Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip toliau klostysis protestai Baltarusijoje?

Baltarusių politologai tikina, kad šiuo metu Baltarusijoje galios pusiausvyra yra tokia, kad nė viena pusė negali laimėti. Kompromisas taip pat nėra įmanomas, nes Aliaksandras Lukašenka nėra linkęs į jokį dialogą.
Protestuotojai Gardine
Protestuotojai Gardine / TASS nuotr.

Politologas Valerijus Karbalevičius „Belsat“ sakė, kad Baltarusijoje vyksta revoliucija, o „pirmąsias tris paras galima vadinti pilietiniu karu“.

Politologė Valerija Kastiugova pabrėžė „neįtikėtiną protesto akcijų masiškumą“, ji kalbėjo apie „neįtikėtinus, labai išradingus ir labai įkvepiančius visų rūšių (protesto) akcijų pavyzdžius“ bei skirtingų socialinių grupių sujungimą: gamyklų darbininkų, mokytojų, medikų.

VIDEO: Įspūdingas vakaras Minske: minia vieningai kėlė į dangų švieseles ir vėliavas

„Tai – labai geras protestų organizavo tinklas. Kaip rodo patirtis, šiandien tai daug efektyviau nei ankstesni centralizuoto protesto bandymai“, – sakė ji.

Svarbiausiu protestų rezultatu V.Kostiugova laiko tai, kad nuo rinkimų praėjus daugiau nei dešimčiai dienų, žmonės vis dar nėra įtikinti oficialiais rinkimų rezultatais – kad A.Lukašenka laimėjo.

Jokio kompromiso“

V.Kostiugova mano, kad valdžios reakcija į protestus buvo nuspėjama, išskyrus „neįtikėtiną smurtą, kankinimus, patyčias“.

„Anksčiau režimas visada pasitelkdavo smurtą, tačiau neperžengdavo tam tikrų linijų, kad galėtų ir toliau palaikyti dialogą su Vakarais, kai režimas nusprendžia, kad jam to reikia. O čia, akivaizdu, kad režimo reputacijos nebegalima pagerinti. Ypač paties Lukašenkos reputacijos“, – teigė ji „Belsat“.

V.Karbalevičiaus nuomone, šiandien Baltarusijoje jėgų pusiausyva yra tokia, kad nė viena pusė negali laimėti. Pasak jo, tarp abiejų pusių negali būti jokio kompromiso, kadangi „Lukašenka į jokį dialogą nėra linkęs“. Todėl konfliktas gali baigtis tik visiška vienos pusės pergale.

Politologo teigimu, dabar valdžia perima iniciatyvą ir rengia jėgos pasitelkimo scenarijų. „Jei visuomenė, tauta neparodys valios ir didesnio sukilimo, tai, manau, suveiks“, – „Belsat“ teigė jis.

Laisvė veikti?

Pasak politikos apžvalgininko Romano Jakovlevskio, valdžios perėjimas į kontrpuolimą gali reikšti, kad A.Lukašenka gavo „palaiminimą“ iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

„Visų antra, tai gali rodyti, kaip ir pastarąjį kartą, beviltiškumą, atsižvelgiant į tokius žinomus atvejus kaip Rumunijoje“, – „Belsat“ sakė R.Jakovlevskis.

Kita vertus, kontrpuolimas greičiausiai nepadės A.Lukašenkai perlaužti situacijos, „nes Baltarusija jau kitokia“. Pasak apžvalgininko, nors mažiau žmonių gali ateiti protestuoti prieš A.Lukašenką, dar mažiau ateis jį palaikyti.

„Žmonės neturi baimės. Aš jos nemačiau. Baltarusiai paklausė Jono Pauliaus II patarimo lenkams: „Nebijokite“. Lenkai perlaužė situaciją“, – sakė jis „Belsat“.

Baltarusijoje masiniai protestai kilo rugpjūčio 9 dieną, kai valdžios pareigūnai paskelbė, esą juos nugalėjo ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka. Pirmosios dienomis pareigūnams brutaliai malšinant protestus, buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių. Iš izoliatorių paleisti taikūs protestuotojai pasakoja apie smurtą ir kankinimus.

Baltarusijoje taip pat prasidėjo streikai valstybinėse įmonėse.

Prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja netrukus pabėgo į Lietuvą. Penktadienį ji surengė pirmąją spaudos konferenciją, kurią galite žiūrėti čia:

VIDEO: Sviatlana Cichanouskaja ragino visas pasaulio šalis gerbti Baltarusijos suverenitetą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius