-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paauglių mergaičių susirašinėjimo grupė Rusijoje tapo FST taikiniu?

Po trečiadienį Rusijoje vykusių protestų prieš paauglių, kaltinamų ekstremizmu, suėmimą, analitikai tikina, kad ši neįprasta byla – saugumo tarnybų tarpusavio kovų pasekmė, rašo „The Moscow Times“.
Anna Pavlikova
Anna Pavlikova / „Sputnik“ nuotr.

Maskvos centre įsikūrusioje „McDonald's“ užkandinėje grupelė jaunų rusių sėdėjo prie stalo ir planavo nuversti vyriausybę. Bent jau taip vėliau sakė tyrėjai.

Grupė, pasivadinusi „Novoje Veličije“ (liet. „Naujoji didybė“) užkandinėje susirinko keletą kartų. Daugiausia paauglės bendraudavo virtualiai – per susirašinėjimui skirtą mobiliąją programėlę „Telegram“.

Grupės narių tėvai ir advokatai teigia, kad mergaitės diskutuodavo apie kasdienius rūpesčius: darbą, mokyklą ir, kartais, politiką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Telegram“ programėlė
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Telegram“ programėlė

Praėjus keturiems mėnesiams po grupės įsteigimo, kovo 15 dieną, saugumo tarnybos atliko kratas kelių narių namuose, dešimt jų suėmė – mergaitės įtariamos ekstremizmu.

Šiandien keturios jų vis dar yra už grotų, dviem skirtas namų areštas.

Grasiausia grupės narė – Anna Pavlikova, dirbanti veterinaro asistente. Suėmimo dieną buvusios vos 17 metų amžiaus merginos sveikata už grotų smarkiai pablogėjo.

Ginamųjų advokatai ir žmogaus teisių aktyvistai tikina, esą egzistuoja požymiai, kad ši byla – slaptųjų tarnybų paspęsti spąstai.

J.Pavlikova: „Ji – paauglė, maža mergaitė. Ji buvo įviliota į kažką, ko nesuprato.“

„Ji – paauglė, maža mergaitė, – liepos pabaigoje sakė A.Pavlikovos mama Julija. – Ji buvo įviliota į kažką, ko nesuprato.“

Gėlės ir lipdukai su poniais“

„Novoje Veličije“ grupę 2017-ųjų balandį įkūrė 19 metų amžiaus veterinarijos studentė Marija Dubovik. Pamažu narių skaičius išaugo iki šimto, prisijungė ir jau minėta A.Pavlikova, vargiai turinti patirties politinio aktyvizmo srityje.

„Ji vis dar žaidė su lėlėmis ir ant miegamojo sienos turėjo lipdukų su poniais“, – jos tėvas Dmitrijus Pavlikovas teigė „The Moscow Times“.

Vis dėlto grupė pritraukė ir ne tokius nekaltus asmenis, įskaitant 25 metų amžiaus Ruslaną Kostilenkovą, slapyvardžiu „Centras“. Anksčiau jis buvo susijęs su grupe „Baltosios pelėdos“, kuri skelbėsi medžiojanti pedofilus. R.Kostilenkovas turi kriminalinės praeities.

Pasak advokatų, R.Kostilenkovas greitai save pozicionavo kaip grupės lyderį, linkusį į autoritarizmą. Esą vienu metu iš grupės pasitraukti bandžiusiai A.Pavlikovai jis grasino mirtimi.

„Įmanoma, kad Kostilenkovas siekė tapti politiniu lyderiu. O grupė tiesiog su tuo sutiko“, – teigė M.Dubovik advokatas Maksimas Paškovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš mergaičių įkalinimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš mergaičių įkalinimą

Buvo ir tokių, kurie simpatizavo opozicijos politikui Viačeslavui Malcevui. Aršus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas pabėgo iš šalies po to, kai jam buvo pateikti kaltinimai ekstremizmu.

Merginų advokatai tikina, kad grupė nebuvo pasiruošusi pereiti nuo žodžių iki veiksmų.

„Jei niekas kitas nebūtų įsitraukęs, jos būtų tiesiog toliau diskutavusios apie politines pažiūras „McDonald's“ arba susirašinėdamos“, – teigė A.Pavlikovos advokatas Nikolajus Fominas.

„Scanpix“/AP nuotr./Viačeslavas Malcevas
„Scanpix“/AP nuotr./Viačeslavas Malcevas

M.Dubovik advokatas M.Paškovas apibūdina grupę kaip „nepavojingą“.

Pasak jo, grupė, siekdama atkartoti garsų opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, planavo daryti transliacijas socialiniuose tinkluose. Planas žlugo todėl, kad narės neišgalėjo nusipirkti kameros.

Vis dėlto grupė atkreipė saugumo tarnybų, nusprendusių į ją infiltruotis, dėmesį.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas

2017 m. lapkritį prie pokalbio prisijungė Ruslanas D. Remiantis „The Moscow Times“ matytais įrašais „Telegram“ programėlėje, jis skatino grupę suaktyvinti veiklą.

Ruslanas D. išsinuomojo butą, kad jame būtų galima rengti susitikimus, skrajučių spausdinimui nupirko spausdintuvą ir perėmė grupės finansų valdymą.

Jis pasiūlė, kad grupei reikia manifesto, ir pasisiūlė jį parašyti. Pasak teisininkų, būtent dėl manifesto kalbos grupės narės galėjo būti apkaltintos ekstremizmu.

„Be Federalinės saugumo tarnybos (FST) agento provokacijos byla niekada nebūtų iškelta“, – tikino N.Fominas.

Infiltracijos įrodymai

Pasak advokatų, jie turi įrodymų, kad Ruslanas D. dirbo FST. Teismo dokumentuose jis vadinamas Aleksandru Konstantinovu, tačiau, advokatų teigimu, tai irgi tėra slapyvardis.

Jo liudijimo dokumentuose nenurodyta gimimo vieta ir data, adresas ar kita reikalinga asmeninė informacija. „Jie paskelbė tik jo vardą ir pavardę, nieko daugiau“, – sakė advokatas M.Paškovas.

Z.Svetova: „Akivaizdu, kad FST šioje byloje suvaidino aiškų vaidmenį. Toks kišimasis nėra retas. Daug lengviau sufalsifikuoti bylą, nei surasti tikrus teroristus.“

„Akivaizdu, kad FST šioje byloje suvaidino aiškų vaidmenį, – sakė garsi žmogaus teisių aktyvistė Zoja Svetova. – Toks kišimasis nėra retas. Daug lengviau sufalsifikuoti bylą, nei surasti tikrus teroristus.“

Ruslanas D. ar A.Konstantinovas – ne vienintelis saugumo tarnybų pareigūnas, apsimetęs grupės nariu. Į „Novoje Veličije“ infiltravosi Nacionalinės gvardijos narys ir du Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai. Vienas jų užima aukštas pareigūnas ministerijos skyriuje, skirtame kovai su terorizmu.

Prieš „Novoje Veličije“ iškelta byla daugiausia paremta keturių liudininkų pasakojimais, o tai, kad neatskleidžiama pakankamai informacijos apie liudijusius prieš A.Pavlikovą ir kitas grupės nares, įnešė dar daugiau pykčio bei painiavos.

„Sputnik“ nuotr./Marija Dubovik
„Sputnik“ nuotr./Marija Dubovik

„Tarsi dviems grupės narėms buvo skirta po vieną saugumo pareigūną“, – teigė advokatas M.Paškovas.

Vieni teigia, kad toks pareigūnų elgesys – pastangų prieš Rusijoje vykusį pasaulio futbolo čempionatą užkirsti kelią bet kokiems neramumams, dalis.

Kiti tikina, kad ši istorija – dviejų Rusijos saugumo aparato šakų, siekiančių įrodyti, jog kovoja su ekstremizmu, varžybų pavyzdys.

Tyrimų centro „SOVA“ vadovas Aleksandras Verchovskis teigė, kad greičiausiai žemo rango pareigūnai vadovams pranešė apie grupės veiklą gerokai perdėdami pavojų, o vėliau niekas nebenorėjo šios bylos apleisti.

Pasak A.Verchovskio, toks didelis saugumo pareigūnų skaičius grupėje nustebino net tuos, kurie yra gerai susipažinę su Rusijos teisėsaugos praktikomis.

„Byla yra absoliučiai nenormali“, – pridūrė jis.

Siaubingos sąlygos

Keturios „Novoje Veličije“ grupės narės vis dar yra suimtos. Trečiadienį Jekaterinburge, Sankt Peterburge ir Maskvoje vyko protestai, kitą dieną A.Pavlikova ir M.Dubovik buvo paleistos iš įkalinimo įstaigoms - joms skirtas namų areštas.

Būtent A.Pavlikovos areštas sukėlė didžiausią visuomenės pasipiktinimą.

„Sputnik“ nuotr./„Matrosskaja Tišina“ sulaikymo centras
„Sputnik“ nuotr./„Matrosskaja Tišina“ sulaikymo centras

Kai suimtos merginos būklė pablogėjo, ji buvo perkelta į „Matrosskaja Tišina“ ikiteisminio sulaikymo centro medicinos skyrių. Šioje įstaigoje praeityje kalėjo Michailas Chodorkovskis ir Sergejus Magnickis. Jis įtartinomis aplinkybėmis čia mirė.

Gegužės 11-ąją teismas nusprendė keturiems mėnesiams pratęsė A.Pavlikovos areštą.

„Tai rodo, kad Rusijoje egzistuoja akivaizdus vyriausybės ir saugumo tarnybų kontrolės trūkumas“, – prieš A.Pavlikovos paleidimą kalbėjo M.Paškovas ir pridūrė, kad ši byla yra „idiotiška ir neteisinga“.

N.Fominas: „Teismas verčiau rizikuos jų gyvybėmis, negu imsis veiksmų. Jų sveikata prastėja. Galiu tai matyti savo akimis. Maša Dubovik gali apakti.“

„Teismas verčiau rizikuos jų gyvybėmis, negu imsis veiksmų. Jų sveikata prastėja. Galiu tai matyti savo akimis. Maša Dubovik gali apakti“, – prieš mergaitėms skiriant namų areštą kalbėjo N.Fominas.

Rusijos žiniasklaida praneša, kad M.Dubovik buvo diagnozuotas auglys, ji turi kitų sveikatos problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius