-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip mokytoja tapo „Islamo valstybės“ džihadistų moterų brigados nare

25 metų moteris papasakojo, kaip ji tapo Sirijoje ir Irake kovojančių siaubą keliančių „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų moterų brigados nare ir tai, koks gyvenimas yra šios organizacijos viduje, skelbia CNN.
„Islamo valstybė“
„Islamo valstybė“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po nikabu besislepianti moteris prisistato Khadijos vardu – tai netikras jos vardas, tačiau ji bijo atskleisti tikrąją savo tapatybę, bijodama IS, iš kurios gretų ji dezertyravo, keršto. 

Khadija gimė ir užaugo Sirijoje, jos tėvai sugebėjo suteikti jai išsilavinimą, baigusi mokyklą ji ėmė dirbti mokytoja. Savo šeimą moteris apibūdina kaip „ne per daug konservatyvią“. 

Kuomet prieš trejus su puse metų Sirijoje prasidėjo neramumai, Khadija prisijungė prie žmonių, rengusių prieš Sirijos prezidentą nukreiptus taikius protestus. Ji iki šiol su nostalgija prisimena tas dienas. Tačiau vėliau šalis paniro į chaosą. 

Jis sakydavo man: „Tu teisingai realizuosi islamą. Šiuo metu mes kariaujame, esame situacijoje, kuomet reikia kontroliuoti šalį, todėl mes privalome būti žiaurūs“

„Visur aplink mus buvo chaosas. Laisvos Sirijos kariuomenė, režimas, bombos, atakos, sužeistieji, ligoninės, kraujas – norėjosi atsiplėšti nuo to, rasti, kur pabėgti. Problema buvo tai, kad pabėgau į kur kas bjauresnę vietą“, - prisimena moteris. 

Tunisietis suviliojo pažadais

Įsilieijimo į IS gretas pradžia jai tapo pažintis internete su tunisiečiu. Moterį sužavėjo jo bendravimas, ji ėmė pasitikėti juo, o šis pamažu įviliojo ją į IS tinklą. Jis aiškino moteriai, kad IS nėra tai, apie ką kalba žmonės, tai nėra teroristinė organizacija. 

„Jis sakydavo man: „Tu teisingai realizuosi islamą. Šiuo metu mes kariaujame, esame situacijoje, kuomet reikia kontroliuoti šalį, todėl mes privalome būti žiaurūs“, - prisimena moteris. 

Tunisietis sakė, kad jis keliauja į Sirijos miestą Raką, kur jie netgi galėtų susituokti. „Aš susisiekiau su savo pussesere, o ji man pasakė: „Tu gali prisijungti prie „Khansa“ brigados“. Ji gyveno Rakoje su savo vyru, kuris priklausė IS. Ši brigada yra vien iš moterų sudarytas, baimę keliantis IS policijos dalinys“, - sako Khadija. 

Khadija įtikino savo šeimą persikelti į Raką, sakydama, kad ten bus lengviau įregistruoti jaunesniuosius brolius ir seseris mokykloje, jie gaus giminių paramą. Taip Khadijha įsiliejo į „Khansa“ brigadą. 

Nuplakdavo netinkamai apsirengusias moteris

„Khansa“ brigadą sudaro 25-30 moterų, kurios patruliuoja IS kontroliuojamame Rakos mieste. Šios moterys prižiūri, kad miesto gyventojos tinkamai rengtųsi pagal griežtas islamo teisės taisykles. Tos, kurios pažeidžia taisykles, būna nuplakamos. Moterų plakimu užsiima brigados lyderė Umm Hamza. Kuomet Khadija pirmą kartą išvydo Umm Hamza, ji išsigando.

Ji milžiniška, nešiojasi Kalašnikovo automatą, turi pistoletą, rimbą, durklą, visuomet dėvi nikabą

„Ji nėra įprastinė moteris. Ji milžiniška, nešiojasi Kalašnikovo automatą, turi pistoletą, rimbą, durklą, visuomet dėvi nikabą“, - pasakojo Khadija. Khadija pasakojo, kad išvydusi jos baimę, Umm Hamza priėjo ir pasakė: „Mes esame žiaurūs klaidatikiams, tačiau gailestingi saviškiems“. 

Khadija buvo apmokyta valyti, surinkti ginklus, šaudyti jais. Jai buvo mokama 200 dolerių per mėnesį, ji nemokamai gaudavo valgio. Jos šeima suprato, kad dukra tolsta nuo jų, tačiau nieko negalėjo padaryti. Motina nuolatos bandė perspėti ją, kad atsikvošėtų, tačiau Khadija iš pradžių nekreipė į tai dėmesio. 

„Iš pradžių man patiko tas darbas. Gatvėse jaučiau savo autoritetą. Tačiau vėliau mane apėmė baimė, ėmė kelti nerimą situacija, kurioje atsidūriau. Ėmiau bijoti pati savęs, - sako ji. - Pradėjau galvoti: „Aš nesu tokia. Aš turiu mokslinį laipsnį. Aš neturėčiau taip elgtis. Kas man nutiko? Kas nutiko mano protui, kuris atvedė čia?“

Seksualinis smurtas

Pamažu IS įvaizdis jos akyse ėmė keistis. Ji prisimena, kaip žiūrėjo baisų vaizdo įrašą, kuriame buvo nufilmuota, kaip nulinčiuojamas 16-etis vaikinas. 

IS nariai itin nepagarbiai elgėsi su moterimis. Tame pačiame pastate, kuriame gyveno brigadai priklausančios moterys, gyveno ir vyriškis, atsakingas už IS vyrų vedybų reikalus – jam buvo pavesta surasti nuotakas vietiniams ir iš užsienio atvykusiems džihadistams. 

Užsienio kovotojai buvo labai grubūs su moterimis, net su tomis, kurias jie vesdavo. Buvo atvejų, kuomet žmonos buvo vežamos į ligoninę dėl patirto smurto, seksualinio smurto

„Jis buvo vienas blogiausių žmonių, - sako moteris. - Užsienio kovotojai buvo labai grubūs su moterimis, net su tomis, kurias jie vesdavo. Buvo atvejų, kuomet žmonos buvo vežamos į ligoninę dėl patirto smurto, seksualinio smurto“. 

Khadija suprato, kad tokia ateitis – ne jai. Brigados vadovė ėmė spausti ją, kad laikas ištekėti, ir tai tapo paskutiniu ženklu bėgti. 

Khadija paspruko likus kelioms dienoms iki Vakarų pradėtų vykdyti oro smūgių. Jai pavyko pabėgti į Turkiją, o jos šeima liko Sirijoje. 

Moteris sako, kad šiuo metui ji stengiasi adaptuotis kitokiame pasaulyje, bando susivokti, kas ji yra. 

Ji sako iki šiol bandanti atsakyti, kaip žmonės leido IS užgrobti valdžią. „Kaip mes leidome jiems įsigalėti? Kaip mes leidome jiems valdyti mus? Mes buvome per silpni, - sako ji. Khadija sako, kad šia istorija pasidalino norėdama perspėti kitas moteris. - Nenoriu, kad kitos merginos būtų apkvailintos. Pernelyg daug merginų galvoja, kad IS yra tikrasis islamas“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius