Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip protestai prieš Kremlių Sakartvele virto nepasitenkinimu valdančiaisiais?

Dėl prieštaringo rusų deputato vizito Sakartvele prasidėję protestai peraugo į demonstracijas prieš vyriausybę. Kartvelai pyksta dėl sulėtėjusios ekonomikos, gausėjančių valdančiųjų korupcijos atvejų ir augančio nusikalstamumo. Žurnalistas Dimitrijus Avaliani prognozuoja, kad kitąmet vyksiančiuose parlamento rinkimuose valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ šansai tampa menkesni.
Protestas Sakartvele
Protestas Sakartvele / „Scanpix“/AP nuotr.

Protestai Tbilyse prasiveržė birželio 20-ąją, kai šalyje lankėsi Rusijos parlamentarų delegacija. Vienas jų – prieštaringai vertinamas Sergejus Gavrilovas – į Tarpparlamentinės stačiatikybės asamblėjos dalyvius kreipėsi sėdėdamas simboliškoje Sakartvelo parlamento pirmininko vietoje.

„Tai yra viena iš raudonų linijų, kurių visuomenė turbūt neleis peržengti nė vienai partijai. Konfliktas su Rusija vis dar vyksta, nors ir įšalęs“, – tuomet 15min sakė Sakartvelo politikos instituto programų vadovė Renata Skardžiūtė-Kereselidze.

VIDEO: Tbilisyje įpykusi minia šturmavo parlamentą: pajėgos vaikė guminėmis kulkomis, vandens patrankomis

Įtampa tarp Rusijos ir Sakartvelo tvyro ilgus metus, 2008-ųjų rugpjūtį ji prasiveržė trumpu, bet intensyviu karu. Laimėjusi šimtus gyvybių nusinešusį konfliktą, Maskva nuo Sakartvelo atsiskyrusias Pietų Osetiją ir Abchaziją pripažino nepriklausomomis valstybėmis, įkūrė savo karines bazes. Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Be to, tą pačią dieną virš Sakartvelo Gorio miesto skrido Rusijos lėktuvai, o šalies vyriausybė, pasak R.Skardžiūtės-Kereselidzes, nesugebėjo tinkamai atsakyti nė į vieną provokaciją.

Kuo nepatenkinti kartvelai?

Greitai prieš Vladimirą Putiną nukreipti protestai – jų dalyviai pabrėžia nesantys nusiteikę prieš Rusijos žmones – peraugo į nepasitenkinamo valdančiaisiais demonstravimą.

Žurnalistas Thomas de Waalas portale „The Moscow Times“ rašo, kad vis daugiau kartvelų yra nepatenkinti „Sakartvelo svajonės“ vyriausybe. Miestiečių profesionalų klasė Tbilisyje piktinasi šalį iš užkulisių valdančiais žmonėmis, neprisiimančiais jokiais atsakomybės. Kitaip tariant, de facto Sakartvelo vadovu Bidzina Ivanišviliu.

Th.de Waalas pastebi, kad pastaruoju metu „Sakartvelo svajonės“ krikštatėvio B.Ivanišvili reitingai smarkiai nukrito: 2012-aisiais laikytas šalies gelbėtoju, jis šių metų gegužės atliktos apklausos duomenimis yra nepalankiausiai vertinamas politikas Sakartvele.

„Ivanišvilis yra gana protingas, o Sakartvele užtenka demokratinės kultūros, kad būtų paisoma reikalavimų atstatydinti žmogų, kuris turėjo sėdėti parlamento pirmininko vietoje birželio 20 dieną – Iraklijus Kobachidzė sumokėjo kainą už savo klaidą. Niekada nebuvęs populiarus politikas, Kobachidzė yra ritualinė „Sakartvelo svajonės“ auka už savo klaidas“, – mano žurnalistas.

„Twitter“ nuotr./Iraklijus Kobachidzė
„Twitter“ nuotr./Iraklijus Kobachidzė

Dimitrijus Avaliani carnegie.ru rašo, kad „Sakartvelo svajonė“ pasinaudojo visais turimais resursais, kad nugalėtų pastaruosiuose prezidento ir savivaldos rinkimuose. Partija sustiprino savo teismų sistemos kontrolę ir įtaką vietos pareigūnams. Ekonominis augimas sulėtėjo, o nusikalstamumas auga. Dėl šių faktorių, pasak žurnalisto, susikaupė nepasitenkinimas vyriausybe.

D.Avaliani teigimu, pastaruoju metu padaugėjo nepotizmo ir korupcijos skandalų. Pavyzdžiui, pernai Zugdidžio mieste valdančiosios partijos narys buvo suimtas už kyšių ėmimą. Šį balandį keli aukšto rango Batumio pareigūnai buvo suimti dėl tokios pat priežasties.

Ko reikalauja opozicija?

Th.de Waalas rašo, kad Sakartvele yra politinių jėgų, siekiančių, jog gatvėje kunkuliuojantis pyktis nuverstų režimą, ir ieško tam preteksto.

Buvęs prezidentas Michailas Saakašvilis ragino rėmėjus eiti į gatves, o jam vis dar lojalus televizijos kanalas „Rustavi-2“ transliavo šią žinutę. Sekmadienį nedidelis skaičius šių protestuotojų kėlė maksimalius reikalavimus – visos vyriausybės atsistatydinimo.

Pasak Th.de Waalo, tai rodo Sakartvelo silpnybę. Esą politika yra tokia poliarizuota, kad nėra lyderio, galinčio kalbėti už visą tautą. Anksčiau tokį vaidmenį galėdavo vaidinti patriarchas Ilja II, tačiau 86 metų amžiaus Bažnyčios lyderis tam nebeturi fizinių jėgų.

„Scanpix“/AP nuotr./Į Ukrainą grįžęs Michailas Saakašvilis
„Scanpix“/AP nuotr./Į Ukrainą grįžęs Michailas Saakašvilis

Žurnalisto teigimu, kiti įtakingi asmenys, įskaitant prezidentę Salomę Zurabišvili, jau minėtą B.Ivanišvili ir buvusį prezidentą M.Saakšvilį, pasitelkia agresyvią retoriką, kuri skaldo, o ne vienija.

Apskritai M.Saakašvilio partija „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ reikalauja pirmalaikių rinkimų, o opozicinė partija „Europietiškasis Sakartvelas“ reikalauja pereiti prie proporcinės rinkimų sistemos.

Pirmadienį B.Ivanišvilis pareiškė, kad „Sakartvelo svajonė“ sutinka, jog 2020 metais šalyje būtų surengti pirmalaikiai parlamento rinkimai taikant proporcinę rinkimų sistemą.

„Rinkimai įvyks taikant nulinį patekimo į parlamentą slenkstį. Tai reiškia, kad parlamente bus atstovaujama praktiškai visoms partijoms, palaikomoms rinkėjų“, – sakė B.Ivanišvilis.

Be to, protestuose girdimi raginimai atsistatydinti vidaus reikalų ministrui ir paleisti birželio 20-ąją suimtus protestuotojus. Tą dieną policijai panaudojus prieš demonstrantus ašarines dujas, gumines kulkas bei vandens patranką, buvo sužeista 160 protestų dalyvių ir 80 policininkų.

„Sputnik“ nuotr./Protestuotoja Sakartvele
„Sputnik“ nuotr./Protestuotoja Sakartvele

Žiniasklaida pranešė, kad keli protestuotojai, tarp jų 19-metė mergina, dėl guminių kulkų neteko regėjimo. Toliau protestuose dalyvaujantys kartvelai solidarumą nukentėjusiesiems demonstruoja prisidengę vieną akį.

Nesuprantamas Maskvos atsakas

Maskva į protestus atsakė uždrausdama Rusijos oro linijų skrydžius į Sakartvelą ir sugriežtindama kartveliško vyno importą. Buvusi Sakartvelo ambasadorė Chatuna Salukvadzė jau kreipėsi į lietuvius ragindama juos atvykti į šią šalį ir atgaivinti turizmą.

Pasak D.Avaliani, šie Rusijos žingsniai pakenks Sakartvelo ekonomikai bent jau trumpalaikėje perspektyvoje.

„Putinas neabejotinai žino, kad tik prisideda prie „Sakartvelo svajonės“ problemų ir kenkia vyriausybei, kuri siekė draugiškesnių santykių su Rusija. Toks Kremliaus elgesys lieka paslaptis, suprantama tik Maskvoje. Dabar aišku, kad Ivanišvilio ir jo partijos šansai išsilaikyti valdžioje kitąmet rengiamuose parlamento rinkimuose atrodo kur kas menkesni nei prieš savaitę“, – carnegie.ru rašo žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius