Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaimyninėje Latvijoje nusivylę rinkėjai į valdžią gali atvesti rusakalbių partiją

Kaimynėje Latvijoje vyksiančiuose parlamento rinkimuose pirmą kartą po Sovietų Sąjungos žlugimo daugiausia balsų gali surinkti rusakalbių remiama partija, kuri gali pasinaudoti politika dėl krizės nusivylusių rinkėjų apatija.
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Politikos apžvalgininkai neabejoja, kad Latvijoje po šeštadienio rinkimų bus sudaryta koalicinė Vyriausybė, tačiau nėra aišku, ar į ją paklius „Santarvės centras“ – socialdemokratų ir ekskomunistų partija, palaikanti ryšius su Rusijos premjero Vladimiro Putino „Vieningosios Rusijos“ partija.

Politologas Mindaugas Jurkynas BNS sakė, kad patekęs į valdžią „Santarvės centras“ siektų dar glaudesnių Latvijos ryšių su Rusija, bandytų palengvinti sąlygas rusakalbiams gauti pilietybę.

„Tai rusakalbių Latvijoje daugiausia remiama partija. Jai patekus į valdžią, palankumas Rusijai būtų dar didesnis. Latvijos politikoje etninė linija yra labai svarbi“, – sakė Vilniaus universitete dėstantis politologas.

M.Jurkyno nuomone, „Santarvės centrui“ gali būti palankus ir tikėtinas mažas rinkėjų aktyvumas.

„Žmonės gali balsuoti kojomis – neateiti į rinkimus. Tada gali laimėti ta partija, kurios rinkėjai yra labiau mobilizuoti, o „Santarvės centro“ rinkėjai būtų mobilizuoti. Panašią situaciją matėme ir Lietuvoje, kai per pastaruosius Europos Parlamento rinkimus mobilizuotus rinkėjus turinti Lietuvos lenkų rinkimų akcija sugebėjo peržengti 5 proc. barjerą“, – sakė M.Jurkynas.

„Santarvės centrui“ atstovaujantis parlamentaras Andrejus Klementjevas „Reuters“ neseniai sakė, kad už partiją „protesto balsų“ gali atiduoti ir etniniai latviai.

Apklausos rodo, kad „Santarvės centras“ ir dabartinio premjero Valdžio Dombrovskio trijų partijų „Vienybės blokas“ gali gauti maždaug po 30 vietų iš 100 Latvijos parlamente.

Vis dėlto apžvalgininkai abejoja, ar „Santarvės centras“ kitiems koalicijos dalyviams būtų palankus partneris.

„Tai partija, kuri nebūtų priimtiniausia kitiems, ypač dešiniesiems, todėl šie gali stengtis sudaryti koaliciją, kad „Santarvės centras“ liktų didžiausia opozicijos partija“, – sakė M.Jurkynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius