Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip vyksta popiežiaus rinkimai

Scena paruošta įtemptai ir intriguojančiai dramai, vaidinamai kartą per vieną ar kelis dešimtmečius – popiežiaus rinkimams.
Koplyčia paruošta konklavai
Koplyčia paruošta konklavai / „Scanpix“ nuotr.

Į Romą sugužėjo viso pasaulio naujienų tarnybos, sustatė savo filmavimo kameras ant aukštų platformų, nuo kurių matosi Šv. Petro aikštė ir Vatikanas.

Lažybų organizatoriai jau priima lažybininkų statymus, tačiau atspėti, kas bus kitas Romos katalikų bažnyčios vadovas, sunku – net Vatikano senbuviai sako, kad akivaizdžių favoritų nėra.

Istorinis terminas „konklava“ – žodis, kilęs iš lotynų kalbos cum clave, reiškiantis su raktu – atskleidžia, kaip vyks naujojo popiežiaus rinkimai. Balsavimo teisę turintys kardinolai bus užrakinti Vatikane ir visiškai atskirti nuo išorinio pasaulio, kol Šv. Petro aikštės svečius pasveikins naujas pontifikas.

Konklavoje dalyvauja 115 kardinolų, dauguma jų apgyvendinti vienuolių prižiūrimuose svečių namuose, kur kiekvienam skirti dviejų kambarių apartamentai. Vis dėlto tai palyginus kukli viešnagė – veikiau trys, o ne penkios žvaigždės.

Konklavos metu kardinolus aptarnauja komanda, sudaryta iš virėjų, gydytojų (visgi vidutinis kardinolų amžius – 72 metai), kunigų (kad galėtų išklausyti išpažintis) ir technikų, kurių užduotis – pasirūpinti visišku komunikacijos su išoriniu pasauliu blokavimu, tiek Siksto koplyčioje, kur vyksta balsavimai, tiek svečių namuose. Vatikanas pasiryžęs užkirsti kelią bet kokiems išoriniams trukdžiams arba informacijos nutekėjimui.

„Telefonai neveikia, televizoriai neveikia. Jie negalės naudotis elektroniniu paštu, internetu, jokių mobiliųjų telefonų“, – laikraščiui „National Catholic Reporter“ sako tėvas Thomas J.Reese'as.

Antradienį ryte kardinolai išklausė mišias Šv. Petro bazilikoje, o popiet iškilmingai įžygiuos į Siksto koplyčią kalbėdami maldų.

Scena turėtų būti įspūdinga – virtinė kraujo raudonumo sutanomis pasipuošusių kardinolų po Siksto koplyčios skliautus puošiančiomis renesansinėmis freskomis, pulsuojančiomis mėlynais, sidabro ir aukso atspalviais.

„Kardinolai supranta, kad tai bus svarbiausias jų gyvenimo įvykis. Tai kardinolo karjeros kulminacija, – sako T.J.Reese'as. – Siksto koplyčioje jie sėdi visiškoje tyloje, o Jėzus žiūri į juos nuo sienos iš Michelangelo „Paskutinio teismo.“

Kardinolams prisiekus laikytis taisyklių ir saugoti paslaptis, visi konklavai nepriklausantys asmenys išprašomi paskelbus „Extra omnes!“ – visi lauk.

Manoma, kad konklavos tradicija prasidėjo prieš 770 metų, kai popiežiaus sostas pusantrų metų stovėjo tuščias, nes nepavyko susitarti dėl kandidato

Tikėtina, kad vienas balsavimas įvyks pirmąją konklavos dieną. Kardinolai užrašo savo kandidato vardą ant lapelio, o tada po vieną prieina ir įmeta jį į urną ant altoriaus. Biuletenius skaičiuoja trys kardinolai, kurių vienas garsiai skelbia vardus. Išrinkti popiežiui reikia dviejų trečdalių balsų.

Kasdien keturi balsavimai

Po pirmos dienos kasdien rengiami keturi balsavimai – du ryte ir du popiet – kol išrenkamas popiežius.

Suskaičiuoti biuleteniai sudeginami krosnyje, kurios kaminas išeina ant Siksto koplyčios stogo.

Jei nė vienas kandidatas nelaimėjo, iš kamino kyla specialiais chemikalais nudažytas juodas dūmas. Baltas dūmas skelbia, kad turime naują popiežių.

Bent jau taip turėtų būti.

„Sistema niekada neveikė nepriekaištingai, – sako T.J. Reese'as. – Tikrai būtų galima prieš susirenkant konklavai išbandyti, ar viskas veikia, nes praeitą kartą dūmas buvo pilkas. Visi klausinėjo: Ar baltas? Ar juodas?“

Praeitą kartą dūmas buvo pilkas. Visi klausinėjo: Ar baltas? Ar juodas?

Dviejų trečdalių balsų daugumą surinkęs kandidatas paklausiamas, ar jis priima pareigas. Jis turi teorinę galimybę atsisakyti, nors tai mažai tikėtina. Sakoma, kad popiežiui Jonui Pauliui II mažai trūko, kad būtų atsisakęs.

Kandidatas pasirenka naują vardą, kardinolai prisiekia ištikimybę, o tada naujasis pontifikas aprengiamas baltais drabužiais. Vatikano siuvėjai turi paruošę trijų dydžių rūbus – mažą, vidutinį ir didelį.

Tada vienas kardinolas išeina į balkoną virš Šv. Petro aikštės ir skelbia lotynų kalba: „Pranešu jums gerą naujieną. Turime popiežių.“

Kardinolas pasako naujojo popiežiaus vardą, tuomet į balkoną išeina ir pats pontifikas, kad palaimintų minią Šv. Petro aikštėje, Romą ir visą pasaulį.

Manoma, kad konklavos tradicija prasidėjo prieš 770 metų, kai popiežiaus sostas pusantrų metų stovėjo tuščias, nes nepavyko susitarti dėl kandidato. Romos žmonės ir senatoriai neištvėrę užrakino kardinolus ir nepaleido, kol jie išrinko popiežių.

Nuo to laiko būta konklavų, kurios truko kelis mėnesius. Šįkart to nesitikima. Nors kalbama, kad kardinolai susiskaldę ir įtampos tvyro netgi tarp Kurijos ir iš kitų šalių atvykusių kardinolų. Vis dėlto paskutinė konklava, užtrukusi ilgiau nei penkias dienas, vyko 1831 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius