-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip gyvena žmonės Rusijos gilumoje? Sovietinė realybė ir nepranykęs Stalino kultas

Ant nedidelės scenos kultūros namų gilumoje tvirtai sudėta moteriškė plėšia čigonišką baladę. Prie jos prisijungia būrys kresnų paauglių merginų, mėlynomis suknelėmis, primenančiomis praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio sovietinį stilių, rašo bbc.co.uk.
Rusijoje vis dar garbinamas Stalinas.
Rusijoje vis dar garbinamas Stalinas. / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Keliolika pagyvenusių piliečių įtemptai stebi pasirodymą, susisupę į prastos kokybės lietpalčius. Tai vadinamoji kultūrinė programa Rusijos provincijoje, Oriolo mieste. XIX amžiuje šis miestas davė pasauliui elegantiškų istorijų rašytoją Ivaną Turgenevą, vėliau – Nobelio premijos laureatą Ivaną Buniną, pasakotoją Nikolajų Leskovą, poetus Tiutčevą ir Fetą, trumpų istorijų rašytoją Leonidą Andrejevą...

„Kaip šis miestelis sugebėjo duoti pasauliui tiek daug rašytojų?“, – teiravosi BBC žurnalistė mero Sergejaus Stupino. „Kas žino, matyt, kažkas ore“, – burbtelėjo meras.

Oriolas norėtų tapti turistų meka, tokia kaip Maskva ar Sankt Peterburgas, bet dabar vaizdelis primena ten sovietų laikų nykią realybę. Keliai – duobėti, miesto pakraštyje stūkso apleistos gamyklos.

Kai kurie namai turi tik lauko tualetus, o žmonės vandenį į namus gabenasi plastikiniuose buteliuose. Miestui iki šiol vadovauja buvę komunistiniai veikėjai, kurie rūpinasi ne rašytojo Ivano Turgenevo atminimu, o naujos statulos diktatoriui Josifui Stalinui statybomis.

Nors yra ir besipriešinančių tokiam Stalino pagerbimui, tačiau dauguma žmonių gatvėje jus patikins, kad tai puiki idėja. „Rusijai visada reikės stiprios rankos, kieto lyderio. Tokio kaip Stalinas ar Putinas“, – aiškino vienas iš Stalino pagerbimo organizatorių.

Rusijai visada reikės stiprios rankos, kieto lyderio. Tokio kaip Stalinas ar Putinas, – aiškino vienas iš Stalino pagerbimo organizatorių.

Tiesa, miesto meras vis dar abejoja dėl tokio sprendimo, sekdamas oficialia Kremliaus linija.„Tokiu metu ši statula būtų suskaldanti“, – numykė jis.

Oriolo miesto problemos labiausiai glūdi požiūryje į ekonomiką. Praradę darbus gamyklose žmonės neturėjo ką veikti. Daugelis jų balsavo už komunistus vien protestuodami, o ir vėliau nekreipė daug dėmesio į galimybę imtis privačių iniciatyvų. Viskas – valdžios rankose.

Visi Oriolo gyventojai jaučiasi po valdžios volu. Visi jaučiasi stebimi. Kai kurie išdrįsta pakritikuoti net ir patį Vladimirą Putiną. Tiesa, daro tai atsargiai, privačių pokalbių virtuvėje metu. Vienas žmogus, pasakoja BBC žurnalistė, sekė ją gatve ir prašė, kad neminėtų jo vardo spaudoje.

Vakarų sankcijos tokiems miestams Rusijos gilumoje jau pradeda atsiliepti, žmonės nerimauja stebėdami augančias kainas. Šie žmonės laikys nuleistas galvas dar ilgai. Nebent krizė taps tokia gili, kad tiesiog nebus pasirinkimo – kalbėti arba pražūti, darė išvadą žurnalistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius