-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaitros ir gaisrų kamuojamoje Australijoje – katastrofiška padėtis

Stiprus vėjas ir rekordiškai aukšta temperatūra Australijoje ir toliau įplieskia vis daugiau gaisrų. Antradienį jie dešimtimis kilo pietrytinėje žemyno dalyje. Premjerė Julia Gillard paskelbė, kad tai „labai pavojinga diena“, praneša naujienų tarnyba BBC.
Australiją siaubia krūmynų gaisrai.
Australiją siaubia krūmynų gaisrai. / Reuters/Scanpix nuotr.

Naujojo Pietų Velso valstijoje jau kilo apie šimtas gaisrų, kai kurių vietovių gyventojai buvo priversti ieškoti saugesnių vietų. Keturios sritys dėl gaisro pavojaus šioje valstijoje pavadintos „katastrofiškomis“, turint omenyje, jog kilus gaisrui šis taps nekontroliuojamas ir išplis itin sparčiai, todėl gyventojams patarta išvykti. 

Nekontroliuojama ugnis įsiplieskė Tasmano pusiasalyje, kuris yra pietrytinėje Tasmanijos dalyje. Ši sala nuo ugnies liežuvių itin stipriai nukentėjo savaitgalį. Joje sudegė apie šimtas pastatų. 

Besitęsiant karščio bangai, kuomet temperatūra perkopia 40 laipsnių, su ugnimi kovojama ir Viktorijos valstijoje.

Australijos ministrė pirmininkė Julia Gillard teigė, kad gyventojai turėtų likti itin budrūs. 

Visi nacionaliniai parkai, valstybiniai miškai, rezervatai uždaryti, lankymasis juose uždraustas, iš daugelio stovyklaviečių buvo priversti išvykti turistai.  

„Žodis „katastrofiškas“ vartojamas siekiant gero. Labai svarbu, kad žmonės saugotų save, klausytų vietos valdžios institucijų perspėjimų“, – sakė premjerė, pabrėždama, kad ši diena „yra labai pavojinga“.

Australiją kamuoja svilinantis karštis. Meteorologijos biuras nustatė, kad šešios šių metų dienos įtrauktos  į karščiausių dienų dvidešimtuką ir tapo rekordu. Tai pirmas kartas, kuomet vidutinė visos šalies temperatūra penkias dienas iš eilės buvo virš 39 laipsnių.

Gaisrų dūmai kyla Naujojo Pietų Velso, Kanberos, Viktorijos valstijose ir Tasmanijoje. Naujajame Pietų Velse temperatūra pasiekė 40 laipsnių, siaučia 80 km/val. vėjas.

„Panašu, jog tai bus labai labai sunki diena. Blogesnių sąlygų nei šios nebūna“, – teigė Naujojo Velso priešgaisrinės apsaugos tarnybos komisaras Shane Fitzimmonsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius