-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: kruvinos žiežirbos Kazachstane ir pavojus V.Putinui

Precedento tiesiog nėra – tokių protestų, šią savaitę apėmusių Kazachstaną, į kurį jau suskubo Maskvos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) „taikdariai“, ten dar nėra buvę. 15min tradicinėje penktadieninėje užsienio spaudos apžvalgoje pristato, ką apie protestų proveržį Kazachstane rašo Lenkijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Vokietijos ir kitų šalių žiniasklaida.
Užsienio spaudos apžvalga – apie įvykius Kazachstane
Užsienio spaudos apžvalga – apie įvykius Kazachstane / Donato Gvildžio iliustr.

Krizė vadinama didžiausia per pastaruosius dešimtmečius – protestuotojai, supykę dėl kylančių degalų kainų, šturmavo vyriausybės pastatus, pradėjo reikalauti ir politinių pokyčių. Neramumai vilnija po visą šalį.

Tiesa, jie nėra netikėti – kazachai jau senokai reiškė nepasitenkinimą kylančiomis kainomis ir korupcija. Dabar pavojus kyla tiek įtakingiausiam Kazachstano žmogui, pagrindiniam galios brokeriui Nursultanui Nazarbayevui, tiek net Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui.

Būtent apie grėsmę V.Putinui, kuris kartu su kitais KKSO priklausančių šalių lyderiais į Kazachstaną jau pasiuntė „taikdarius“, rašo „Financial Times“. „The Guardian“ priduria, esą akivaizdu, kad N.Nazarbayevas prarado neliečiamybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nursultanas Nazarbayevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nursultanas Nazarbayevas

Kazachstano prezidentas Karimas-Jomartas Tokayevas jau pranešė, kad perima iš N.Nazarbayevo svarbias Saugumo tarybos vadovo pareigas – tai netikėtas žingsnis, turint galvoje dar neišblėsusią eksprezidento, kuris ir perdavė valdžią K.-J.Tokayevui, įtaką.

Savo ruožtu „Radio Free Europe“ ir kiti leidiniai pastebi, kad kazachus, kurių šimtai trečiadienį net šturmavo prezidento rezidenciją Almatoje, jau ilgą laiką siutino autoritarinės vyriausybės nevykdomi pažadai ir „popierinės“ reformos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius