-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 14 /15:34

Kabule per 19 valandų trukusį Talibano kovotojų puolimą žuvo 14 žmonių

Įžūlus Talibano kovotojų puolimas Afganistano sostinėje buvo nutrauktas trečiadienį, po 19 valandų trukusio siautėjimo, per iki dantų ginkluoti sukilėliai nukovė 14 žmonių, taip pat sužeidė šešis užsieniečius karius.
Išpuolis Kabule.
Išpuolis Kabule. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Afganistano ir užsienio kariai susirėmė su kovotojais, kurių taikiniu tapo JAV ambasada ir NATO vadovaujamų koalicinių pajėgų centrinis štabas. Ši apsiaustis pakurstė baimę ir sutrikimą, taip pat iškėlė naujų klausimu, ar Kabulo vyriausybė bus pajėgi užtikrinti saugumą šalyje netgi po dešimtmetį trukusio karo.

Susirėmimai baigėsi, kai pagaliau pavyko nukauti du likusius gyvus sukilėlius, kurie per naktį išbuvo įsitvirtinę viename nebaigtame statyti daugiaaukščiame pastate, vos už kelių šimtų metrų nuo budriai saugomos JAV ambasados.

„Paskutiniai užpuolikai nebegyvi. Susirėmimas baigėsi. Pastate buvo šeši teroristai, kurie visi buvo nukauti“, – Afganistano VRM atstovas Siddiqas Siddiqui sakė AFP.

Afganistano kariai švęsdami pergalę šaudė į orą nuo pastato viršaus, spardė ir mėtė akmenis į kovotojų lavonus, pasakojo įvykio vietoje esanti AFP fotografas.

Dėl šio išpuolio atsakomybę prisiėmė Talibanas.

Dvi dienas trukusi apsiaustis buvo iki šiol ilgiausiai Kabule trukusi sukilėlių ataka. Tačiau pastaruoju metu kovotojai ne kartą atakavo Afganistano sostinėje esančius Vakarų šalių objektus, demonstruodami didėjantį pasitikėjimą savo jėgomis.

Šis reidas dar kartą pademonstravo, jog saugumo padėtis Kabule smarkiai pašlijusi. Praeitą mėnesį talibų mirtininkai sprogdintojai smogė Britų tarybos būstinei, o birželį šturmavo sostinėje esantį prabangų viešbutį „Intercontinental“.

Tačiau JAV ambasadorius Kabule Ryanas Crockeris pastarojo puolimo nesureikšmino, nors į jo ambasados kompleksą pataikė apie šeši raketinių granatsvaidžių sviediniai.

„Iš tiesų tai nieko rimta – tiesiog sunki diena ambasadai ir mano darbuotojams“, – diplomatas sakė žurnalistams.

„Pustuzinis reaktyvinių granatsvaidžių sviedinių, paleistų iš už 800 metrų – tai vienas iš svarbiausių puolimų per Vietnamo karą, šiuo atveju – trikdanti ugnis“, – pridūrė jis.

R.Crockeris dėl šio puolimo kaltina su Talibanu susijusią Haqqani Hakanių kovotojų grupuotę, aktyviai veikiančią Afganistano ir Pakistano pasienyje.

Sukilėliai, ginkluoti mirtininkų bombomis ir raketiniais granatsvaidžiais, nuo antradienio 13 val. 30 val. vietos 12 val. Lietuvos laiku vieną po kito rengė atakas, per kurias griaudėjo garsūs sprogimai ir buvo smarkiai šaudoma.

Kabulo policijos vadas Mohammadas Ayoubas Salangi Mohamadas Ajubas Salangis sakė AFP, kad pastate buvo įsitvirtinę šeši užpuolikai, o dar trys mirtininkai susisprogdino antradienį kitose miesto vietose. Kaip pranešama, kovotojai dėvėjo moteriškas burkas, kad išvengtų tikrinimo kontrolės postuose.

Policijos vadas taip pat tvirtino, jog užpuolikų mobiliuosiuose telefonuose rasta informacija rodo, jog per šias atakas jie palaikė ryšį su Pakistanu, kuriame, kaip žinoma, įsikūrusios sukilėlių stovyklos.

Apsiaustis buvo nutraukta, kai NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) sraigtasparniai buvo pasiųsti padėti Afganistano saugumo pajėgoms, tačiau neaišku, kaip žuvo paskutiniai užpuolikai.

ISAF atstovas pulkininkas leitenantas Jimmie Cummingsas Džimis Kamingsas sakė, jog per susirėmimus žuvo 11 civilių afganų, tarp jų trys vaikai.

Tuo tarpu S.Siddiqui nurodė, jog taip pat žuvo trys policininkai. Manoma, jog dar apie 28 žmonės, daugiausiai civiliai, buvo sužeisti.

Pasak J.Cummingso, per šiuos susirėmimus buvo sužeisti šeši užsieniečiai kariai: trys amerikiečiai, gynę ISAF stabą, taip pat trys kiti kariai, dalyvavę operacijoje, per kurią statomas namas buvo išvalytas nuo kovotojų.

JAV ambasadoje buvo sužeisti keturi afganai, iš jų trys vizų prašantys asmenys ir vienas vietos apsaugininkas, tačiau šiame komplekse dirbantys amerikiečiai nenukentėjo.

Itin budriai saugomas didelis JAV ambasados kompleksas ribojasi su ISAF centriniu štabu, kuriame gyvena ir dirba tūkstančiai užsieniečių karių.

Aljanso paskelbtame vaizdo įrašė matomi užsieniečiai kariai, antradienį užimantys pozicijas ISAF štabe ir šaudantys į sukilėlius, gindami puolamą pastatą.

Šis drąsus reidas buvo surengtas NATO pradėjus perdavinėti vietos pajėgoms atsakomybę už saugumą Afganistane. Ši procesą turėtų vainikuoti visų ISAF kovinių dalinių išvedimas 2014 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius