Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išgyventi būsimus ekstremalius karščius?

Nors beveik visų su karščiu susijusių mirčių galima išvengti, kasmet dėl didelio karščio visame pasaulyje miršta tūkstančiai žmonių. Šiuo metu Indijoje ir Pakistane dėl didelio karščio, nuo kurio kenčia maždaug milijardas žmonių, „išbandomos žmonių galimybių išgyventi ribos“, perspėja Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos šeštosios vertinimo ataskaitos pagrindinė autorė Chandni Singh. Balandžio mėnesį vidutinė aukščiausia temperatūra šiaurės vakarų ir centrinėje Indijos dalyje buvo aukščiausia per 122 metus.
Kaitra Ispanijoje
Kaitra Ispanijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai ne tik Pietų Azijos problema. Pastaraisiais metais panašios ekstremalios sąlygos buvo stebimos Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, Europoje, Skandinavijoje ir Japonijoje, dėl kurių tūkstančiai žmonių pateko į ligonines ir mirė.

Ekstremalus karštis taip pat susijęs su padidėjusiu priešlaikinių gimdymų skaičiumi, mažo gimimo svorio kūdikių ir negyvų gimusiųjų skaičiumi, mažesniu produktyvumu, dažnesnėmis neaiškios kilmės lėtinėmis inkstų ligomis ir savižudybių skaičiumi.

Taigi kritiškai aukšta temperatūra yra visos visuomenės problema. Ji ne tik kenkia žmonių sveikatai, bet ir daro žalingą poveikį infrastruktūrai, pasėlių derliui ir naminių paukščių mirtingumui, kelia grėsmę pragyvenimui ir kenkia apsirūpinimo maistu saugumui. Pavyzdys - 2021 m. karščio kupolas Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose ir vakarų Kanadoje.

Jau dabar beveik 40 proc. su karščiu susijusių mirčių kyla dėl klimato kaitos.

Šis reiškinys būtų praktiškai neįmanomas be klimato kaitos. Ekstremalios temperatūros viršijo ankstesnius rekordus maždaug 5 ℃, dėl to mirė apie 1000 žmonių ir 69 kartus padaugėjo hospitalizacijų. Sumažėjo kviečių ir vyšnių derlius, o milijonai midijų, moliuskų ir austrių išvirė vandenyno aplinkoje, keldami grėsmę maisto saugumui ir vietinių tautų bei mažas pajamas gaunančių bendruomenių pragyvenimo šaltiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius