Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalbos apie Irano gebėjimą netrukus sukurti branduolinį ginklą aštrina situaciją, mano Maskva

Maskva nepritaria nuomonei, jog Iranas turi visas galimybes artimiausiu laiku susikurti branduolinį ginklą, ir mano, kad tokių spėliojimų skleidimas tik aštrina situaciją.
Iranas toliau vysto savo branduolinius projektus.
Iranas toliau vysto savo branduolinius projektus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Triukšmas ir spėliojimai, kada Iranas gali susikurti branduolinį ginklą, turi mažai ką bendra su protingu budrumu, jais siekiama daugiausia politinių propagandinių tikslų, ir dažnai anaiptol ne nekaltų“, – pareiškė interviu URM saugumo ir nusiginklavimo klausimų departamento direktorius Michailas Uljanovas.

Praėjusią savaitę Izraelio žvalgyba išplatino informaciją, kad Iranas turi visas galimybes per metus susikurti keturias branduolines bombas.

„Jie (spėliojimai) didina įtampą ir, esant tam tikroms aplinkybėms, gali išprovokuoti mėginimus perkelti situaciją į karinių jėgos sprendimų su katastrofiškais padariniais lygmenį“, – pabrėžė M.Uljanovas.

„Mes savo sprendimuose esame linkę atsižvelgti į realybę ir remtis nustatytais faktais, jų esmė ta, kad visą pareikštą branduolinę veiklą ir branduolines medžiagas Irane efektyviai kontroliuoja TATENA. Įtikinamų įrodymų, kad yra Irano branduolinės programos karinis matmuo, bent jau iki šios dienos nenustatyta“, – paaiškino departamento direktorius.

„Nėra jų ir žinomame praėjusių metų Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus pranešime, kuris yra daugiausia seniai žinomų faktų kompiliacija. Reikia pasakyti, ir daugelis Vakarų ekspertų pateikia atsargius vertinimus, manydami, kad jeigu Irano branduolinėje programoje ir buvo kokia nors karinė dalis, tai ji buvo nutraukta maždaug prieš 10 metų“, – pareiškė diplomatas.

„Tad tiems, kurie dirbtinai kaitina atmosferą ir pateikia pavojų skelbiančius vertinimus, būtų galima patarti susilaikyti nuo skubotų ir menkaverčių nuomonių pateikimo, atsimenant, koks buvo „Saddamo Husseino branduolinis dosjė“, kuriuo tyrimas baigėsi konfūzu“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius