Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kaimynai sveikina ryžtą dėl Kinijos, bet iš paskos kol kas neseka

Kaimyninių šalių politikai ir diplomatai viešai apgailestauja dėl Kinijos žingsnių baudžiant Lietuvą už sprendimą leisti Vilniuje atverti duris Taivano atstovybei. Bet nei Latvija, nei Lenkija, nei Estija sekti lietuvių pavyzdžiu kol kas nežada. Apie kaimyninių šalių reakciją ir Lietuvos elgesį 15min kalbėjosi su analitikais Rygoje, Taline ir Varšuvoje.
Taivano vėliava
Taivano vėliava / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Pekinas svaidosi įžeidimais valstybinėje žiniasklaidoje, stabdo krovininius traukinius ir maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas, sustabdė kultūros projektus.

Visa tai – dėl to, kad Vilnius, ėmęs megzti glaudesnius ryšius su išsivysčiusiomis demokratijomis Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, užkabino ir Taivaną, kurį Kinija laiko maištaujančia savo provincija ir reikalauja, kad pasaulis gerbtų „Vienos Kinijos“ principą.

Lietuvos vyriausybė jau anksčiau ragino Pasaulio sveikatos organizaciją pakviesti Taivaną į tarptautinę asamblėją, o vasarą, Pekino vertinimu, peržengė raudonąją liniją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Paaiškėjo, kad Lietuva leis Vilniuje atidaryti taivaniečių atstovybę – būtent Taivano, o ne Taipėjaus. Pastarasis pavadinimas įprastas kitose Vakarų šalyse, tad lietuvių žingsnis Pekine buvo palaikytas neeiliniu ir reikalaujančiu išskirtinės reakcijos.

Tiesa, Vilniaus žingsnius pastebi ir kaimynai – latviai, lenkai, estai. Talino spaudoje jau šių metų pradžioje pasirodė vertinimų, kad Lietuvos užsienio politika sparčiai šovė lyderystės regione link, o Estija sutrikusi stovi vietoje.

Kaip vertinami Lietuvos sprendimai? Įvairiai. Lenkų analitikas 15min teigė, esą Varšuva karštai užstoti Lietuvą neskuba dėl to, kad jai pernelyg svarbūs santykiai su Pekinu, bet ekspertas iš Estijos gyrė lietuvių drąsą ir vadino Vilniaus ėjimus „kaip tik grįstais pragmatizmu, o ne ideologiniais paskaičiavimais“.

„Kinai vis dėlto gali ir dar labiau bausti. Galbūt galima laukti programišių atakų, o gal Kinijoje bus sulaikytas koks nors Lietuvos pilietis? Prisiminkime kanadiečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius