-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Vladimiras Putinas per 15 metų pakeitė Rusiją ir pasaulį: 15 jam padėjusių būdų

Likus keleriems metams iki to, kai 2000 metais buvo išrinktas prezidentu, Vladimiras Putinas interviu BBC sakė, kad Rusija yra Europos kultūros dalis ir jis neatmeta galimybės Rusijai įstoti į NATO, priminė „The Guardian“. Praėjus 15 metų nuo pirmosios V.Putino inauguracijos, Rusija visiškai pasikeitė – tapo izoliuota, sankcijų prispausta, o galbūt ir įsivėlusi į naują Šaltąjį karą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Žurnalistas Alecas Luhnas išvardija 15 būdų, kuriais V.Putinas pakeitė Rusiją ir pasaulį.

1. Ukraina, Gruzija ir „artimasis užsienis“

„Artimasis užsienis“ ką tik tapo truputį artimesnis“, – rašo A.Luhnas. Jo manymu, Ukrainos konfliktas – tik dar vienas pavyzdys, kaip V.Putinas įtvirtina Rusijos „teises“ jos kaimynystėje. Rusija nesivaržo savo kariuomenės naudoti tam, kad apgintų interesus įtakos sferoje, ypač norėdama daryti įtaką NATO. Su Ukraina V.Putinas pasiekė daugiau nei su Gruzija – šiuo metu V.Putiną remia jo šalies piliečiai. 

2. Nemeilė NATO 

V.Putinas ėmėsi įrodinėti, kad NATO plėtra į Rytus – tiesioginė grėsmė Rusijai. Todėl būtina turėti tokią karinę galią, kuri galėtų duoti atkirtį. Tokia agresyvi Rusijos pozicija ypatingai gąsdina Lietuvą, Latviją, Estiją, Lenkiją ir Skandinavijos šalis. O Vakaruose V.Putino gerbėjų netrūksta.

3. Autokratija

„Jei ekonominiais klausimais V.Putinas neretai keisdavo savo nuomonę, tai dėl savo paties valdžios – niekada, jis laikėsi itin griežtai“, – pastebi A.Luhnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

4. Asmenybės kultas

Gal ne visiškai kultas, bet negalima neįvertinti to, kaip rusų savivertei smogė 10 Boriso Jelcino valdymo metų, pastebi „The Guardian“: jo elgesys, ligos, kaip jam pynėsi liežuvis sakant kalbas televizijos eteryje. „V.Putinas davė kur kas daugiau: jis ištikimas tikro „mačo“ dvasiai, rusiškai tai – mužikas“, – rašoma straipsnyje. 

5. „Svarbiausia – ekonomika, kvaily!“

Rusija nesivaržo savo kariuomenės naudoti tam, kad apgintų interesus įtakos sferoje, ypač norėdama daryti įtaką NATO. Su Ukraina V.Putinas pasiekė daugiau nei su Gruzija – šiuo metu V.Putiną remia jo šalies piliečiai. 

Kai V.Putinas tapo prezidentu, jis neturėjo išsamios ekonomikos koncepcijos. Nors jis ir sumažino mokesčius, norėdamas padėti verslui, bet vėl nacionalizavo esminius ekonomikos sektorius. Tačiau ekonomikos augimas, didėjančios naftos kainos leido šaliai klestėti. Ekonomikos plėtrai ir modernizacijai vis dėlto skirta labai mažai dėmesio, o jau šiais metais laukiama recesijos. 

6. Demografijos šuolis?

Būtent su V.Putino atėjimo sutapo didžiulis Rusijos gyventojų skaičiaus sumažėjimas. Tik 2010 metais gimstamumas ėmė vėl augti. Straipsnio autoriaus teigimu, svarbiausia priežastis – pagerėjusi rusų finansinė padėtis. Bet situacija keičiasi, o tai gali turėti įtakos ir gimstamumui.

7. Sėkmė Azijoje

V.Putinas visada siekė didinti savo įtaką, o pastaraisiais metais labiausiai siekia plėsti ekonominį ir karinį bendradarbiavimą su Azijos šalimis. Jų energetikoms būtini Rusijos energijos ištekliai, o šių šalių vadovai nėra griežti žmogaus teisių pažeidimams Rusijoje. Šiuos procesus dar labiau paspartino pablogėję santykiai su Europos Sąjunga.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas deda vainiką ant nežinomo kario kapo.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas deda vainiką ant nežinomo kario kapo.

8. Persekiojimas

V.Putino Rusijoje kitaip mąstantys nėra itin mėgstami. Čia proveržis įvyko 2011–2012 metų žiemą, kai kilo „Arabų pavasario“ grėsmė. Siekiant tam užkirsti kelią sukurpta įtarimų keliančių bylų Aleksejui Navalnui ir 27 asmenims, dalyvavusiems 2012 metų gegužės 6-osios mitinguose Maskvoje, Bolotnajos aikštėje. Šiuo metu opozicinis judėjimas Rusijoje visiškai apmiręs, ypač priėmus įstatymų, varžančių galimybes rengti protestus ir pan. Paralyžiuota ir nevyriausybinių organizacijų, finansuojamų iš užsienio, veikla.

9. „Moralizuojanti“ koncepcija

V.Putinas visada siekė didinti savo įtaką, o pastaraisiais metais labiausiai siekia plėsti ekonominį ir karinį bendradarbiavimą su Azijos šalimis. Jų energetikoms būtini Rusijos energijos ištekliai, o šių šalių vadovai nėra griežti žmogaus teisių pažeidimams Rusijoje.

Trečiosios V.Putino kadencijos metu priimtas ne vienas įstatymas, kurį įkvėpė V.Putino propaguojama Rusijos „tradicinė moralė“.

10. Įvairialypis pasaulis?

Jeigu simpatizuojate V.Putino užsienio politikai, vadinasi, manote, kad jis tokiu būdu priešinasi „Vakarų dominavimui“ ir kartu su Kinija priešinasi JAV įsigalėjimui visame pasaulyje. Esą B.Jelcinas buvo amerikiečių rankose, o štai V.Putinas parodys Amerikai jos vietą. Šis prezidentas tikrai sugeba labai įtikinamai įrodinėti, kad jo tiesą jau ne kartą patvirtino istorija. Kaip pavyzdį jis pateikia tai, kad nepritarė JAV karui Irake ir Afganistane.

11. „Londongradas“

Valdant V.Putinui anglų ir rusų valstybių santykiai tapo paradoksalūs: oficialūs santykiai dėl šnipinėjimo ir žmogžudysčių itin pablogėjo, bet būtent į Londoną kraustosi Rusijos oligarchai, kartu išveždami ir pinigus. Šiame mieste prieglobstį randa ir disidentai.

12. Naujasis sporto prestižas

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Sočyje

Sočio olimpiada tapo V.Putino triumfu. Vėliau ten pat vyko ir „Formulės 1“ lenktynės, o 2018 metais Rusija planuoja rengti Pasaulio futbolo čempionatą. Tiesa, pamirštama paminėti, kad tokie grandioziniai renginiai, remiami valstybės, tampa tikra aukso gysla korumpuotiems valdininkams. Sočis tą patvirtino ne kartą.

13. Korupcija

Rusijoje vykdomos valstybinės kovos su korupcija kampanijos, bet V.Putino Rusija nesugebėjo pabėgti nuo kaltinimų nesąžiningumu. „Transparency International“ 2014 metų reitinge Rusija užėmė 136 vietą. „Nors apie jo asmeninius turtus yra mažai informacijos, daugelis spėja, kad V.Putinas pats gavo naudos iš korupcijos valstybės valdyme“, – rašoma straipsnyje.

14. Karinės pajėgos

Sočio olimpiada tapo V.Putino triumfu. Vėliau ten pat vyko ir „Formulės 1“ lenktynės, o 2018 metais Rusija planuoja rengti Pasaulio futbolo čempionatą. 

V.Putinas, pradėjęs valdyti Rusiją, rado kariuomenę, visiškai neatitinkančią jai keliamų reikalavimų. Prasidėjo reforma. Reorganizavus ją ir padidinus išlaidas jai, sukurta jėga, gebanti gana greitai reaguoti, jeigu buvusios sovietinės respublikos per stipriai užriestų nosį. Vis dėlto moderniausia technika, kuria neretai giriamasi, armijai dar netiekiama.

15. Naujoji propaganda

Valstybinė žiniasklaida – ne naujiena, bet naujoji propagandinė Kremliaus žiniasklaida jau nekritikuotina, mano „The Guardian“. Ir kaip pavyzdį A.Luhnas pateikia Dmitrijaus Kiseliovo veiklą. Iliustracijai užtenka vien jo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius