Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 27

Ką rašo pasaulis: kiek toli pasiryžęs žengti Vašingtonas, kad padėtų Izraeliui?

Izraelio karui su „Hamas“ grupuote tęsiantis jau tris savaites, pasaulis tebėra sulaikęs kvapą ir spėlioja, ar tai taps dar vieno ilgo konflikto Artimuosiuose Rytuose pradžia. Izraelio karinė technika ir pajėgos, sutelktos prie Gazos Ruožo, laukia signalo antžeminės operacijos startui. Tačiau dėl tarptautinės bendruomenės diplomatinių pastangų puolimas dar nepradėtas. JAV – vienos pagrindinių žaidėjų, tačiau kokį vaidmenį šiame kare turi Vašingtonas, esantis už tūkstančių kilometrų nuo Izraelio? Kiek toli jis pasirengęs žengti? Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje pateikiame, ką apie tai rašo įtakingiausi pasaulio leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

Pirmą kartą reaguodamas į „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, prezidentas Joe Bidenas aiškiai parodė, kieno pusėje yra: „Jungtinės Valstijos palaiko Izraelį“.

„Visiems, galvojantiems pasinaudoti šia padėtimi, turiu du žodžius: „Nedarykite to“, – pridūrė jis.

JAV yra didžiausia Izraelio karinė rėmėja, kasmet skirianti apie 3,8 mlrd. dolerių paramos gynybai.

Gazos Ruožą bombarduojantys Izraelio reaktyviniai lėktuvai yra pagaminti amerikiečių, kaip ir dauguma dabar naudojamų valdomų šaudmenų. Kai kurios Izraelio oro gynybos sistemos „Geležinis kupolas“ perėmimo raketos taip pat gaminamos JAV.

Praėjusį penktadienį prezidentas J.Bidenas paprašė Kongreso patvirtinti 14 mlrd. dolerių finansavimą Artimųjų Rytų sąjungininkės kariniam fondui, kuris yra 105 mlrd. dolerių karinės pagalbos paketo dalis.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bideną Izraelyje asmeniškai pasitiko Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bideną Izraelyje asmeniškai pasitiko Benjaminas Netanyahu

Kitą dieną Pentagonas paskelbė, kad į Artimuosius Rytus siųs dvi galingiausias savo priešraketinės gynybos sistemas – THAAD bateriją ir papildomas „Patriot“ baterijas.

Penktadienį ryte paskelbta informacija, kurioje Jungtinės Valstijos teigia smogusios dviem objektams Sirijos rytuose ir tvirtina, kad jais naudojosi Irano pajėgos ir su jomis susijusios grupuotės.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškime teigė, kad „tikslieji savigynos smūgiai“ buvo suduoti siekiant apsaugoti JAV personalą Irake ir Sirijoje ir buvo atsakas į pastarojo meto Irano remiamų sukarintų grupuočių išpuolius.

Pentagono duomenimis, pastarosiomis dienomis per bepiločių lėktuvų ir raketų smūgius į karines bazes Irake ir Sirijoje iš viso buvo sužeistas 21 JAV karys.

Tačiau ar JAV prezidentas tikrai norėtų įsitraukti į dar vieną karą, ypač rinkimų metais? Pastarojo meto JAV karinės avantiūros regione kainavo brangiai – ne tik politiškai ir ekonomiškai, bet ir daugelis amerikiečių už tai sumokėjo savo gyvybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius