Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainos ir pensijos svarbesnės nei futbolas: V.Putino populiarumas tyliai smunka

Pasaulio futbolo čempionatus rengiančiose valstybėse varžybų metu visuomenės nuotaika paprastai pakyla – kaip ir didžiavimasis savo šalimi. Tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino populiarumas smunka – kaltos kylančios kainos ir pensijų reforma, rašo „Meduza“.
Vladimiro Putino reitingai smunka
Vladimiro Putino reitingai smunka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas itin aukštais reitingais galėjo džiaugtis nuo pat Krymo aneksijos. Be to, Kremlius kaip tik paaštrino propagandinę kampaniją, kurios tikslas – vaizduoti Rusiją kaip Vakarų apsuptą valstybę ir taip skatinti patriotiškumą.

Daugiau nei ketverius metus prezidento populiarumas laikėsi aukštumose, o šiemet V.Putinas buvo lengvai perrinktas prezidentu – nesutrukdė nei chroniškos ekonominės problemos, nei masinė korupcija valstybės tarnyboje.

Tačiau dabar reitingai leidžiasi, ir kaltinti V.Putinas gali tik savo paties vyriausybę. Atrodo, kad rusams nepatinka nei kylančios degalų kainos, nei planai pailginti pensinį amžių.

Čempionato efektas nesuveikė

Valstybinio Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) duomenimis, V.Putino populiarumas smunka jau keturias savaites iš eilės ir nuo 79 proc. nusileido iki 72 proc. Prezidentą neigiamai vertina jau ne 13, o 18 proc.

Dar viena apklausa rodo, kad tik 54 proc. rusų balsuotų už V.Putiną prezidento rinkimuose, jei jie vyktų ateinantį sekmadienį.

G.Kertmanas: „Jei kas nors galvojo, kad per varžybas žmonėms bus lengviau suvirškinti siūlomas permainas, tas asmuo nesupranta, kaip veikia žmonių psichologija.“

Dar neseniai rodiklis siekė 62 proc., o dabar pirmą kartą nuo 2014 metų nusirito žemiau 60 proc. ribos.

VCIOM analitiko Michailo Mamonovo teigimu, tokią tendenciją reikėtų sieti su kylančiomis degalų kainomis ir vyriausybės planais ilginti pensinių amžių, kuriuos vykdyti būtų pradėta jau kitais metais.

Viešosios nuomonės fondo analitikas Grigorijus Kertmanas sutiko, kad V.Putino „teflonas įskilo, nors ir ne visiškai“.

„Pasaulio futbolo čempionato efektas buvo atvirkštinis. Jei kas nors galvojo, kad per varžybas žmonėms bus lengviau suvirškinti siūlomas permainas, tas asmuo nesupranta, kaip veikia žmonių psichologija“, – teigė G.Kertmanas.

Reforma labai nepopuliari

Anksčiau šį mėnesį Rusijos vyriausybė Valstybės Dūmai pateikė įstatymo projektą, numatantį pensinį amžių vyrams iki 2028-ųjų pailginti nuo 60 iki 65 metų, o moterims iki 2034-ųjų – nuo 55 iki 63 metų.

Tai būtų pirmas pensinio amžiaus didinimas beveik per 90 metų.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos vyriausybė nori ilginti pensinį amžių
„Scanpix“ nuotr./Rusijos vyriausybė nori ilginti pensinį amžių

Numatoma reforma labai nepopuliari. 82 proc. rusų teigia, kad jai nepritaria, o 34 proc. iš jų mano, jog pensinio amžiaus tiesiog nesulauks, nes mirs – toks socialinės sutarties perrašymas jiems nepatiktų.

Peticiją, raginančią vyriausybę atsisakyti šio savo žingsnio, pirmadienį jau buvo pasirašę daugiau nei 2,4 mln. žmonių.

„Pensinio amžiaus ilginimas yra be išimčių nepopuliari priemonė. Tokių veiksmų paprastai griebiamasi ne taip šiurkščiai“, – tvirtino G.Kertmanas.

Tiesa, stebėtojai nemano, kad Rusijoje galima laukti didelių protestų, nors profesinės sąjungos ir planuoja gausias demonstracijas. Į gatves kviečia ir opozicionierius Aleksejus Navalnas.

Galiausiai reforma dar gali būti atšaukta ar atidėta, juolab kad kariams ir teisėsaugininkams niekas nesikeis – pensijų jie sulauks kur kas anksčiau nei kitos visuomenės grupės.

Valdžia pranešimų apie V.Putino populiarumo smukimą nesureikšmina. V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas tepasakė: „Putinas tai vertina gana pragmatiškai – jam svarbiausia tęsti savo darbą. Tokiais atvejais jis niekada nežiūri į reitingus. Jam svarbiausi – žmonių interesai.“

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

Kremlius oficialiai bando atskirti pensijų reformą nuo V.Putino – esą prezidentas nedalyvavo ministrų kabineto diskusijose. Apklausos rodo, kad tai nepadėjo, bet galėjo būti ir blogiau.

„Jei Putinas būtų pats paskelbęs apie pensijų reformą, parama jam būtų smukusi dar labiau. Kas bus dabar, neaišku. Gali nutikti bet kas“, – teigė VTsIOM vadovas Valerijus Fiodorovas.

Vis dėlto Aleksejus Makarkinas, Maskvoje veikiančio Politinių technologijų centro direktorius, mano, kad V.Putinas bus priverstas daryti „rimtų nuolaidų“, jei pamatys, jog visuomenė tik rūstėja. Esą Rusijos prezidentas gali pasirodyti kaip „gerasis caras“.

Pensijų našta biudžetui auga

Rusijoje pensinis amžius nesikeitė nuo Sovietų Sąjungos laikų ir yra vienas mažiausių pasaulyje. Nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio pradžios šalies moterys į pensiją išeina sulaukusios 55-erių, o vyrai – 60 metų.

Atsižvelgiant į visuomenės senėjimą, dėl dabar Rusijoje galiojančios sistemos pensijų našta valstybės biudžetui auga.

Dabar pensininkai sudaro 25 proc. šalies gyventojų, ir per pastarąjį dešimtmetį jų dalis nuolat augo, nurodo Valstybės statistikos departamentas.

„Scanpix“ nuotr./Rusijoje pakilo kuro kainos
„Scanpix“ nuotr./Rusijoje pakilo kuro kainos

Degalų kainos Rusijoje nuo šių metų sausi iki gegužės šoktelėjo 7,3 proc. Tiesa, vyriausybė reaguodama birželio 1 dieną jau sumažino akcizus, o praėjusią savaitę Federalinė antimonopolinė tarnyba paskelbė, kad degalų kainos stabilizuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius