Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 10 /14:31

Kaire protestuotojai šturmavo Izraelio ambasadą, šešis žydus išgelbėjo Egipto komandosai

Izraelis šeštadienį išskraidino savo ambasadorių iš Kairo, kai egiptiečiai protestuotojai šturmavo diplomatinę atstovybę, įtraukdami šaliai vadovaujančius kariškius į didžiausią diplomatinę krizę nuo prezidento Hosni Mubarako nuvertimo.
Protestuotojai prie Izraelio ambasados Kaire
Protestuotojai prie Izraelio ambasados Kaire / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Valstijos, kurios suteikė milijardų dolerių vertės karinę pagalbą Egiptui nuo 1979 metų, kai ši arabų valstybė pirmoji sudarė taiką su Izraeliu, išreiškė susirūpinimą dėl smurto, kai protestuotojai Kaire išmetė per ambasados langus dokumentus ir žydų valstybės vėliavą.

Policininkai mėgino išvaikyti minią, šaudydami į orą ir leisdami ašarines dujas. Protestuotojai gatvėse padegė padangas ir bent du automobilius netoli ambasados, įsikūrusios prie Nilo esančio gyvenamojo pastato viršutiniuose aukštuose.

Išaušus rytui prie pastato buvo likę apie 500 demonstrantų, kurie svaidė akmenis į policijos ir armijos automobilius bei pareigūnus. Tačiau policija palaipsniui juos išstūmė ir ėmėsi saugoti ambasados pastatą.

Šis didelis smurto proveržis prie žydų valstybės ambasados Kaire buvo jau antrasis nuo praeito mėnesio, kai penki Egipto pasieniečiai buvo nušauti per Izraelio pajėgų operaciją prieš ginkluotus užpuolikus. Dėl šio incidento Egiptas buvo pagrasinęs atšaukti savo ambasadorių iš Izraelio.

Izraelio ambasadorius Yitzhakas Levanonas, ambasados darbuotojai ir jų šeimų nariai šeštadienį paliko Kairą ir grįžo į savo šalį, tačiau vienas diplomatas liko Egipte rūpintis ambasados reikalais, nurodė vienas Izraelio pareigūnas.

Egipto premjeras Essamas Sharafas šeštadienį paryčiais sušaukė nepaprastąjį ministrų kabineto posėdį.

Išgelbėtieji buvo saugumo pareigūnai

Egipto komandosai išgabeno šešis izraeliečius į saugią vietą iš Izraelio ambasados Kaire, kai į ją įsiveržė protestuotojai, šeštadienį sakė vienas Izraelio pareigūnas.

„Šeši žmonės buvo įstrigę ambasadoje; kilo didelis susirūpinimas dėl jų gyvybių, – pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, pasakojo naujienų agentūrai AFP. – Galiausiai juos sėkmingai išgelbėjo Egipto komandosai.“

Egiptas paskelbė aukšto lygio saugumo parengtį, kai policija susirėmė su protestuotojais, užpuolusiais pastatą, kuriame įsikūrusi Izraelio ambasada. Šis incidentas taip pat paskatino Vašingtoną paraginti Egipto vyriausybę užtikrinti Izraelio diplomatinės atstovybės saugumą.

Kaip praneša valstybinė televizija, per šį smurto proveržį vienas žmogus mirė nuo širdies smūgio, dar 448 buvo sužeisti. Protestuotojai padeginėjo policijos sunkvežimius ir užpuolė regioninės policijos būstinę.

Incidentas, per kurį Izraelis buvo priverstas atšaukti savo diplomatus iš Egipto, net jeigu ir laikinai, tikriausiai susilpnins žydų valstybės pasitikėjimą pirmąja su ja taiką sudariusia arabų šalimi.Izraelio visuomeninis radijas informavo, kad šeši išgelbėti asmenys buvo saugumo pareigūnai.

AFP pašnekovas nurodė, kad protestuotojai buvo įsiveržę į kitas ambasados patalpas, todėl šie vyrai buvo įstrigę.

„Juos skyrė vienintelė siena“, – sakė pareigūnas.

„Kai smurtas tapo nevaldomas, buvo išvežti apie 80 izraeliečių, – nurodė jis. – Visi mūsų žmonės saugūs ir sveiki.“

Tuo tarpu Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras šeštadienio rytą paskelbtame trumpame pranešime nurodė, kad šeši išvaduoti asmenys taip pat grąžinti į savo šalį ir jaučiasi gerai.

Siena neišgelbėjo

Incidentas, per kurį Izraelis buvo priverstas atšaukti savo diplomatus iš Egipto, net jeigu ir laikinai, tikriausiai susilpnins žydų valstybės pasitikėjimą pirmąja su ja taiką sudariusia arabų šalimi. Be to, Izraelis dėl savo elgesio su palestiniečiais jau anksčiau susipriešino su Turkija, kuri buvo viena iš nedaugelio žydų valstybės sąjungininkių tarp musulmoniškų šalių.

„Ši akcija rodo, kokį pyktį ir nusivylimą jaunieji Egipto revoliucionieriai jaučia dėl Izraelio, ypač po pastarųjų Izraelio atakų prie Egipto sienų, per kurias žuvo egiptiečių karių“, – Egipto politikos analitikas Nabilas Abdel Fattah sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Kai kurie politikai ir aktyvistai kritikavo šį smurto prasiveržimą, nors palaikė demonstraciją prieš Izraelį.

Kandidatas į prezidentus Hamdeenas Sabahy paragino armiją užimti „rimtą poziciją, atitinkančią visuomenės pyktį“ prieš Izraelį, tačiau sakė, kad smurtas Kaire apjuodino Egipto sukilimo įvaizdį.

Praeitą mėnesį vienas vyras užsiropštė ant vėliavos stiebo, esančio ant ambasados pastato, nuplėšė Izraelio vėliavą ir pakeitė ją Egipto vėliava. Vėliau įvyko dar kelios taikesnės protesto akcijos.

Reaguodamos į kasdien vykstančius protestus, pareigūnai pastatė sieną aplink ambasados pastarą, kuri greitai buvo išmarginta prieš Izraelį nukreiptais šūkiais, o vėliau išdažyta Egipto vėliavos spalvomis.

Policija suėmė 19 žmonių ir atidavė juos kariškių teisėsaugos tarnyboms, kurios pradėjo šių asmenų apklausas.Penktadienį ši siena buvo nugriauta, o demonstrantai Kairo centrinėje Tahriro aikštėje ragino spartinti reformas ir pašalinti iš postų daugiau pareigūnų, dirbusių nuverstam prezidentui H.Mubarakui, kuris šiuo metu teisiamas pagal kelis kaltinimus, įskaitant dėl įtariamo sąmokslo žudyti protestuotojus.

Per susirėmimus prie Izraelio ambasados žuvo trys žmonės (papildyta 14.31 val.)

Trys žmonės žuvo per protestuotojų susirėmimus su policija prie Izraelio ambasados Egipto sostinėje Kaire, o dar vienas žmogus mirė nuo širdies smūgio, šeštadienį pranešė ligoninės šaltiniai.

Gydytojai sakė, kad žuvusiųjų kūnai buvo atvežti į trijų sostinės ligoninių lavonines, tačiau tikslių jų mirties priežasčių nenurodė.

Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau paskelbė, kad vienas žmogus mirė nuo širdies smūgio.

Daugiau nei 1 000 žmonių, įskaitant apie 300 policininkų, taip pat buvo sužeisti per šiuos susirėmimus, kurie įsiplieskė penktadienio vakarą ir tęsėsi naktį, nurodė medicinos ir saugumo šaltiniai.

Tuo tarpu policija suėmė 19 žmonių ir atidavė juos kariškių teisėsaugos tarnyboms, kurios pradėjo šių asmenų apklausas, sakė vienas saugumo pareigūnas.

Kairo pareigūnai šeštadienį sostinėje paskelbė nepaprastąją padėtį dėl smurto proveržio, privertusio evakuoti Izraelio ambasados darbuotojus, įskaitant ambasadorių Y.Levanoną ir kitus diplomatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius