekinui tęsiant plataus masto pratybas aplink Taivaną, regione veikiančios Europos bendrovės laukė, kol audra praeis.

„Nemanau, kad Kinija šiuo metu ketina blokuoti Taivaną: Kinija nori parodyti savo gebėjimą blokuoti. Tačiau didžiąją dalį puslaidininkių ji importuoja iš Taivano, todėl šiuo metu nėra suinteresuota nutraukti šį srautą“, – belgų laikraščiui sakė „Bruegel“ analitinio centro narė Alicia Garcia-Herrero.

Lietuvos ir kitų Europos šalių pozicijas narpliojo ir įtakingiausias amerikiečių laikraštis „The New York Times“. Jo žurnalistas Briuselyje Stevenas Erlangeris teigia, kad kai kurie partneriai Europoje nėra patenkinti Lietuvos pozicija dėl Taivano.

Nors europiečiai vis labiau nerimauja dėl žmogaus teisių pažeidimų, pramoninio šnipinėjimo ir Kinijos suartėjimo su Rusija, visgi Europa nepritaria Taivano nepriklausomybei ir pripažįsta Pekiną Kinijos galios centru, rašo S.Erlangeris, savo straipsnį iliustravęs G.Landsbergio nuotrauka.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Anot „The New York Times“, europiečiams svarbiau išlaikyti atvirą prekybą su Kinija ir jos didžiule rinka, tuo pat metu drauge su Vašingtonu bandant užkirsti kelią bet kokiai karinei agresijai prieš Taivaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius