Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 28

Ką rašo pasaulis: Kinija padės ar trukdys užbaigti karą?

Kinijos lyderis Xi Jinpingas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę pirmą kartą nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios kalbėjosi telefonu. Ar Kinija gali imtis veiksmų dėl taikos? O gal karas jai kaip tik naudingas, ir Pekinas tebando išsaugoti savo reputaciją santykiuose su Europa? Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje skaitykite, ką apie tai rašo didžiausi Jungtinės Karalystės, JAV, Prancūzijos ir Lenkijos leidiniai.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis / 15min koliažas

„Le Figaro“: persilaužimo tikėtis sunku

Prancūzijos laikraštis „Le Figaro“ rašo, kad Vakarų sostinės Kinijos ir Ukrainos atšilimą sveikina, tačiau įtariai vertina tikruosius Pekino ketinimus, nes jis nereikalauja Rusijos išvesti karių kaip išankstinės derybų sąlygos.

Tvyro nuogąstavimas, jog Pekinas verčia Kyjivą pradėti derybas iš silpnos pozicijos. Analitikų teigimu, atsivėrimas Kyjivui turi mažai galimybių pasiekti diplomatinį proveržį trumpuoju laikotarpiu, nes pozicijos išlieka priešiškos.

Anot prancūzų leidinio, Kinija yra susirūpinusi dėl sunkumų, su kuriais susiduria Rusijos kariuomenė, taip pat dėl griežtėjančios transatlantinės linijos jos atžvilgiu. Tačiau Kinijos suinteresuotumas derybomis apima visai kitus tikslus, t. y. nei tie, kurių siekia Europa ir Vašingtonas.

„Kinijai didžiausią susirūpinimą kelia Rusijos pralaimėjimo šmėkla“, – prancūzų leidiniui sakė „Carnegie-Tsinghua“ centro Pekine tyrėjas Zhao Tongas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius