-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip „Islamo valstybė“ mažiau nei per 24 valandas užėmė Hito miestą ir ką iš jo padarė

2014 metų spalio 4 dieną „Islamo valstybės“ (IS) teroristai užėmė Hito miestą Irake – 100 tūkst. gyventojų miesto kontrolei perimti jiems neprireikė nė paros, rašo „The Independent“. Vienas iš tuometinių Hito gyventojų – 35-erių valdininkas Faisalas (vardas pakeistas) – papasakojo, kaip IS pavyko tą padaryti, ir kas liko iš anksčiau žemės ūkio ir transporto centru buvusio miesto.
„Islamo valstybės“ džihadistai
„Islamo valstybės“ džihadistai / „Scanpix“/AP nuotr.

Neprireikė nė paros

„4 val. ryto išgirdome sprogimą. IS susprogdino bombą prie pagrindinio patikros punkto. Tuomet jie pradėjo mūšius miesto viduje ir už jo – dalis kovotojų ėmė pulti miestą iš išorės, bet dalis buvo vietos gyventojai, kurie puolė Irako saugumo pajėgas iš užnugario“, – pasakojo vyras.

„Du policijos komisariatai ilgai laikėsi, bet iki 17 val. IS jau visus juos buvo užėmę. IS visiškai perėmė miesto kontrolę“, – prisiminė vyras.

Jis sakė neturėjęs jokių problemų su IS saugomais patikros punktais pirmosiomis dienomis, kadangi juose dažniausiai būdavo į IS gretas įstoję vietos gyventojai – kaimynai, kurie gerai žinojo, kas yra Faisalas. Jiems buvo duotas ieškomų žmonių sąrašas, ir jie tik kartais patikrindavo kitų žmonių dokumentus.

Algų niekas nebegauna

„Kai IS užėmė Hitą, jie uždraudė maisto pardavimą Haditos miesto gyventojams, nes tuo metu jį tebekontroliavo vyriausybės pajėgos. Atsakydama į tai Hadita nutraukė elektros tiekimą Hitui ir daugeliui kitų miestų, kuriuos užėmė IS“, – pasakojo Faisalas.

Dėl to Hite sustojo viskas, kas priklausė nuo elektros – įskaitant ir vandens valymo įrenginius, todėl mieste ėmė trūkti vandens. Žmonėms teko jo semtis iš itin užteršto Eufrato.

Kadangi Hitas – žemės ūkio regiono centras, jame vis dar tebėra apsčiai maisto už nedideles kainas. Tačiau nors jis ir nėra brangus, daug žmonių jo vis tiek negali įsigyti, nes mieste nebemokama jokių algų. Vieninteliai, kurie tebegauna atlyginimus – Irako valdžios pareigūnai. Nors Bagdadas ir prarado miesto kontrolę, jis siekia išlaikyti jų lojalumą.

Hite tebėra degalų ir naftos produktų, tačiau jie – labai brangūs ir prastos kokybės, gadina automobilius ir generatorius. 

Kišasi net į matematikos mokymą

Faisalas sako, kad šlykščiausia, ką daro IS, – kišasi į visus kasdienio gyvenimo aspektus mieste. „Jie kiša nosis į švietimą, į mečetes, moterų aprangą, mokesčius. Mano tėvai vakar man pranešė, kad mieste apie 2 tūkst. vyrų paskirti tikrinti parduotuves ir rinkti mokesčius“, – pasakojo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai

IS keičia ir mokymo sistemą – kai kuriuos dalykus išbraukia ar pakeičia (kaip filosofija, chemija, menai, geografija, psichologija), prideda naujų. Net matematikos mokytojams nurodyta neduoti jokių užduočių, kurios gali būti susijusios su demokratija ar rinkimais.

„Biologijos mokytojai negali net užsiminti apie evoliuciją. Arabų kalbos pamokose neleidžiama skaityti jokių „pagonių“ poemų“, – sakė vyras. „Pagoniais“ IS vadina visus, kurie yra už jų paskelbto kalifato ribų.

Biologijos mokytojai negali net užsiminti apie evoliuciją.

Laisvei vietos nebėra

IS taip pat paranojiškai seka naudojimąsi internetu ir mobiliaisiais telefonais. Jie bijo, kad taip gali būti perduodama informacija apie jų lyderių buvimo vietą, ir tuomet JAV vadovaujama koalicija žinotų, kur tiksliai surengti antskrydžius. Iki vasario mėnesio mobilieji telefonai Hite dar veikė, tačiau tuomet IS susprogdino mobiliojo ryšio bokštus.

Internetas Anbaro provincijoje neveikia jau pastaruosius 8 mėnesius, todėl žmonės naudojasi palydovinio interneto ryšiu, kurį prižiūri ir visus perduodamus duomenis seka IS. 

Savaime suprantama, ypatingai daug dėmesio IS skiria religijai ir savos islamo versijos platinimui. „Daugelis imamų buvo pakeisti užsieniečiais – daugiausiai atvykusiais iš Saudo Arabijos, Tuniso, Libijos ir Afganistano“, – pasakojo Faisalas.

Pagrindinėse gatvėse, taip pat prie turgų stovi IS atstovai, turintys burkas. Jeigu moteris nedėvi jos, ji privalo vieną nusipirkti (kainuoja apie 8 dolerius), o tie pinigai keliauja į IS fondą. 

Privilioja pinigais arba priverčia jėga

Iš pradžių IS sutinkami su palengvėjimu – džiaugiamasi, kad jie išvijo Irako armiją. Tačiau jau netrukus gyventojai ima piktintis IS valdžia.

Ar žmonės jungiasi prie IS Hito mieste? Faisalas teigia, kad taip – dažniausiai dėl ekonominių priežasčių.

Žinau daug žmonių iš mano rajono, kurie prisijungė prie IS. Jiems mokama nedaug – apie 175 tūkst. dinarų (apie 100 eurų), bet jie sako, kad to užtenka, nes kartu gaunama daug privilegijų – nemokami degalai, dujos maisto gamybai, cukrus, arbata, duona, daug kito maisto ir paslaugų“, – aiškino vyras.

„IS vis dar turi tvirtą finansinį pagrindą. Jie konfiskuoja anksčiau policijoje, teismuose, saugumo pajėgose dirbusių žmonių namus“, – sakė jis.

Ir Faisalas, ir kiti liudininkai tvirtina, kad iš pradžių IS sutinkami su palengvėjimu – džiaugiamasi, kad jie išvijo Irako armiją. Tačiau jau netrukus gyventojai ima piktintis IS valdžia, nes ji verčia laikytis nuostatų, kurios prieštarauja vietinėms religinėms ir socialinėms tradicijoms, apriboja asmenines laisves, verčia jaunus vyrus stoti į IS gretas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius