-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip dar galima riboti alkoholio reklamą: absurdiškas sprendimas Lenkijos parduotuvėje

Varšuvos Targuveko rajono parduotuvėje pirkėjus pasitinka alkoholio skyrius, kuriame net aršiausi alkoholio reklamos priešininkai nerastų nė užuominos apie tai. Čia net dalies butelių etiketės uždengtos baltomis kortelėmis. Kaip šaiposi lenkai, kažkada buvo galima įsigyti degtinės tik už korteles, o dabar siūlomos kortelės ant degtinės.
Paslėpta reklama ant alkoholio butelių
Paslėpta reklama ant alkoholio butelių / Nuotr. iš „Facebook“

Kaip rašo metrowarszawa.gazeta.pl, tokias alkoholio butelių etiketes pastebėjusi viena gyventoja nuotrauką paskelbė vietos bendruomenės „Facebook“ puslapyje.

„Jau galvojau, kad niekas manęs gyvenime nenustebins. O čia prašom. Ko tie mūsų parlamentarai (čia lenkų kalba yra žodžių žaismė: žodis (p)osły parašytas su p raide skliaustuose. Posły yra parlamentarai, o osły – asilai – red.past.) tik nesugalvoja. Užuot užsiėmę svarbiais mums reikalais, jie žmones verčia tiesiog idiotais. Kažkas tokio mūsų gyvenvietės parduotuvėje“, – šalia nuotraukos parašė ponia Elżbieta.

Ji tvirtina negalinti nesistebėti: „Draudžiama eksponuoti alkoholio etiketes. Nusipirkti galima, bet apžiūrėti ne. Ir kaip aš, retkarčiais pirkdama, turiu išsirinkti.“

Nuotraukoje matyti parduotuvės alkoholio lentyna, kurioje buteliai apklijuoti baltomis kortelėmis, dengiančiomis etiketes. Kalbėdama su metrowarszawa.pl, moteris teigė, kad kortelės atsirado ant degtinės ir vyno butelių. „Pardavėjas man paaiškino, kad įėjus į parduotuvę neturi matytis alkoholio“, – teigė Elżbieta, pastebėjusi, kad atokiau išdėlioti alaus buteliai apklijuoti nebuvo.

„Buvo degtinė už korteles, o dabar kortelės ant degtinės“, – nusišaipė moteris, prisiminusi sovietmetį.

Varšuvos savivaldybės atstovai tvirtina, kad Aukščiausias administracinis teismas yra išaiškinęs, kad butelių ar alkoholio etikečių eksponavimas vitrinose yra prilyginamas reklamai. O alkoholio reklama Lenkijoje yra draudžiama. Tad prekybininkai buvo informuoti, kad iki metų pabaigos alkoholis turi dingti iš vitrinų.

Nusipirkti galima, bet apžiūrėti ne. Ir kaip aš, retkarčiais pirkdama, turiu išsirinkti.

Tokią išvadą teismas yra pateikęs Krokuvos verslininko byloje. Verslininkas nenorėjo iš vitrinų pašalinti alkoholio butelių, į ką teismas atsakė, kad „stiklintoje parduotuvės vitrinoje kaip parodomajame lange eksponuojami alkoholinių gėrimų prekės ženklai yra šių gėrimų reklama“. Todėl prekybininkai turi taip sutvarkyti savo vitrinas, kad nebūtų pažeidžiamas alkoholio reklamos draudimas.

Šio draudimo nepaisymas gali kainuoti alkoholio prekybos licenciją.

Tačiau šie draudimai riboja butelių su etiketėmis demonstravimą išorinėse vitrinose, o ne parduotuvių viduje – anot valdininkų, niekas nereikalauja slėpti butelių etikečių parduotuvių viduje, net jeigu jos ir matosi vos įėjus.

Lietuvoje nuo Naujųjų taip pat visiškai draudžiama alkoholio reklama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius