Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Airija tapo šalimi, kurioje koronavirusu užsikrečiama sparčiausiai?

Bandanti suvaldyti trečiąją koronaviruso bangą Airija tapo šalimi, kurioje užsikrėtimo dažnis – didžiausias pasaulyje.
Dublinas
Dublinas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Penkis milijonus gyventojų turinti šalis, kurioje registruota jau 2 460 su COVID-19 siejamų mirčių, buvo giriama dėl veiksmingo atsako į dvi pirmąsias pandemijos bangas.

Gruodį Airijoje užsikrėtimo dažnis buvo mažiausias Europos Sąjungoje. Ji tapo pirmąja Bendrijos nare, įvedusia antrąjį karantiną, rašo macaubusiness.com.

„Užsikrėtimų cunamis“

Sausio 1-ąją Airijoje bendras užsikrėtimų koronavirusu skaičius viršijo 93 tūkst. Sausio 11 dieną šis skaičius siekė jau 150 tūkst. atvejų.

Antradienį Šveicarija paskelbė, kad iš Airijos atvykstantys keliautojai turės izoliuotis, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas pareiškė, jog Airijoje užsikrėtimų skaičius auga sparčiau nei bet kurioje kitoje šalyje.

Airijos sveikatos apsaugos tarnyba įspėjo, kad ligoninės šalyje yra perkrautos. Antradienį jose buvo 1,7 tūkst. COVID-19 pacientų. Tai – beveik dvigubai daugiau, nei pirmosios pandemijos bangos metu.

Trečiojo karantino metu visiškai uždarytos mokyklos, nebūtinų prekių parduotuvės bei apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektorius.

VIDEO: 15/15: COVID-19 pandemija ne paskutinė, ko sulauksime ateityje?

Premjeras Michealas Martinas sakė, kad sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai susiduria su „užsikrėtimų cunamiu“.

„Nebent reikia atlikti būtiną darbą, neturite jokių priežasčių būti ne namuose“, – sakė jis.

Chaotiškos Kalėdos

Vos prieš kelias savaites Airija tapo viena iš šalių, dramatiškai sušvelninusių ribojimus švenčių laikotarpiu.

Gruodį buvo leista atsidaryti barams, restoranams, kirpykloms ir nebūtinų prekių parduotuvėms.

Toks sprendimas prieštaravo Airijos Nacionalinės sveikatos apsaugos ekstremaliųjų situacijų komandos (NPHET) rekomendacijoms laikytis griežtesnių ribojimų, rašo macaubusiness.com.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Baras Dubline prieš Kalėdas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Baras Dubline prieš Kalėdas

Gruodžio pabaigoje ribojimai buvo dar labiau sušvelninti – leista susitikti trims namų ūkiams. M.Martinas teigė, kad taip buvo siekiama piliečiams suteikti „prasmingas Kalėdas“.

„Prieš Kalėdas, kai karantino sąlygos sušvelnėjo, visi tarsi nutrūko nuo grandinės. Airiai labai mėgsta prieš šventes daug pirkti, prekybos centruose buvo tikra apgultis. Stebėjau tai ir galvojau, kur tai nuves. Be to, ir Kalėdas visi šventė. Dabar matome, kuo tai baigėsi“, – 15min pasakojo Dublino priemiestyje gyvenanti Dalia.

Sveikatos apsaugos departamento vyriausiasis medicinos pareigūnas Tony Holohanas sakė, kad dėl gruodį sušvelnintų ribojimų įvyko „reikšmingas pokytis socializacijos tendencijose“.

Anot T.Holohano, prieš Kalėdas socializacija pasiekė ikipandeminį lygį.

Viruso atmaina iš JK

Airijoje taip pat nustatomi užsikrėtimai naująja koronaviruso atmaina, kuri pirmiausia buvo aptikta Jungtinėje Karalystėje.

Naujoji viruso atmaina, kuria, manoma, užkrėsti galima iki 70 proc. lengviau, pirmiausia buvo nustatyta Anglijos pietuose.

Airijoje naujoji viruso atmaina pirmą kartą buvo nustatyta per Kalėdas.

Pirmadienį sveikatos apsaugos pareigūnai paskelbė, kad pirmosios 2021-ųjų savaitės duomenys rodo, jog naujoji atmaina rasta 45 proc. patikrintų ėminių.

Žiniasklaidoje buvo rašoma, kad unikali tvarka Airijos pasienyje apsunkina pastangas suvaldyti naujos viruso atmainos iš JK plitimą.

Airija turi sieną su JK priklausančia Šiaurės Airija, kur vyko konfliktas, pasibaigęs 1998 metais. Remiantis taikos susitarimu, 500 km ilgio siena buvo atverta, o ją uždaryti – politiniu požiūriu pernelyg jautru.

Airijos premjeras M.Martinas pirmadienį sakė, kad uždaryti sieną yra „labai sunku“. Anot jo, dėl viruso plitimo Airijoje „pernelyg paprasta“ kaltinti tik vieną sritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius