Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Čekija nori uždaryti Europos sienas Rusijos agentams

ES valstybės narės svarsto, ar apriboti Rusijos diplomatų keliones po to, kai Čekija pasiskundė, kad potencialūs šnipai išvengia stebėjimo dėl ES zonos be sienų, rašo laikraštis „The Financial Times“.
Žiūrint į Vienos oro uoste nusileidžiantį lėktuvą mintyse beveik buvo galima girdėti melodiją grojančią garsiojo filmo apie šnipus „Trečiasis žmogus“ pradžioje.
Žiūrint į Vienos oro uoste nusileidžiantį lėktuvą mintyse beveik buvo galima girdėti melodiją grojančią garsiojo filmo apie šnipus „Trečiasis žmogus“ pradžioje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą vyriausybės išsiuntė šimtus Rusijos diplomatų, teigdamos, kad jie iš tikrųjų yra žvalgybos agentai. Tačiau kitos vis dar išduoda vizas Maskvos pasiuntiniams, suteikdamos jiems galimybę patekti į Šengeno zoną ir nevaržomai judėti 24 iš 27 valstybių narių, taip pat Šveicarijoje, Norvegijoje ir Islandijoje.

Praėjusią savaitę Praha išplatino dokumentą su idėjomis, kaip užkirsti tam kelią. Tai būtų aptariama 12-ame ES sankcijų Maskvai pakete, kurį valstybės narės dar turi patvirtinti.

Ši Vidurio Europos šalis pernai išsiuntė daugiau kaip 70 rusų dėl karo Ukrainoje ir įtariamo Rusijos dalyvavimo 2014 m. išpuolyje šaudmenų sandėlyje, per kurį žuvo du žmonės.

Dabar Čekija nori, kad Rusijos diplomatai gautų vizas ir leidimus gyventi, kurie leistų keliauti tik priimančiojoje šalyje, o ne visoje Šengeno erdvėje. Ji taip pat nori, kad ES pripažintų tik biometrinius pasus, kuriuos būtų sunkiau suklastoti arba susieti su suklastotomis tapatybėmis.

Praha ypač daug dėmesio skiria pareigūnams, kuriems Austrija išduoda vizas dirbti JT institucijose Vienoje ir kurie vėliau gali keliauti į Čekiją ar kitur.

„Į Čekijos teritoriją atvyksta [Rusijos karinės žvalgybos tarnybos] GRU ir kitų tarnybų agentų. Šengeno erdvėje tai kontroliuoti labai sudėtinga“, – sakė ES diplomatas.

Diskusijos dar tik pradedamos, o dėl sudėtingų teisinių klausimų mažai tikėtina, kad bet kokie pakeitimai bus įtraukti į šiuo metu svarstomą paketą.

Praėjusią savaitę Europos Komisija išsiuntė pasiūlymus Europos sostinėms, o vyriausybės vis dar diskutuoja dėl rusiškų deimantų draudimo ir griežtesnių priemonių, kuriomis siekiama užtikrinti Rusijos naftos kainų ribojimą.

Austrijos vyriausybė ir Komisija neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius