-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip JAV prezidentas gali panaudoti savo įgaliojimus

Nuo sausio 20-osios, kai buvo prisaikdintas 45-uoju JAV prezidentu, Donaldas Trumpas jau priėmė 18 vykdomųjų veiksmų. Šiais dokumentais jis nurodė pastatyti žadėtą sieną JAV ir Meksikos pasienyje, laikinai uždraudė į šalį atvykti pabėgėliams bei septynių musulmoniškų šalių piliečiams, ir apribojo Prieinamos sveikatos apsaugos įstatymo vykdymą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be kita ko, jis pasirašė prezidento memorandumus dėl JAV pasitraukimo iš daugiašalės Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties, nurodė savo gynybos sekretoriui per mėnesį sukurti planą, kaip nugalėti „Islamo valstybės“ grupuotę, ir priėmė porą įsakų, pagal kuriuos atgaivinamas dviejų prieštaringai vertinamų naftotiekių tiesimas.

Žemiau pateikiami „vykdomojo įsako“, „prezidento memorandumo“ ir „vykdomojo veiksmo“ paaiškinimai.

Vykdomasis įsakas (Executive Order)

Vykdomieji įsakai yra vienas iš būdų, kaip JAV prezidentas gali naudotis savo įgaliojimais. Prezidentai pasirašo vykdomuosius įsakus, norėdami suformuoti politiką tam tikru klausimu ir valdyti federalinės vyriausybės operacijas. Jie privalomi tik vykdomajai valdžiai.

Prezidentai pasirašo vykdomuosius įsakus, norėdami suformuoti politiką tam tikru klausimu ir valdyti federalinės vyriausybės operacijas. Jie privalomi tik vykdomajai valdžiai.

Vykdomieji įsakai yra numeruojami ir skelbiami Federaliniame registre – periodiniame vyriausybės leidinyje, kuriame publikuojami prezidento pareiškimai, įsakai ir vyriausybės nutarimai. Su jame skelbiama informacija gali susipažinti vis norintys.

Dauguma vykdomųjų įsakymų veikia ilgus metus ar dešimtmečius ir nebūna panaikinami. Kai kurie labiau ideologiniai įsakai, priimti vienos partijos prezidento, kartais būna atšaukiami į valdžią atėjus kitos partijos atstovui.

Kai kurie D.Trumpo pasirašyti įsakai atšaukia jo pirmtako Baracko Obamos priimtus įsakus, pavyzdžiui, dėl sveikatos apsaugos. Prieinamos sveikatos apsaugos įstatymo pakeitimais, kuriuos respublikonas priėmė iškart po savo priesaikos, suteikiama vykdomosios valdžios agentūroms daugiau laisvės apribojant šį teisės aktą.

Prezidento memorandumas (Presidential Memorandum)

Ne visi prezidento vykdomieji įgaliojimai įgyvendinami per vykdomuosius įsakus. Kartais būna išleidžiami prezidento memorandumai, kurie prilygsta šalies vadovo įsakams.

Prezidento memorandumai turi tokią pačią galią kaip ir vykdomasis įsakas, tačiau jie paprastai yra labiau reguliuojamojo pobūdžio.

Jie nėra numeruojami, tačiau kartais būna publikuojami Federaliniame registre. Dėl to jie įgauna šiek tiek svarbesnį statusą.

Deklaracija (Proclamation)

Deklaracijos dažniausiai būna formalaus pobūdžio. Pavyzdžiui, mirus žymiam asmeniui, prezidentas gali paskelbti deklaraciją, kad visos JAV vėliavos šalia federalinių pastatų būtų pusiau nuleistos. Prezidentai taip pat leidžia deklaracijas, skelbdami specialias dienas, savaites ar mėnesius. Pavyzdžiui, Nacionalinę valstybinės žemės dieną, Regėjimo pasitikrinimo savaitę ar Nacionalinį šeimos slaugytojų mėnesį.

Vykdomasis veiksmas (Executive Action)

Vykdomasis veiksmas yra apibendrinantis terminas, kuriuo gali būti pavadinti ir vykdomieji įsakai, ir prezidento memorandumai, ir deklaracijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius