-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip britų mokslininkai padeda Rusijai neigti karo nusikaltimus Sirijoje

Grupė Jungtinės Karalystės mokslininkų, kurie nėra nei Vidurio Rytų, nei cheminių ginklų ekspertai, skleidžia naratyvą, itin panašų į Kremliaus propagandą: karo nusikaltimais Sirijoje kaltina Vakarų vyriausybes ir humanitarinę pagalbą teikiančius „Baltuosius šalmus“, rašoma „Huffington Post“ tyrime.
Cheminio ginklo ataka Sirijoje
Cheminio ginklo ataka Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę Europos diplomatas pasmerkė Darbo grupę Sirijos, propagandos ir žiniasklaidos klausimais (Working Group on Syria, Propaganda and Media, WGSPM), pavadindamas jos narius arba „nesąmoningai ir naiviai veikiančios Rusijos propagandos agentais, arba aktyviai palaikančiais Rusijos dezinformaciją“.

Anksčiau šią grupę pasmerkė ir nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“.

Nė vienas iš šios grupės mokslininkų nėra Vidurio Rytų, Sirijos ar cheminių ginklų ekspertas, ši grupė jau anksčiau buvo apkaltinta tuo, kad neigia karo nusikaltimus. Vienas iš mokslininkų pernai išėjo iš darbo paaiškėjus, kad tiki sąmokslo teorijomis apie Rugsėjo 11-osios išpuolį JAV.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Praeitą savaitę JT Saugumo Taryboje kalbėjęs Rusijos pareigūnas gyrė šios grupės „pripažintus ekspertus ir gerą reputaciją turinčius mokslininkus“. Jis citavo WGSPM analizę ir tikino, kad 2018 metais Sirijoje nebuvo panaudotas cheminis ginklas.

Tą pačią dieną kitas rusų pareigūnas tviteryje pasidalijo nuoroda į grupės analizę, kurioje gelbėtojų grupės „Baltieji šalmai“ nariai kaltinami aktyviu įsitraukimu į civilių žudymą siekiant tuo apkaltinti Sirijos vyriausybę.

„Huffington Post“ rašo, kad nėra jokių patikimų tokios teorijos įrodymų. Be to, pasauliniu mastu pripažintos Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) tyrimas rodo, jog cheminis ginklas buvo panaudotas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Baltieji šalmai“ Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Baltieji šalmai“ Sirijoje

Pasak OPCW, chlorino dujos buvo paleistos iš dviejų kanistrų, numestų iš oro. Lėktuvų turi tik Sirijos vyriausybė ir Rusijos pajėgos, vadinasi, opozicija negalėjo panaudoti cheminio ginklo.

Tai, kad Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado vyriausybė ne kartą prieš civilius naudojo cheminius ginklus, yra gerai dokumentuota.

Europos diplomatas, kurio tapatybė nebuvo atskleista, „Huffington Post“ teigė, esą nerimaujama, kokiu mastu WGSPM mokslininkų darbai atitinka Rusijos propagandą, ypač cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje klausimu.

„Panašu, kad Rusija naudojasi šiais žmonėmis, kad pagarsintų ir sustiprintų savo dezinformaciją, ypač tam, jog pakenktų OPCW ir nukreiptų dėmesį nuo savo pačių veiksmų“, – sakė diplomatas.

Pasak diplomato, neaišku, ar šie mokslininkai „nesąmoningai ir naiviai veikia kaip Rusijos propagandos agentai, ar aktyviai palaiko Rusijos dezinformaciją“.

Tarp WGSPM narių – profesoriai Timas Haywardas ir Paulas McKeigue'as iš Edinburgo universiteto, profesorius Davidas Mileris iš Bristolio universiteto.

Grupės įkūrėjas – profesorius Piersas Robinsonas, anksčiau dėstęs Šefildo universitete. Jis pernai išėjo iš darbo paaiškėjus, kad yra sąmokslo teorijų apie Rugsėjo 11-osios išpuolį JAV šalininkas.

S.Hamidas: „Šie mokslininkai pakankamai nežino apie Vidurio Rytus, jog atskirtų, kas yra tikra, o kas – ne.“

Vidurio Rytų ekspertas tyrimų centre „Brookings Institute“ Shadi Hamidas „Huffington Post“ teigė, kad „šie mokslininkai neturi pakankamų žinių apie Vidurio Rytus, jog atskirtų, kas yra tikra, o kas – ne“.

WGSPM publikavo kelias ataskaitas, atkartojančias Rusijos propagandą, kad Vakarų vyriausybės ar joms dirbantys asmenys yra atsakingi už tokius įvykius, kaip, pavyzdžiui, buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimas nervus paralyžiuojančia medžiaga JK.

Sergejus Skripalis
Sergejus Skripalis

Nuo ko tai prasidėjo?

2018 m. balandį Sirijos Dumos mieste panaudojus cheminį ginklą žuvo 40 žmonių. Netrukus WGSPM bandė įrodyti, kad tai padarė „Baltieji šalmai“, jog pateisintų JAV, JK ir Prancūzijos raketų smūgius prieš B.al Assado vyriausybės taikinius.

„Bellingcat“ tyrėjas Eliotas Higginsas „Huffington Post“ sakė, kad nėra jokių šios teorijos įrodymų, o WGSPM nariai yra „tiesiog naudingi idiotai“.

E.Higginsas tokį karo nusikaltimų Sirijoje neigimą lygino su tvirtinimais, kad skiepai sukelia autizmą, o Rugsėjo 11-osios išpuolį suorganizavo amerikiečiai.

Kokių argumentų turi WGSPM?

WGSPM nepateikė jokių vaizdo įrašų, nuotraukų ar kitokių įrodymų, patvirtinančių jų teorijų. Pasak mokslininkų, pagrindinis įrodymas, kad „Baltieji šalmai“ yra aktyviai įsitraukę į civilių žudymą, yra cheminio ginklo panaudojimas 2017 metais.

Esą toje vietovėje Sirijos lėktuvai negalėjo įvykdyti atakos. OPCW su tuo nesutinka.

Todėl, pasak WGSPM, vienintelė alternatyva yra ta, kad „Baltieji šalmai“ buvo „aktyviai įsitraukę į žudynių organizavimą“.

WGSPM nariai Cheminio ginklo draudimo organizacijos išvadas neigia cituodami abejotinus šaltinius.

Pavyzdžiui, klimato kaitą neigiantį tinklaraštininką Steve'ą McIntyre'ą, 900 sekėjų turinčią anoniminę tviterio paskyrą „Qoppa999“, kurioje rašoma, kad jie „dažnai yra prorusiški, nes šiuo metu tai yra sveikiausias požiūris“, britų tinklaraštininkę Vanessą Beeley, kuri ne kartą nepatikrinusi skleidė Sirijos vyriausybės melus. Vėliau juos paneigė OCPW.

Ataskaitos nutekinimas

„Huffington Post“ rašo, kad WGSPM sąmokslo teoriją sustiprino pernai nutekinta vidinė ataskaita, kurioje OPCW darbuotojas abejojo, ar iš tiesų buvo panaudotas cheminis ginklas.

Tačiau OPCW artimas šaltinis „Huffington Post“ teigė, kad dokumentas buvo paremtas neteisingomis prielaidomis, buvo ignoruojami esminiai įrodymai, kuriais buvo paremtos galutinės OPCW tyrimo išvados.

Mokslininkus taip pat pasiekė nutekinti anoniminiai elektroniniai laiškai, kuriuose kitas OPCW darbuotojas abejojo organizacijos darbu. Tačiau „Huffington Post“ išsiaiškino, kad didžiąją dalį tyrimo OPCW atliko šiam asmeniui jau nebedirbant organizacijoje.

OPCW ir toliau laikosi išvados, kad cheminis ginklas buvo panaudotas.

Kodėl tai rūpi Rusijai?

Rusija nuo 2015-ųjų remia su sukilėliais kovojančio B.al Assado režimą. Maskva siekė diskredituoti ir vetuoti OPCW tyrimus, kuriuose jos sąjungininkė tiesiogiai kaltinama cheminio ginklo panaudojimu.

Kremliaus versija dėl įvykių Dumoje kelis kartus keitėsi: nuo „nebuvo jokios atakos“ iki „tai padarė britų šnipai“ ar „tai padarė „Baltieji šalmai“.

Dezinformacijos ekspertė iš Vašingtono universiteto Kate Starbird teigė, kad pateikiamos kelios skirtingos sąmokslo teorijos, kol kažkuri jų „prilimpa“.

Pernai lapkritį Rusijos atstovas OPCW Hagoje gyrė profesoriaus P.Robinsono vadovaujamus gerbiamus ekspertus, tikino, kad Vakarų vyriausybės naudojasi OPCW, kad apkaltintų Sirijos vyriausybę.

Rusijos valstybinė žiniasklaida skleidė šį naratyvą, transliuotojas RT suteikė P.Robinsonui platformą garsinti savo idėjas.

Praėjusią savaitę Rusija šią teoriją pakartojo Jungtinėse Tautose.

JK „Amnesty International“ padalinio Sirijos kampanijos vadovas Kristyanas Benedictas portalui „Huffington Post“ sakė, kad siekiama diskredituoti „Baltuosius šalmus“ iš dalies tam, kad būtų diskredituoti karo nusikaltimų įrodymai.

„Tai, kad „Baltieji šalmai“ filmuoja atakų vietas, reiškia, kad jie surinko reikšmingą potencialių Assadą palaikančių pajėgų ir Rusijos pajėgų karo nusikaltimų įrodymų kiekį. O tai nepatinka nei Damaskui, nei Maskvai“, – sakė K.Benedictas.

„Milijonai sirų, kurių gyvenimus sugriovė kelerius metus mėtomos bombos, cheminių ginklų atakos, įkalinimas, kankinimai ir nužudymai, nusipelnė tikros tiesos ir teisingumo, o ne purvinos propagandos“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius