Ką sugalvojo I.Kolomoiskis? Ukrainiečiai stebisi keista slidinėjimo kurorto vizija

Ukrainos tarptautinės žiniasklaidos antraštėse pastaruoju metu išties daug – ypač dėl šalies vaidmens apkaltos JAV prezidentui Donaldui Trumpui procedūrose. Bet patiems ukrainiečiams, regis, įdomiau, kas vyksta ties purvinu vieškeliu, kertančiu kalnuotą mišką Karpatuose – ten įsisuko vienas galingiausių valstybės oligarchų Ihoris Kolomoiskis, rašo „The New York Times“.
Ihoris Kolomoiskis
Ihoris Kolomoiskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio teigimu, įsibėgėję darbai palei beveik nepravažiuojamą keliuką Karpatų kalnuose verčia klausti, ką planuoja draugiško prezidento Volodymyro Zelenskio užnugariu džiaugtis galintis I.Kolomoiskis.

2017 metais, kai vyriausybė perėmė jo banką „Privatbank“ ir apkaltino bankininką sukčiavimu, I.Kolomoiskis pasirinko gyvenimą savanoriškoje tremtyje – iš pradžių Šveicarijoje, tada Izraelyje.

Tačiau jis grįžo į Ukrainą, kai prezidentu buvo išrinktas buvęs jo verslo partneris V.Zelenskis. Rinkimus pastarasis, beje, laimėjo su pažadu suvaldyti siautėjančius ir korumpuotus oligarchus.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Bet ar I.Kolomoiskis – vienas tokių, su kuriais turėtų susitvarkyti naujasis prezidentas? Ar jis – kaip tik žmogus, nuo kurio V.Zelenskis yra priklausomas? Kol kas V.Zelenskis tikina, kad nacionalizuoto turto valstybė negrąžins, nors Kijevas esą pasiruošęs „kalbėtis“ apie „Privatbank“ ateitį.

Vis dėlto slidinėjimo kurorto Karpatuose projektas, regis, taps tiksliu barometru, parodysiančiu, ko verti prezidento pažadai. Nors pareigūnai tikina, kad kelio tvarkymo darbai buvo suplanuoti, kritikai teigia, kad valstybė leidžia I.Kolomoiskiui darkyti vieną unikaliausių laukinių vietovių Europoje.

Normalūs ekonominiai dėsniai neveikia

Ukraina išlieka viena korumpuočiausių valstybių Europoje, tad nenuostabu, kad Karpatų miškuose klesti nelegalūs kirtimai.

O aplinkosaugos specialistai tvirtina, kad siūlomas slidinėjimo kurortas kelia ypatingą grėsmę pažeidžiamam Svydovecio kalnagūbriui. Planai ambicingi: veiktų 33 keltuvai, driektųsi ilgos trasos, veiktų keliolika viešbučių, 120 restoranų.

V.Zelenskio atstovė Julija Menkel pabrėžia, kad kurorto likimas prezidento asmeniškai nejaudina. Tačiau projekto oponentai tikina, kad situacija kaip tik priešinga.

Kodėl sumaniu verslininku laikomas I.Kolomoiskis nori įmerkti šimtus milijonų dolerių į projektą, kuris gali būti ir nepelningas, – neaišku.

„Svydovecis – testas naujajam Ukrainos prezidentui. Ar Kolomoiskis jį kontroliuoja, ar ne?“ – klausia prancūzų kilmės aplinkosaugos aktyvistė Iris Del Sol, užaugusi tame regione ir su savo tėvu diriguojanti protesto kampanijai „Free Svydovets“.

Vikipedijos nuotr./Svydovecio kalnagūbris unikaliuose Karpatų miškuose
Vikipedijos nuotr./Svydovecio kalnagūbris unikaliuose Karpatų miškuose

Teritorijoje, kurioje siūloma kurti kurortą, – Tysos upės, kuri yra svarbus Dunojaus intakas, ištakos. Čia taip pat auga itin seni miškai, retos augalų rūšys, išnykti galintys gyvūnai, pavyzdžiui, rudieji lokiai.

Kodėl sumaniu verslininku laikomas I.Kolomoiskis nori įmerkti šimtus milijonų dolerių į projektą, kuris gali būti ir nepelningas, – neaišku.

„Daug kas, ką planuoja mūsų oligarchai, nėra prasminga pagal normalius ekonominius dėsnius“, – vis dėlto pastebi Ukrainos valstybinio gamtos istorijos muziejuje dirbantis botanikas Bohdanas Procas, kuris irgi priešinasi slidinėjimo kurorto projektui.

Kas su kuo susiję?

I.Kolomoiskis į „The New York Times“ prašymus duoti interviu nereagavo, o ilgametis jo verslo partneris Oleksandras Ševčenka, Karpatuose turintis slidinėjimo kurortą „Bukovel“, tikina: I.Kolomoiskis niekada neplanavo statyti dar didesnį kompleksą Svydovecyje.

Kitaip tariant, O.Ševčenka, kuris yra nuolat saugomas būrio sargybinių ir važinėja šarvuotu „Range Rover“, neigia, kad I.Kolomoiskis kaip nors susijęs su ambicinguoju projektu. Esą tai „gandai“ ir „pasakos“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ihoris Kolomoiskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ihoris Kolomoiskis

Tačiau viešai prieinami dokumentai liudija, kad I.Kolomoiskis yra vienas kompanijos „Skorzonera“, vystančios slidinėjimo kurorto projektą, bendrasavininkių.

Dar 2016-ųjų liepą „Skorzonera“ laiške vietos pareigūnams vardijo esą milžiniškas pajamas, kuriam regionui gali atnešti naujasis kompleksas. Esą kompanija „įsitikinusi, kad gali įgyvendinti išskirtinį turistinį projektą“.

Šiaip ar taip, sumaištis dėl I.Kolomoiskio vaidmens vystant projektą tik parodo, koks prieštaringas šio oligarcho vaidmuo Ukrainoje. Daug kam įtartina, kad V.Zelenskis savo administracijos vadovu paskyrė buvusį I.Kolomoiskio advokatą.

Įdomu, kad prieš Petro Porošenkai imantis veiksmų „Privatbank“ atžvilgiu I.Kolomoiskis Ukrainoje buvo gana populiarus.

„Scanpix“/AP nuotr./„Privatbank“ skyrius Kijeve
„Scanpix“/AP nuotr./„Privatbank“ skyrius Kijeve

Jis už savo pinigus subūrė savanorių batalionus gimtajame Dnipro mieste, kurio, skirtingai nei Donecko ir Luhansko, Rusijos remiamiems separatistams užimti nepavyko.

Toks teigiamas įvaizdis, tiesa, subliuško kilus skandalui dėl „Privatbank“ vykdytų machinacijų. Bet I.Kolomoiskis po V.Zelenskio pergalės jaučiasi vis patogiau.

Vietovė sunkiai pasiekiama

Vis dėlto didelė jo turto dalis vis dar įšaldyta, tad I.Kolomoiskis kosminių išlaidų sau leisti dar negali. Tad net komplekso Svydovecyje oponentai abejoja, ar oligarchas galės sau leisti šimtamilijonines ar net milijardines investicijas.

Ne, I.Kolomoiskis iš tikrųjų nori – organizacijos „Ecosphere“ atstovės Oksanos Stankevič-Volosiančiuk teigimu – prieigos prie vandens telkinių kalnagūbryje. O vandens lyg tyčia trūksta gretimo komplekso „Bukovel“ viešbučiams ir sniego mašinoms.

„Scanpix“ nuotr./Unikalūs Karpatų miškai
„Scanpix“ nuotr./Unikalūs Karpatų miškai

Šio kurorto savininkas O.Ševčenka vėlgi neigia tokias kalbas – esą kurorte vandens netrūksta, o su I.Kolomoiskiu jis niekaip nesusijęs.

Kurorto Svydovecyje projektas pirmą kartą paminėtas dar 2016 metais. Tuometis Užkarpatės srities gubernatorius Henadijus Moskalas tada teigė, kad vienu metu komplekse galės viešėti net 28 tūkst. svečių.

Toks tikslas išties ambicingas vietovėje, kur iki šiol nėra asfaltuotų kelių, neveik niekas negyvena, o atvykti iš oro uosto Ivano-Frankivske užtrunka penkias valandas.

Lyg tyčia prezidentas V.Zelenskis vasarą lankėsi Ukrainos pietvakarinėje dalyje. Nors jis viešai projekto Svydovecyje neminėjo, su O.Ševčenka susitiko ir aptarė galimybę rekonstruoti pasenusį Ivano-Frankivsko oro uostą.

O oro uostą kaip tik administruoja I.Kolomoiskio kontroliuojama kompanija „Skorzonera“.

Vikipedijos nuotr./Ivano-Frankivsko oro uostas
Vikipedijos nuotr./Ivano-Frankivsko oro uostas

Negerą kvapą vietos gyventojai pajuto jau senokai. Supykę, kad gubernatorius nesiteikė su žmonėmis pasikonsultuoti, jie 2017-aisiais kreipėsi į teismą ir pasiekė, jog projektas būtų pristabdytas.

Mes žinome tuos žmones ir žinome, kaip visa tai pasibaigs. Kolomoiskis yra erkė, kuri išsiurbs mūsų kraują ir išveš jį į Šveicariją.

Aukštesnės instancijos teismas sprendimą pakeitė, o dabar klausimas jau yra pasiekęs Aukščiausiąjį Teismą. O vietos žmonės sako, kad yra baudžiami – pavyzdžiui, lentpjūvę turintis Valerijus Pavliukas pasakoja apie inspektorių antplūdį.

„Jie tik nori mane išgąsdinti. Aš už Zelenskį nebalsavau – rinkimai čia niekada nieko nepakeičia. Tikroji galia priklauso tokiems kaip Kolomoiskis“, – teigė V.Pavliukas.

Užgorodo, Užkarpatės srities administracinio centro, universitete dirbantis profesorius Fedinas Šandoras priduria: „Mes žinome tuos žmones ir žinome, kaip visa tai pasibaigs. Kolomoiskis yra erkė, kuri išsiurbs mūsų kraują ir išveš jį į Šveicariją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius