Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: atpildo rusų karo nusikaltėliams teks palaukti

Po Ukrainos miesto Bučos išlaisvinimo pasaulis buvo priverstas sulaikyti kvapą – taikių žmonių masiniai žudymai nepaliko abejingų, o tarptautinė žiniasklaida vis dažniau rusų veiksmus ima lyginti su nacių veiksmais. Vakarai iš karto prabilo apie sankcijų Rusijai griežtinimą, o Vakarų žiniasklaida greitai išsklaidė Rusijos skleidžiamą dezinformaciją. 15min tradicinėje penktadienio apžvalgoje pristato, ką apie Bučos įvykius rašo žymiausi JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos leidiniai.
Užsienio spaudos apžvalga
Užsienio spaudos apžvalga / 15min nuotr.

Balandžio pirmosiomis dienomis Ukrainos kariuomenei įžengus į netoli Kyjivo esantį Bučos miestą, paaiškėjo tikrasis mėnesį trukusios okupacijos šioje teritorijoje mastas.

Bučos gatvės buvo nusėtos civilių kūnais. Nemaža dalis jų buvo surištomis rankomis ir žuvo nuo Rusijos karių kulkų. Kyjivas taip pat pranešė, kad Bučoje moterys patyrė seksualinę prievartą.

Visa tai sukrėtė pasaulį. Daugybė valstybių pareikalavo nepriklausomo tyrimo ir kaltųjų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn.

Už nužudytus žmones meldėsi ir popiežius Pranciškus, o Ukrainos valdžia teigia, kad jau nustatė dalį žudynėse dalyvavusių rusų karių.

„Gazeta Wyborcza“: rusai planingai vykdo genocidą

Didžiausias Lenkijos laikraštis „Gazeta Wyborcza“ teigia, kad šiuo metu yra „kuriamas XXI amžiaus genocido žemėlapis“.

„Kai žiūrime į šiuos baisius nusikaltimus prieš moteris, vaikus, mūsų riksmai turėtų būti dar garsesni. Rusai padarė išskirtinius nusikaltimus, genocido nusikaltimą“, – pažymi laikraštis.

Pasak jo, Buča nebuvo nemalonus nelaimingas atsitikimas ar „kaltininko pertekliniai veiksmai“. Tai net nebuvo „paprastų rusų vaikinų“, kuriuos jų pačių karas paliko beviltiškoje padėtyje, isterijos pasekmė.

„Tai planinga ir metodiškai įgyvendinama Rusijos valstybės politikos dalis, kurios esmė – iš dalies pavergimas, o visų pirma – ukrainiečių naikinimas“, – rašo „Gazeta Wyborcza“.

„Deutsche Welle“: tai primena nacių nusikaltimus

Vokietijos nacionalinis transliuotojas teigia, kad Rusijos invazijos į Ukrainą veiksmai primena nacių žiaurumus, kurie baigtųsi tik Rusijai patyrus triuškinantį pralaimėjimą.

„Praėjus aštuoniems dešimtmečiams po Vokietijos agresijos karo Ukrainoje, dabar šalį naikina rusai. Kaip ir praėjusių dešimtmečių vokiečių okupantai, taip ir dabartiniai okupantai neturi užuojautos civiliams gyventojams.

Vokiečiams ukrainiečiai buvo „ne žmonės“. Šių dienų rusams ukrainiečiai yra tie, kuriuos reikia eliminuoti, nes jų laisvės ir apsisprendimo siekis Rusijoje suvokiamas kaip egzistencinė grėsmė“, – rašo „Deutsche Welle“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius