Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 02 /17:08

Kabule įpykę afganai reikalavo vyriausybės atsistatydinimo, protesto metu žuvo keletas žmonių

Afganistano policija penktadienį buvo priversta šaudyti į orą ir panaudoti vandens patrankas, kad išvaikytų protestuotojus, susirinkusius prie prezidentūros reikalauti vyriausybės atsistatydinimo dėl 90 gyvybių nusinešusio sprogimo sostinės diplomatiniame rajone.
Protestas Afganistane
Protestas Afganistane dėl vyriausybės atsistatydinimo

Visuomenė pasipiktino trečiadienio ataka, kuri buvo kruviniausias išpuolis Kabule nuo 2001 metų. Galingas sprogmenų prikimšto sunkvežimio sprogimas gatvėje paliko didžiulę duobę, o kilometro spinduliu išdužo parduotuvių, restoranų ir kitų pastatų langai.

Demonstrantai, skandavę prieš vyriausybę nukreiptus šūkius bei „Mirtis Talibanui“, susirinko netoli tos vietos, kur trečiadienio rytą nugriaudėjo sprogimas. Kadangi keli protestuotojai bandė prasiveržti pro saugumo pajėgas, pareigūnai buvo priversti išvaikyti susirinkusiuosius šaudydami į orą ir paleisdami vandens patranką.

Ataka buvo įvykdyta vos prasidėjus šventajam musulmonų pasninko mėnesiui Ramadanui. Ji aiškiai parodė, kad kovotojai gali smogti net labiausiai saugomame sostinės rajone, kuriame įsikūrusios užsienio valstybių ambasados yra aptvertos aukštomis tvoromis, o vyriausybės institucijų pastatus saugo policijos ir šalies saugumo pajėgos.

Įpykę afganai penktadienį reikalavo vyriausybės pasiaiškinti dėl žvalgybos klaidų, dėl kurių įvyko trečiadienio ataka.

„Mūsų broliai ir seserys trečiadienį tapo kruvinos atakos kankiniais, o mūsų lyderiai nieko nedaro, kad sustabdytų šias skerdynes“, – per protestą sakė pilietinės visuomenės aktyvistas Rahila Jafari.

R.Jafari: „Mūsų broliai ir seserys trečiadienį tapo kruvinos atakos kankiniais, o mūsų lyderiai nieko nedaro, kad sustabdytų šias skerdynes.“

„Norime teisingumo; norime, kad atakos kaltininkai būtų pakarti“, – kalbėjo jis.

Afganistano žvalgybos agentūra dėl šio sprogdinimo kaltina Talibano sąjungininkus Haqqani klano kovotojus.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghaniveikiausiai leis įvykdyti mirties bausmes 11-ai kalinių, priklausiusių Talibanui ir Haqqani klanui, sakė vienas vyriausybės šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Savo „pavasarinį puolimą“ pradėjęs Talibanas trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame paneigė prisidėjęs prie šio išpuolio ir pasmerkė visas atakas prieš civilius.

Haqqani klanui vadovauja Sirajuddinas Haqqani, kuris taip pat yra Talibano lyderio pavaduotojas.

Ši grupuotė Kabule yra surengusi virtinę kruvinų išpuolių, įskaitant beveik 60 gyvybių pareikalavusį sprogdinimą Indijos ambasadoje 2008 metais.

Protesto metu žuvo žmonės

Kabulo atstovas parlamente Abdul Hafizas Mansuras sakė, kad vyriausybės saugumo pajėgos nukovė aštuonis protestuotojus.

TT NYHETSBYRÅN/Protestas Kabule
TT NYHETSBYRÅN/Protestas Kabule

Tuo metu policininkas Gulam Hazatas nurodė, kad protestuotojai svaidė akmenis ir sužeidė keturis jo kolegas.

Demonstracijos dalyviai rankose laikė iškart po sprogimo padarytas nuotraukas iš įvykio vietos ir vyriausybės lyderių atvaizdus. Policijai teko paleisti perspėjamųjų šūvių, kai maždaug šimtas demonstracijos dalyvių juos puolė, svaidydami akmenis. Kelis perspėjamuosius šūvius į orą paleido saugumo pajėgų tankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius